TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

NAZAL POLİPLER

Burun polipleri burun ve sinüs hattındaki dokuların kanser dışı büyümesi durumudur. Bu büyüme genellikle gözyaşı damlası şeklinde ve gruplar halinde oluşmaktadır.


Nazal Polip Belirtileri

·         Yaygın belirtiler şunlardır:

·         Burnunuzdan nefes almada güçlük

·         Azalmış koku alma duyusu

·         Azalmış tat alma duyusu

·         Postnazal akıntı

·         Burun akıntısı

·         Baş ağrısı

·         Öksürük

·         Üst dişlerde veya yüzde ağrı

·         Sinüsler etrafında basınç

·         Göz etrafında kaşıntı

·         Horlama

 


Nazal Polip Neden Olur?

Burun poliplerinin gelişimi kronik rinosinüzit adı verilen, 12 hafta veya daha uzun süreli burun pasajları ve sinüslerin iltihabı sonucunda oluşmaktadır. Nazal polip oluşumunun arkasında yatan neden durumun karmaşıklığı nedeniyle tam olarak anlaşılamamıştır. Araştırmalar hastalarda nazal polip oluşumu görülmeyen kişilerden farklı olarak anormal bir bağışıklık reaksiyonu ve mukus membranında (sinüs ve nazal boşluğukta bulunan) farklı kimyasal belirteçlerin olduğunu düşünmektedir.

 


Nazal Polip Tanısı

Nazal polip tanısı endoskopi ile konulmaktadır. Bazı durumlarda doktorunuz polipten küçük bir örnek alabilir. Sinüslerin BT veya MR taramaları da burun poliplerinin varlığını düşündüren bulgular gösterebilir.


Nazal Polip Tedavisi

İlaç: Nazal poliplerin birincil tedavisi nazal kortikosteroid spreyleridir. Bu spreylerin kullanımı burun poliplerini küçültebilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Oral kortikosteroidler de aynı amaçla kullanılabilmektedir.

Burun polipleri olan birçok hastada, tedavi gören polipler tahriş, alerji, enfeksiyon veya inflamasyon gibi durumlar devam ederse geri dönebilir. Antihistaminikler ve dekonjestanlar burun polipleri oluşumuna neden olabilecek alerji belirtileri ile savaşmaya yardımcı olabilmekte, ancak doğrudan poliplere etki etmemektedir.

Cerrahi: Burun polipleri ilaçla çıkarılmaz veya küçülmezse endoskopik cerrahi gerekebilir. Cerrahınız polip'i çıkaracak ve nefesinizi rahatlatacaktır. Bu ameliyat çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

 


Prognoz ve Polip oluşumunu engelleme yolları

Ameliyattan sonra burun bölgenize dikkat edin. Nazal polipler, doğru tedavi edilmezse, büyük olasılıkla geri dönme eğilimindedir.

Burun poliplerinin geri dönmesini önlemek için kullanabileceğiniz bazı stratejiler şunlardır:

  • Kortikosteroid sprey kullanmaya devam edin. Ameliyat sonrası kortikosteroid spreyler kullanımı iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Oda Nemlendirici-Havalandırıcı cihazlar kullanın. Özellikle kış aylarında ve kurak iklimlerde, ortamınızdaki hava kuruduğunda havadaki nem oranını düzenleyici bir cihaz burun geçitlerinizi nemlendirmenize yardımcı olacaktır. Nem artışı sinüslerinizdeki mukus akışını arttırarak burun poliplerinin geri dönmesine neden olabilecek tıkanıklık ve iltihabı önlemektedir.
  • Bir burun spreyi kullanın. Burun spreyleri burun pasajlarınızı nemlendirmeye ve iltihabı durdurmaya yardımcı olmaktadır. Steril salin ile sinüs ve burun içini yıkama işlemi de düzgün iyileşmek için önemlidir.
  • Burun tahriş edici materyallerden kaçının. Toz, sigara ve alerjenler burun geçitleri ve sinüsler içinde iltihaba neden olabilir. Bilinen burun tahriş edicilerden kaçının.
  • Alerji ve astımınıza dikkat edin. Astım ve alerji yönetimi için doktorunuzun tedavi planını uygulayın. Belirtiler devam ederse, bireyselleştirilmiş planı değiştirme hakkında doktorunuza danışın.

Nazal Polipler Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

Doktorlar

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız