TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

MİDE KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ, EVRELERİ VE TEDAVİSİ

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri, midedeki hücrelerin anormal şekilde büyümesidir. Mide, karnınızın üst orta kısmında, kaburgalarınızın hemen altında bulunan kaslı bir kesedir. Mideniz yediğiniz yiyecekleri alır, biriktirir ve daha sonra parçalanmasına, sindirilmesine yardımcı olur.

Mide kanseri, midenin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle mide kanserleri midenin ana kısmı olan mide gövdesinde oluşur. Bununla birlikte kanser yuttuğunuz yiyecekleri taşıyan uzun tüpün (yemek borusu) mideyle buluştuğu alan olan gastroözefagal alanı da etkileyebilir.

Kanserin midenin hangi bölgesinde meydana geldiği, doktorların tedavi seçeneklerinizi belirlerken dikkate aldığı bir faktördür. Tedavi genellikle midedeki kanserli hücreleri çıkarmak için gerçekleştirilecek bir ameliyatı içerir. Ameliyattan önce ve sonra başka tedaviler önerilebilir.

Mide Kanseri Neden Olur?

Mide kanserinin neden oluştuğu hala net değil, ancak araştırmalar kanser riskini artırabilecek birçok faktör tanımladı.

Doktorlar mide kanserinin midedeki bir hücrenin DNA'sında değişiklikler sonucunda başladığını keşfetmiştir. Bir hücrenin DNA'sı, hücreye ne yapacağını söyleyen talimatları içerir. Dna üstünde gerçekleşen değişiklikler, hücreye hızlı büyümesini ve sağlıklı hücreler ölürken yaşamaya devam etmesini söyler. Biriken sağlıksız hücreler, sağlıklı dokuyu istila edip yok edebilen bir tümör oluşturur. Zamanla hücreler parçalanabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz).

Mide Kanseri Riskini Arttırabilen Faktörler

Mide kanseri riskini artırabilen faktörler şunlardır:

  • Gastroözofageal reflü hastalığı
  • Obezite
  • Tuzlu ve tütsülenmiş gıdalar açısından yüksek bir diyet
  • Meyve ve sebze tüketilmeyen diyet
  • Ailede mide kanseri öyküsü
  • Helicobacter pylori enfeksiyonu
  • Uzun süreli mide iltihabı (gastrit)
  • Sigara içmek
  • Mide polipleri

Mide Kanseri Önlenebilir Mi?

Mide kanseri riskini azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilolu veya obezseniz, kilo vermenize yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun. 
  • Meyve ve sebzelerle dolu bir beslenme planı yapın. Her gün diyetinize daha fazla meyve ve sebze eklemeye çalışın.
  • Yediğiniz tuzlu ve tütsülenmiş gıdaların miktarını azaltın. Bu yiyecekleri sınırlayarak midenizi koruyun.
  • Sigara içmeyi bırakın. Sigara içiyorsanız bırakın. Sigara içmiyorsanız, başlamayın. Sigara içmek, mide kanseri riskinizi ve diğer birçok kanser türünün riskini artırır. Sigarayı bırakmak çok zor olabilir, bu nedenle doktorunuzdan yardım isteyin.
  • Doktorunuzdan mide kanseri riskiniz hakkında bilgi alın. Mide kanseri riskiniz yüksekse doktorunuzla konuşun. Ailesinde güçlü mide kanseri öyküsü olan kişiler, mide kanseri belirtilerinin aranması için endoskopi gibi testleri düşünebilir.

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanserini belirtileri şunları içerebilir:

  • Yutma güçlüğü
  • Yemek yedikten sonra şişkinlik hissi
  • Az miktarda yemek yedikten sonra tok hissetmek
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Hazımsızlık
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Kusma

Ne zaman doktora görünmeli

Sizi endişelendiren belirti ve semptomlarınız varsa, doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz muhtemelen önce bu belirti ve semptomların daha yaygın diğer nedenlerini araştıracaktır.

Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Mide kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

  • Midenizin içini incelemek için küçük bir kameranın kullanımı (üst endoskopi). Küçük bir kamera içeren ince bir tüp boğazınızdan midenize doğru ilerletilir. Doktorunuz bu testi kanser belirtileri aramak için kullanabilir.
  • Test için bir doku örneğinin çıkarılması (biyopsi). Üst endoskopi sırasında herhangi bir şüpheli alan bulunursa, test için bir doku örneğini çıkarmak amacıyla özel aletler kullanılabilir. Numune analiz için bir laboratuara gönderilir.
  • Görüntüleme testleri. Mide kanserini aramak için kullanılan görüntüleme testleri arasında CT taramaları ve özel bir X-ışını muayenesi bulunur.

Mide kanserinin evresinin belirlenmesi

Mide kanserinizin evresinin belirlenmesi, doktorunuzun hangi tedavilerin sizin için en iyisi olduğuna karar vermesine yardımcı olur. Kanserin evresini belirlemek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

  • Kan testleri. Organ fonksiyonunu ölçmek için yapılan kan testleri, karaciğeriniz gibi vücudunuzdaki diğer organların kanserden etkilenip etkilenmediğini gösterebilir.
  • Endoskopik ultrason. Endoskopik ultrason sırasında, ucunda kamera bulunan ince bir tüp boğazınızdan midenize doğru geçirilir. Midenizin görüntülerini oluşturmak için özel bir ultrason aleti kullanılır. Endoskopik ultrason, doktorların bir kanserin mide duvarına ne kadar derinden nüfuz ettiğini belirlemesine yardımcı olur.
  • Görüntüleme testleri. Testler, BT ve pozitron emisyon tomografisini (PET) içerebilir.
  • Keşif ameliyatı. Doktorunuz, kanserinizin midenizin ötesine, göğsünüze veya karnınıza yayıldığına dair işaretler aramak için ameliyat önerebilir. Keşif cerrahisi genellikle laparoskopik olarak yapılır. Bu, cerrahın karnınızda birkaç küçük kesi yapacağı ve görüntüleri ameliyathanedeki bir monitöre ileten özel bir kamera ile belirtirtileri arayacağı anlamına gelir.

Durumunuza bağlı olarak diğer evreleme testleri de kullanılabilir.

Doktorunuz, kanserinize bir evre atamak için bu işlemlerden gelen bilgileri kullanır. Mide kanserinin evreleri, 0'dan IV'e kadar değişen Romen rakamlarıyla belirtilir ve en düşük evreler kanserin başlangıç aşamasında olduğunu ve yalnızca midenizin iç katmanlarını etkilediğini gösterir. Evre IV'te ise kanser ilerlemiş olarak kabul edilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılmış olabilir.

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanserinde tedavi seçenekleri kanserin konumuna, evresine ve saldırganlığına bağlıdır. Doktorunuz ayrıca bir tedavi planı oluştururken genel sağlığınızı ve sizin tercihlerinizi de göz önünde bulundurur.

Mide Kanseri Ameliyatı

Ameliyatın amacı, kanserin tamamını ve etrafındaki sağlıklı dokuların bir kısmını çıkarmaktır.

Mide kanseri için kullanılan operasyonlar şunları içerir:

  • Mide astarından erken evre tümörlerin çıkarılması. Midenin iç astarıyla sınırlı çok küçük kanserler, bir endoskoptan özel aletler geçirilerek çıkarılabilir. Midenin iç astarından kanseri çıkarmaya yönelik prosedürler arasında endoskopik mukozal rezeksiyon ve endoskopik submukozal rezeksiyon yer alır.
  • Midenin bir kısmının çıkarılması (subtotal gastrektomi). Subtotal gastrektomi sırasında cerrah, midenin kanserden etkilenen kısmını ve çevresindeki sağlıklı dokuların bir kısmını çıkarır. Mide kanseriniz midenin ince bağırsağa yakın kısmında bulunuyorsa bu operasyon iyi bir seçenek olabilir.
  • Tüm midenin alınması (total gastrektomi). Total gastrektomi, midenin tamamının ve çevresindeki bazı dokuların çıkarılmasını içerir. Yemek borusu daha sonra yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçmesine izin vermek için doğrudan ince bağırsağa bağlanır. Total gastrektomi genellikle midenin gövdesini etkileyen ve gastroözofageal bileşkede bulunan mide kanserlerinde kullanılır.
  • Kanser aramak için lenf düğümlerini çıkarmak. Cerrah, kanser varlığı açısından araştırmak için karnınızdaki lenf düğümlerini çıkarabilir.
  • Belirti ve semptomları hafifletmek için cerrahi. Midenin bir kısmını çıkarma ameliyatı, ilerlemiş mide kanseri olan kişilerde ilerleyen kanserin belirti ve semptomlarını hafifletebilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları vücudunuzda dolaşarak midenin ötesine yayılmış olabilecek kanser hücrelerini öldürür.

Kemoterapi, kanseri küçültmek için ameliyattan önce verilebilir, böylece kanser dokusu ameliyat ile daha kolay çıkarılabilir. Kemoterapi, ameliyattan sonra vücutta kalabilecek kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılır. Kemoterapi genellikle radyasyon tedavisi ile birlikte uygulanır.

Kemoterapi, ilerlemiş mide kanseri olan kişilerde tek başına veya hedefe yönelik ilaç tedavisi ile birlikte kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Enerji ışınları, siz masada yatarken etrafınızda hareket eden bir makineden gelir.

Mide kanserinde, kanserli dokuyu ameliyatla daha kolay alınabilecek bir boyuta küçültmek amacıyla ameliyattan önce radyasyon tedavisi kullanılabilir. Radyasyon tedavisi, ameliyattan sonra vücutta kalan kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılabilir. Radyasyon tedavisi genellikle kemoterapi ile birleştirilir.

Ameliyatla alınamayan ilerlemiş mide kanseri için, büyüyen bir kanserin neden olduğu ağrı veya kanama gibi yan etkileri gidermek için de radyasyon tedavisi kullanılabilir.

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız