Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmadığında şiddetli fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku hissedilmesi olayıdır. Panik ataklar çok korkutucu olabilir. Panik ataklar meydana geldiğinde kontrolü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi ve hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz.
Birçok insan yaşamları boyunca sadece bir veya iki panik atak geçirir ve bu ataklar onlara neden olan stresli durum sona erdiğinde ortadan kalkar. Ancak, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınız varsa ve sürekli başka bir atak korkusuyla yaşıyorsanız, panik bozukluğu adı verilen rahatsızlığa sahip olabilirsiniz.
Panik atakların kendileri yaşamı tehdit etmese de, panik atak tecrübesi korkutucu olabilir ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Bununla birlikte panik atak tedavisinde çok gelişmiş yöntemler bulunmaktadır.
Panik ataklara veya panik bozukluğa neyin sebep olduğu bilinmiyor, ancak aşağıdaki faktörlerin rol oynadığı düşünülmekte:
Panik ataklar ilk başta aniden ve uyarı vermeden gelebilir, ancak zamanla genellikle belirli durumlar tarafından tetiklenirler.
Bazı araştırmalar, vücudunuzun tehlikeye karşı verdiği doğal savaş ya da kaç tepkisinin panik ataklarda rol oynadığını öne sürüyor. Örneğin, peşinize bir boz ayı gelse, vücudunuz içgüdüsel olarak tepki verirdi. Vücudunuz yaşamı tehdit eden bir duruma hazırlanırken kalp atış hızınız ve nefesiniz hızlanır. Aynı reaksiyonların çoğu panik atakta da meydana gelir. Ancak bariz bir tehlike olmadığında neden panik atak meydana geldiği bilinmiyor.
Panik bozukluğu belirtileri genellikle gençliğin sonlarında veya erken yetişkinlik döneminde başlar ve erkeklerden daha fazla kadınları etkiler.
Panik atak veya panik bozukluğu geliştirme riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
Panik ataklar tipik olarak uyarı vermeden aniden başlar. Araba sürerken, alışveriş merkezinde, derin uykudayken veya bir iş toplantısının ortasındayken, her an gerçekleşebilir. Panik bozukluk sonucunda ara sıra veya sık sık panik ataklarınız olabilir.
Panik atakların birçok varyasyonu vardır, ancak semptomlar genellikle dakikalar içinde zirve yapar. Panik atak geçtikten sonra kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.
Panik ataklar tipik olarak şu belirtiler veya semptomlardan bazılarını içerir:
Panik ataklarla ilgili en kötü şeylerden biri, başka bir atak geçireceğinize dair kişide olan yoğun korkudur. Kişi panik atak geçirmekten o kadar korkar ki sosyal hayatını panik atak geçirebileceğini düşündüğü ortamlardan uzaklaşmak üstüne kurar.
Panik atak belirtileriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın. Bununla birlikte panik ataklar son derece rahatsız edici olsa da tehlikeli değildir. Ancak panik atakları kendi başınıza yönetmek zordur ve tedavi olmaksızın daha da kötüleşebilirler.
Panik atak semptomları, kalp krizi gibi diğer ciddi sağlık sorunlarının semptomlarına da benzeyebilir, bu nedenle semptomlarınıza neyin neden olduğundan emin değilseniz bir doktor tarafından değerlendirilmeniz önemlidir.
Tedavi edilmeyen panik ataklar ve panik bozukluk, hayatınızın hemen her alanını etkileyebilir. Daha fazla panik atak geçirmekten o kadar korkabilirsiniz ki, sürekli bir korku hali içinde yaşar ve yaşam kalitenizi bozarsınız.
Panik atakların neden veya bağlantılı olabileceği komplikasyonlar şunlardır:
Bazı insanlar için panik bozukluğu, panik atağınız varsa kaçamamaktan veya yardım alamamaktan korktuğunuz için endişe duymanıza neden olan yerlerden veya durumlardan kaçınmayı içeren agorafobiyi içerebilir.
Panik atakları veya panik bozukluğu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak, aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir.
Doktorunuz panik atak, panik bozukluğu veya kalp, tiroid sorunları gibi panik atak benzeri semptomlara neden olabilecek başka bir sağlık probleminiz olup olmadığını araştıracaktır.
Teşhisi için doktorunuz aşağıdakileri gerçekleştirebilir:
Psikolojik bir öz değerlendirme veya anket doldurabilirsiniz. Ayrıca alkol veya diğer madde kullanımı hakkında soru sorulabilir.
Panik atak geçiren herkesin panik bozukluğu yoktur. Panik bozukluğunun teşhisi için, aşağıdakilere dikkat edilir:
Panik ataklarınız varsa ancak panik bozukluğu tanısı almamışsanız, yine de tedaviden yarar görebilirsiniz. Panik ataklar tedavi edilmezse daha da kötüleşebilir ve panik bozukluğu veya fobilere dönüşebilir.
Panik bozukluk tedavisi, panik ataklarınızın yoğunluğunu, sıklığını azaltmaya ve günlük yaşamdaki işlevinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ana tedavi seçenekleri psikoterapi ve ilaçlardır. Tercihinize, geçmişinize, panik bozukluğunuzun ciddiyetine ve panik bozukluklarının tedavisinde özel eğitim almış terapistlere erişiminiz olup olmadığına bağlı olarak bir veya iki tedavi türü önerilebilir.
Konuşma terapisi olarak da adlandırılan psikoterapi, panik atak ve panik bozukluğu için etkili bir ilk tercih tedavi olarak kabul edilir. Psikoterapi, panik atakları ve panik bozukluğu anlamanıza ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.
Bilişsel davranışçı terapi adı verilen bir psikoterapi türü, kendi deneyimlerinizle panik semptomlarının tehlikeli olmadığını öğrenmenize yardımcı olabilir. Terapistiniz, panik atak semptomlarını güvenli ve tekrarlayıcı bir şekilde kademeli olarak yeniden yaratmanıza yardımcı olacaktır. Paniğin fiziksel duyumları artık tehdit edici hissetmediğinde, ataklar çözülmeye başlar. Başarılı tedavi, panik ataklar nedeniyle kaçındığınız durumların korkularının üstesinden gelmenize de yardımcı olabilir.
Tedavinin sonuçlarını görmek zaman ve çaba gerektirebilir. Panik atak semptomlarının birkaç hafta içinde önemli ölçüde azaldığını ve genellikle birkaç ay içinde kaybolduğunu görmeye başlayabilirsiniz. Panik ataklarınızın kontrol altında kalmasını sağlamak veya tekrarlamaları engellemek için ara sıra kontrol ziyaretleri planlanılabilir.
İlaçlar, depresyonun yanı sıra panik ataklarla ilişkili semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Panik atak semptomlarını yönetmede aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ilaç türlerinin etkili olduğu gösterilmiştir:
Bir ilaç sizin için yeteri kadar iyi bir etki göstermiyorsa, doktorunuz etkinliği artırmak için başka bir ilaca geçmenizi veya belirli ilaçları birleştirmenizi önerebilir. Bir ilaca başladıktan sonra semptomlarda bir iyileşme fark etmenin birkaç hafta sürebileceğini unutmayın.
Tüm ilaçların yan etki riski vardır ve bazıları hamilelik gibi belirli durumlarda önerilmeyebilir. Olası yan etkiler ve riskler hakkında doktorunuzla konuşun.
Panik ataklar ve panik bozukluk profesyonel tedaviden fayda sağlarken, aşağıdaki kişisel bakım adımları semptomları yönetmenize yardımcı olabilir: