Histerektomi, rahmin alındığı cerrahi bir işlemdir. Histerektomi sonrası rahim alındığı için hamile kalma yeteneğinizi kaybedersiniz ve artık adet görmezsiniz. Bu ameliyatın nedenleri arasında anormal kanama, rahim sarkması, miyom ve kanser sayılabilir. Ameliyat sonrası iyileşme, geçirdiğiniz ameliyatın türüne bağlı olarak genellikle dört ila altı hafta sürer.
Ameliyatın nedenine bağlı olarak, histerektomi, fallop tüpleri ve yumurtalıklar gibi çevredeki organ ve dokuların çıkarılmasını içerebilir. Rahim, hamilelik sırasında bebeğin büyüdüğü yerdir.
Doktorunuz, durumunuza bağlı olarak hangi tip histerektominin gerekli olduğunu sizinle tartışacaktır. Bu karar, fallop tüplerinizin ve/veya yumurtalıklarınızın alınması gerekip gerekmediğini belirleyecektir.
Doktorlar, aşağıdaki durumları tedavi etmek için histerektomi gerçekleştirir:
Doktorunuz, olası komplikasyonlar ve yan etkiler de dahil olmak üzere prosedürü ayrıntılı olarak açıklayacaktır. Herhangi bir endişeniz varsa bunlar hakkında doktorunuzla konuşun. Ameliyat hazırlığında kan ve idrar örnekleri vermeniz istenebilir.
Doktorunuz, ihtiyacınız olan histerektomi tipini ve bu prosedürü gerçekleştirmek için en iyi cerrahi yöntemi belirleyecektir. Bir hastane önlüğü giyecek ve kalp atış hızınızı izleyen monitörlere bağlanacaksınız. İlaçları ve sıvıları vermek için kolunuzdaki bir damara damar yolu açılır.
Bir anestezi uzmanı size aşağıdaki anestezi tiplerinden birini uygulayacaktır:
Doktorunuzun histerektomi yapmak için kullanabileceği birkaç farklı cerrahi yaklaşım vardır:
Histerektomi bir ila üç saat sürer. Bu süre, rahmin boyutuna, önceki ameliyatlardan kaynaklanan yara izlerinin giderilmesi ihtiyacına ve endometriyal doku gibi diğer dokuların ve rahminiz ile birlikte diğer organların (fallop tüpleriniz veya yumurtalıklarınız gibi) çıkarılıp çıkarılmadığına bağlı olarak değişebilir. .
Histerektominin en yaygın yan etkilerinden bazıları vajinal drenaj (ameliyattan sonra altı haftaya kadar ortaya çıkabilir) ve kesi yerlerinde tahriştir.
Yumurtalıklarınız histerektominiz sırasında alındıysa, aşağıdaki gibi menopoz semptomları yaşayabilirsiniz:
Doktorunuz yukarıda bahsedilen menopozun etkilerinden kaçınmak için tedavi seçeneklerini sizinle tartışacaktır.
Histerektomi sonrası hastanede geçirdiğiniz süre, ne tür bir histerektomi ameliyatı geçirdiğinize bağlı olarak değişir. Doktorunuz sizi izlemek ve kan pıhtılaşması, kanama gibi herhangi bir komplikasyon belirtisi olmadığından emin olmak isteyecektir. Bacaklarınızda kan pıhtılaşmasını önlemek için ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkmanız istenecektir.
Abdominal histerektomi geçirdiyseniz, birkaç gün hastanede kalabilirsiniz. Vajinal ve laparoskopik histerektomiler daha az invazivdir ve tipik olarak hastanede bir gece kalmayı gerektirmez.
Doktorunuz, günlük faaliyetlerinizdeki kısıtlamalar da dahil olmak üzere iyileşme talimatlarını gözden geçirecektir.
Histerektomi yaptırmak, özellikle sürekli pelvik ağrınız veya ağır ve düzensiz kanamanız varsa, daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir. Rahim kanseri için yüksek risk altındaysanız, histerektomi bu riski azaltabilir ve potansiyel olarak hayat kurtarıcı olabilir.
Histerektomi, iyileşme süresi uzun olan büyük bir ameliyattır. Riskleri, yan etkileri vardır ve kalıcıdır. Yaptığınız ameliyatın türüne bağlı olarak menopoza girebilir veya menopoz semptomları yaşayabilirsiniz. Ayrıca histerektomi işlemden sonra hamile kalamazsınız.
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, histerektomi ameliyatı sonrası da bazı problemlerin ortaya çıkma riski küçük de olsa vardır. Histerektomi sonrası görülebilecek sorunlar şunları içerebilir:
Çoğu insan histerektomiden sonra yaklaşık dört ila altı hafta içinde iyileşir. İyileşmeniz, geçirdiğiniz histerektomi tipine ve ameliyatın nasıl yapıldığına bağlıdır. Vajinal ve laparoskopik histerektomiden iyileşme, abdominal histerektomiden iyileşmeden daha az zaman alır.
Yavaş yavaş aktivitenizi arttırmalı ve nasıl hissettiğinize dikkat etmelisiniz. Ameliyattan sonra herhangi bir aktivite size acı veriyorsa o aktiviteyi durdurun. Hangi ilaçların alınacağı da dahil olmak üzere evde iyileşmek için özel talimatlar hakkında doktorunuzla konuşun.
Aşağıdaki durumlarda hastanenizi arayın: