Prostatit, mesanenin altında oluşan ceviz büyüklüğündeki bezler olan prostat bezinin şişmesi ve iltihaplanmasına denilir. Erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır ve prostat bezi, spermi besleyen ve taşıyan sıvıyı(meni) üretmektedir. Belirtileri genellikle ağrılı veya zor idrara çıkmayla anlaşılır. Diğer belirtileri kasık, pelvik bölge veya cinsel organlarda ağrı ve bazen grip tarzı belirtileri içerebilmektedir.
Prostatit geniş bir yaş skalasını içermektedir. Her yaştan erkeği etkilemektedir, ancak 50 yaş ve altındaki erkeklerde olma ihtimali daha yüksektir. Birkaç nedeni vardır ve her vakanın prostatit olma nedeni belirlenemez. Enfeksiyon kaynaklıysa genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Tanısına göre prostatit yavaş veya aniden ortaya çıkabilmektedir. Kendi başına veya tedavi yardımıyla iyileştiği durumlar vardır. Bazı prostatit türleri uzun süre sürebilir ve tekrarlayabilir(kronik prostatit).
Bakteri suşları(bakteri mikroorganizmalarının alt grubu) genellikle akut bakteriyel prostatit oluşumunda etkilidirler. İdrardaki prostatınıza sızan bakteriler, enfeksiyonu oluşturur. Tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır, bakterilerin ortadan kaldırılmaması prostatın tekrarına neden olabilir ve tedavisi zorlu geçebilir.
Alt üriner sistemdeki ameliyat veya sinir hasarı, bakteriyel enfeksiyonun nedeni olmasa da, hastalığa katkıda bulunabilir. Birçok prostatit vakasında neden bulunamamıştır. Prostatitin akut görülme ihtimali, kroniğe göre çok düşüktür ve yaygın değildir.
İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi (dizüri)
Top sürme veya tereddütlü idrara çıkma gibi idrar yapma zorluğu
Özellikle geceleri sık idrara çıkma (noktüri)
Acil idrara çıkma ihtiyacı
Bulanık idrar
İdrarda kanama
Karın, kasık veya alt sırtta ağrı
Skrotum ve rektum (perine) arasındaki bölgede ağrı
Penis veya testislerde ağrı veya rahatsızlık
Ağrılı cinsel faaliyet
Grip benzeri belirtiler (bakteriyel prostatit ile birlikte)
Prostat şu sonuçları doğurabilir:
İdrar testleri: Enfeksiyonun belirtilerini analiz edebilmek için doktorunuz idrar tahlili isteyebilir ve laboratuvara gönderilebilir.
Kan testleri: Enfeksiyon belirtileri ve diğer sonuçlar için kan örnekleri incelenebilir.
Prostat sonrası masaj: Nadir durumlarda doktorunuz prostatınıza masaj yapabilir ve salgıları test edebilir.
Görüntüleme testleri: BT taraması veya sonogram ile idrar yolunuz ve prostatınız görüntülenebilir. CT tarama görüntüleri, düz X ışınından daha ayrıntılı bir inceleme sağlar. Bir sonogram; bir ultrason tarafından üretilmiş görsel bir görüntüdür.
Akut bakteriyel prostatit: Genellikle yaygın bakterilerin neden olduğu bir tiptir ve aniden başlar.Ateş, titreme, mide bulantısı, kusma gibi grip benzeri belirtilere neden olur.
Kronik bakteriyel prostatit: Prostite neden olan bakteriler ortadan kaldırılmadığında tekrar eden ve tedavisi zor olan enfeksiyonlara neden olunabilir. Kronik prostatit nöbetleri herhangi bir belirtiyi içermeden de meydana gelebilir veya sadece küçük belirtileri içeriyor olabilirsiniz.
Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu: Bakteri kaynaklı olmayan, en yaygın prostatit rahatsızlığıdır. Bazı erkeklerde belirtilerin gerçekleşmesi zamanla aynıdır,ancak diğerleri için belirtiler giderek daha az şiddetli olma eğilimindedir.
Asemptomatik inflamatuar prostatit: Bu prostatit tipinde de belirti gözükmez ve genellikle farklı rahatsızlıklar için test yapılırken tesadüfi bulunurlar.
Antibiyotikler: Doktorunuz enfeksiyon içeriği var ise bakteri türüne göre ilacınızı belirleyecektir. Sık reçete edilen bir tedavidir. Şiddetli belirtiler olduğu durumlarda intravenöz(IV) antibiyotikler kullanılabilir. Muhtemelen dört ila altı hafta boyunca oral antibiyotik kullanımı önerilecektir, ancak kronik bir prostatit tipine sahipseniz, daha uzun tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Alfa blokerler: Bu ilaçlar mesane boynunu ve prostatınızın mesanenizle birleştiği kas liflerini gevşetmeye katkı sağlar. Bu tedavi ağrılı idrara çıkma gibi belirtileri önleyebilir.
Anti-inflamatuar ajanlar: Steroid olmayan antienflamatuar(iltihap giderici) ilaçlar sizi daha rahat ettirebilir.
Biyolojik geri bildirim: Kaslarınızın gevşetilmesi de dahil olarak belirli vücut fonksiyonlarını ve tepkilerini kontrol ederek ölçmeyi öğretmek için, izleme ekipmanından gelen sinyallerin kullanılması sürecidir.
Akupunktur: Vücudunuzun belirli noktalarına, farklı derinliklerde çok ince iğneler sokmayı içeren tedavi biçimidir.
Bitkisel ilaçlar ve takviyeler: Bilimsel bir kanıtı olmasa da,otlar ve takviyelerin prostatit tedavisi için kullanıldığı biliniyor. Özellikle yeşil çay, soğan ve diğer bitkilerde bulunan kimyasal olan çavdar otu(cernilton), ve testere palmetto bitkisinin özü bulunur.
Prostatit kanser hücresi taşımaz, iyi huyludur ve kanser riskinizi arttırmaz. Prostatitten kaynaklanan iltihaplanma bazen kandaki prostata özgü antijenlerin(PSA) seviyesini yükseltebilir. Yapılacak farklı testler kanserden bağımsız olarak, yüksek PSA sevilerine neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.
Şu belirtileri görürseniz mutlaka doktorunuzla ya da rahatsızlığınızla ilgilenecek branşta bir uzmanla iletişime geçin: