Burun polipleri burun ve sinüs hattındaki dokuların kanser dışı büyümesi durumudur. Bu büyüme genellikle gözyaşı damlası şeklinde ve gruplar halinde oluşmaktadır.
· Yaygın belirtiler şunlardır:
· Burnunuzdan nefes almada güçlük
· Azalmış koku alma duyusu
· Azalmış tat alma duyusu
· Postnazal akıntı
· Burun akıntısı
· Baş ağrısı
· Öksürük
· Üst dişlerde veya yüzde ağrı
· Sinüsler etrafında basınç
· Göz etrafında kaşıntı
· Horlama
Burun poliplerinin gelişimi kronik rinosinüzit adı verilen, 12 hafta veya daha uzun süreli burun pasajları ve sinüslerin iltihabı sonucunda oluşmaktadır. Nazal polip oluşumunun arkasında yatan neden durumun karmaşıklığı nedeniyle tam olarak anlaşılamamıştır. Araştırmalar hastalarda nazal polip oluşumu görülmeyen kişilerden farklı olarak anormal bir bağışıklık reaksiyonu ve mukus membranında (sinüs ve nazal boşluğukta bulunan) farklı kimyasal belirteçlerin olduğunu düşünmektedir.
Nazal polip tanısı endoskopi ile konulmaktadır. Bazı durumlarda doktorunuz polipten küçük bir örnek alabilir. Sinüslerin BT veya MR taramaları da burun poliplerinin varlığını düşündüren bulgular gösterebilir.
İlaç: Nazal poliplerin birincil tedavisi nazal kortikosteroid spreyleridir. Bu spreylerin kullanımı burun poliplerini küçültebilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Oral kortikosteroidler de aynı amaçla kullanılabilmektedir.
Burun polipleri olan birçok hastada, tedavi gören polipler tahriş, alerji, enfeksiyon veya inflamasyon gibi durumlar devam ederse geri dönebilir. Antihistaminikler ve dekonjestanlar burun polipleri oluşumuna neden olabilecek alerji belirtileri ile savaşmaya yardımcı olabilmekte, ancak doğrudan poliplere etki etmemektedir.
Cerrahi: Burun polipleri ilaçla çıkarılmaz veya küçülmezse endoskopik cerrahi gerekebilir. Cerrahınız polip'i çıkaracak ve nefesinizi rahatlatacaktır. Bu ameliyat çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Ameliyattan sonra burun bölgenize dikkat edin. Nazal polipler, doğru tedavi edilmezse, büyük olasılıkla geri dönme eğilimindedir.
Burun poliplerinin geri dönmesini önlemek için kullanabileceğiniz bazı stratejiler şunlardır: