TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

MESANE KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ, EVRELERİ VE TEDAVİSİ

Mesane Kanseri Nedir?

Mesane kanseri, mesane hücrelerinde başlayan yaygın bir kanser türüdür. Mesane, karnınızın alt bölgesinde idrarı depolayan içi boş kaslı bir organdır.

Mesane kanseri genellikle mesanenizin içini kaplayan hücrelerde (ürotelyal hücreler) başlar. Ürotelyal hücreler ayrıca böbreklerinizde ve böbrekleri mesaneye bağlayan tüplerde (üreterlerde) bulunur. Ürotelyal kanser böbreklerde ve üreterlerde de olabilir, ancak mesanede çok daha yaygındır.

Çoğu mesane kanseri, kanserin yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu erken bir aşamada teşhis edilir. Ancak erken evre mesane kanserleri bile başarılı bir tedaviden sonra tekrarlayabilir. Bu nedenle, mesane kanseri olan kişiler, tekrarlayan mesane kanserini riskinin taranması için tedaviden sonra genellikle takip eden yıllarda tarama testlerine ihtiyaç duyarlar.

Mesane Kanseri Neden Olur?

Mesane kanseri, mesanedeki hücreler DNA'larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiğinde başlar. Bir hücrenin DNA'sı, hücreye ne yapacağını söyleyen talimatlar içerir. Değişiklikler, hücreye hızlı bir şekilde çoğalmasını ve sağlıklı hücreler ölürken yaşamaya devam etmesini söyler. Anormal hücreler, normal vücut dokusunu istila edip yok edebilen bir tümör oluşturur. Zamanla, anormal hücreler parçalanıp vücutta yayılabilir (metastaz yapabilir).

Mesane kanseri türleri

Mesanenizdeki farklı hücre türleri kanserli hale gelebilir. Kanserin başladığı mesane hücresinin tipi, mesane kanserinin tipini belirler. Doktorlar bu bilgileri hangi tedavilerin sizin için en iyi sonucu vereceğini belirlemek için kullanır.

Mesane kanseri türleri şunları içerir:

  • Ürotelyal karsinom. Daha önce geçiş hücreli karsinom olarak adlandırılan ürotelyal karsinom, mesanenin içini kaplayan hücrelerde oluşur. Ürotelyal hücreler, mesaneniz dolduğunda genişler ve mesaneniz boşken büzülür. Aynı hücreler üreterlerin ve üretranın içini kaplar ve bu yerlerde kanserler de oluşabilir. Ürotelyal karsinom en yaygın mesane kanseri türüdür.
  • Skuamöz hücreli karsinomas. Skuamöz hücreli karsinom, örneğin bir enfeksiyondan veya uzun süreli idrar sondası kullanımından kaynaklanan mesanenin kronik tahrişiyle ilişkilidir. Skuamöz hücreli mesane kanseri nadirdir. Belirli bir parazit enfeksiyonunun (şistozomiyaz) mesane enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olduğu dünyanın bazı bölgelerinde daha yaygındır.
  • Adenokarsinom. Adenokarsinom, mesanede mukus salgılayan bezleri oluşturan hücrelerde başlar. Mesanenin adenokarsinomu çok nadirdir.

Bazı mesane kanserleri birden fazla hücre tipi içerir.

Mesane Kanseri Riskini Arttıran Faktörler

Mesane kanseri riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Sigara içmek. Sigara, puro veya pipo içmek, idrarda zararlı kimyasalların birikmesine neden olarak mesane kanseri riskini artırabilir. Sigara içtiğinizde vücudunuz dumandaki kimyasalları işler ve bir kısmını idrarla atar. Bu zararlı kimyasallar mesanenizin astarına zarar verebilir ve bu da kanser riskinizi artırabilir.
  • Artan yaş. Yaşlandıkça mesane kanseri riski artar. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, mesane kanseri teşhisi konan çoğu insan 55 yaşından büyüktür.
  • Erkek olmak. Erkeklerin mesane kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
  • Bazı kimyasallara maruz kalma. Böbrekleriniz, kan dolaşımınızdaki zararlı kimyasalları filtrelemede ve bunları mesanenize taşımada önemli bir rol oynar. Bu nedenle, belirli kimyasalların etrafında olmanın mesane kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir. Mesane kanseri riskine bağlı kimyasallar arasında arsenik ve boya, kauçuk, deri, tekstil ve boya ürünlerinin üretiminde kullanılan kimyasallar bulunur.
  • Geçirilmiş kanser tedavisi. Anti-kanser ilacı siklofosfamid ile tedavi, mesane kanseri riskini artırır. Önceki bir kanser için pelvise yönelik radyasyon tedavisi alan kişilerde mesane kanseri gelişme riski daha yüksektir.
  • Kronik mesane iltihabı. Uzun süreli idrar sondası kullanımında meydana gelebilecek kronik veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları veya iltihapları (sistit), skuamöz hücreli mesane kanseri riskini artırabilir. 
  • Kişisel veya ailede kanser öyküsü. Mesane kanseri geçirdiyseniz, kanserin tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Birinci derece akrabalarınızdan birinin (ebeveyn, kardeş veya çocuk) mesane kanseri öyküsü varsa, mesane kanserinin ailelerde görülmesi nadir olmasına rağmen, hastalık riskiniz yüksek olabilir. Kalıtsal polipozis olmayan kolorektal kanser (HNPCC) olarak da bilinen Lynch sendromunun aile öyküsü, üriner sistemde ve ayrıca kolon, rahim, yumurtalıklar ve diğer organlarda kanser riskini artırabilir.

Mesane Kanseri Önleme Yolları

Mesane kanserini önlemenin kesin bir yolu olmasa da, mesane kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz. Örneğin:

  • Sigara içmeyin. Sigara içmiyorsanız, sigaraya başlamayın. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak bir plan hakkında doktorunuzla konuşun. Destek grupları, ilaçlar ve diğer yöntemler bırakmanıza yardımcı olabilir.
  • Kimyasalların yanında dikkatli olun. Kimyasallarla çalışıyorsanız, onlara maruz kalmamak için tüm güvenlik talimatlarını izleyin.
  • Diyetinize çeşitli meyve ve sebzeler ekleyin. Çeşitli meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet seçin. Meyve ve sebzelerdeki antioksidanlar kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Mesane Kanseri Belirtileri

Mesane kanseri belirtileri şunları içerebilir:

  • İdrarda kan (hematüri), idrarın parlak kırmızı veya kola renginde görünmesine neden olabilir, ancak bazen idrar normal görünebilir ve laboratuvar testinde kan tespit edilebilir
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken ağrı
  • Sırt ağrısı

Ne zaman doktora görünmeli?

İdrarınızın renginin değiştiğini fark ederseniz ve kan içerebileceğinden endişeleniyorsanız, kontrol ettirmek için doktorunuzdan randevu alın. Ayrıca sizi endişelendiren başka belirti veya semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın.

Mesane Kanseri Teşhisi

Mesane kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerebilir:

  • Mesanenizin içini incelemek için bir cihaz kullanımı (sistoskopi). Sistoskopi yapmak için doktorunuz üretranızdan küçük, dar bir tüp (sistoskop) sokar. Sistoskopta, doktorunuzun üretranızın ve mesanenizin içini görmesini ve bu yapıları hastalık belirtileri açısından incelemesini sağlayan bir merceğe sahiptir. 
  • Test için bir doku örneğinin çıkarılması (biyopsi). Sistoskopi sırasında, doktorunuz test için bir hücre örneği (biyopsi) toplamak için özel bir alet ile mesanenize ulaşacaktır. Bu prosedür bazen mesane tümörünün transüretral rezeksiyonu (TURBT) olarak adlandırılır. TURBT ayrıca mesane kanserini tedavi etmek için de kullanılabilir.
  • Bir idrar örneğinin incelenmesi (idrar sitolojisi). İdrar sitolojisi adı verilen bir prosedürde kanser hücrelerini kontrol etmek için idrarınızın bir örneği mikroskop altında analiz edilir.
  • Görüntüleme testleriBilgisayarlı tomografi (BT) ürogramı veya retrograd pyelogram gibi görüntüleme testleri, doktorunuzun idrar yolunuzun yapılarını incelemesine olanak tanır.

Kanserin boyutunun belirlenmesi

Mesane kanseriniz olduğunu doğruladıktan sonra, doktorunuz kanserinizin lenf bezlerinize veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için ek testler önerebilir.

Testler şunları içerebilir:

  • CT tarama
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET)
  • Kemik taraması
  • Göğüs röntgeni

Doktorunuz, kanserinizi için bu prosedürlerden elde edilen bilgileri kullanır. Mesane kanserinin evreleri 0 ile IV arasında değişen Romen rakamlarıyla gösterilir. En düşük aşamalar, mesanenin iç katmanlarıyla sınırlı olan ve kaslı mesane duvarını etkilemek için büyümemiş bir kanseri gösterir. En yüksek aşama - evre IV - vücudun uzak bölgelerindeki lenf düğümlerine veya organlara yayılmış kanseri gösterir.

Mesane kanseri derecesi

Mesane kanserleri, mikroskopla bakıldığında kanser hücrelerinin nasıl göründüğüne bağlı olarak ayrıca sınıflandırılır. Bu derece olarak bilinir ve doktorunuz mesane kanserini düşük dereceli veya yüksek dereceli olarak tanımlayabilir:

  • Düşük dereceli mesane kanseri. Bu kanser türü, görünüş ve organizasyon açısından normal hücrelere daha yakın hücrelere sahiptir. Düşük dereceli bir tümör genellikle daha yavaş büyür ve yüksek dereceli bir tümöre göre mesanenin kas duvarını istila etme olasılığı daha düşüktür.
  • Yüksek dereceli mesane kanseri. Bu kanser türü, anormal görünen ve normal görünen dokulara benzemeyen (kötü farklılaşmış) hücrelere sahiptir. Yüksek dereceli bir tümör, düşük dereceli bir tümörden daha agresif bir şekilde büyüme eğilimindedir, mesanenin kas duvarına ve diğer doku ve organlara yayılma olasılığı daha yüksek olabilir.

Mesane Kanseri Tedavisi

Mesane kanseri için tedavi seçenekleri, genel sağlığınız ve tedavi tercihlerinizle birlikte kanser türü, kanserin derecesi ve kanserin evresi gibi bir dizi faktöre bağlıdır.

Mesane kanseri tedavisi şunları içerebilir:

  • Kanser hücrelerini çıkarmak için ameliyat
  • Mesaneye kemoterapi (intravezikal kemoterapi), mesane astarıyla sınırlı olan ancak yüksek nüks veya daha yüksek bir aşamaya ilerleme riski olan kanserleri tedavi etmek için
  • Tüm vücut için kemoterapi (sistemik kemoterapi), mesaneyi çıkarmak için ameliyat olan bir kişide iyileşme şansını artırmak veya ameliyat bir seçenek olmadığında birincil tedavi olarak
  • Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini yok etmek için, genellikle cerrahi bir seçenek olmadığında veya istenmediğinde birincil tedavi olarak
  • İmmünoterapi, vücudun bağışıklık sistemini mesanede veya vücutta kanser hücreleriyle savaşması için tetikler

Doktorunuz tedavi yaklaşımlarının bir kombinasyonunu da önerilebilir.

Mesane kanseri ameliyatı

Mesane kanseri cerrahisi yaklaşımları şunları içerebilir:

  • Mesane tümörünün transüretral rezeksiyonu (TURBT). TURBT, mesane kanserini teşhis etmek ve mesanenin iç katmanlarıyla sınırlı kanserleri - henüz kasa invaziv olmayan kanserleri - çıkarmak için gerçekleştirilen bir prosedürdür. Prosedür sırasında, cerrah bir elektrik teli halkasını bir sistoskoptan mesaneye geçirir. Teldeki elektrik akımı kanserli bölgeleri kesmek veya yakmak için kullanılır. Alternatif olarak, yüksek enerjili bir lazer kullanılabilir. Doktorlar prosedürü üretra yoluyla yaptıkları için karnınızda herhangi bir kesik olmaz. TURBT prosedürünün bir parçası olarak, doktorunuz kalan kanser hücrelerini yok etmek ve kanserin tekrarlamasını önlemek için mesanenize bir doz kemoterapi enjeksiyonu önerebilir. İlaç bir süre mesanenizde kalır ve sonra boşaltılır.
  • Sistektomi. Sistektomi, mesanenin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyattır. Kısmi sistektomi sırasında cerrahınız mesanenin yalnızca kanserli tümör içeren kısmını çıkarır. Radikal sistektomi ise mesanenin tamamını ve çevresindeki lenf düğümlerini çıkarmak için yapılan bir operasyondur. Erkeklerde radikal sistektomi tipik olarak prostat ve seminal veziküllerin çıkarılmasını içerir. Kadınlarda radikal sistektomi, uterusun, yumurtalıkların ve vajinanın bir kısmının çıkarılmasını içerebilir. Radikal sistektomi, karnın alt kısmından bir kesi ile gerçekleştirilir.
  • Yeni mesane rekonstrüksiyonu. Radikal sistektomiden sonra, cerrahınız idrarın vücudunuzdan çıkması için yeni bir yol oluşturmalıdır. Bunun için bir seçenek yeni mesane rekonstrüksiyonudur. Cerrahınız bağırsağınızın bir parçasından küre şeklinde bir rezervuar oluşturur. Genellikle yeni mesane olarak adlandırılan bu rezervuar vücudunuzun içinde bulunur ve üretranıza bağlıdır. Yeni mesane çoğu insanın normal şekilde idrara çıkmasına izin verir. Az sayıda insan yeni mesaneyi boşaltmada güçlük çeker ve yeni mesanedeki tüm idrarı boşaltmak için periyodik olarak bir kateter kullanması gerekebilir.
  • İleal kanal. Bu tip üriner diversiyon için cerrahınız bağırsağınızın bir parçasını kullanarak bir tüp (ileal kanal) oluşturur. Tüp, böbreklerinizi boşaltan üreterlerinizden vücudunuzun dışına, idrarın karnınıza taktığınız bir keseye (ürostomi torbası) boşaldığı yere kadar uzanır.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçları kullanır. Mesane kanseri için kemoterapi tedavisi genellikle kombinasyon halinde kullanılan iki veya daha fazla kemoterapi ilacını içerir.

Kemoterapi ilaçları aşağıdaki yollar aracılığı ile verilebilir:

  • Bir damar yoluyla (intravenöz). İntravenöz kemoterapi, kanserin iyileştirme şansını artırmak için mesane çıkarma ameliyatından önce sıklıkla kullanılır. Kemoterapi, ameliyattan sonra mesanede kalabilecek kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılabilir. Bazı durumlarda kemoterapi radyasyon tedavisi ile birleştirilebilir.
  • Doğrudan mesaneye (intravezikal tedavi). İntravezikal kemoterapi sırasında üretranızdan doğrudan mesanenize bir tüp geçirilir. Kemoterapi ilaçları boşaltılmadan önce belirli bir süre mesaneye yerleştirilir. Kanser hücrelerinin daha derin kas dokusunu değil, yalnızca mesanenin astarını etkilediği yüzeysel mesane kanseri için birincil tedavi olarak kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini yok etmek için X-ışınları ve protonlar gibi güçlü enerji ışınlarını kullanır. Mesane kanseri için radyasyon tedavisi genellikle vücudunuzun etrafında hareket eden ve enerji ışınlarını kesin noktalara yönlendiren bir makineden verilir.

Radyasyon tedavisi bazen cerrahinin bir seçenek olmadığı veya istenmediği belirli durumlarda mesane kanserini tedavi etmek için kemoterapi ile birleştirilir.

Mesanenin korunması

Bazı durumlarda, mesaneyi çıkarmak için ameliyat olmak istemeyen kas invaziv mesane kanseri olan kişiler, bunun yerine diğer tedavilerin bir kombinasyonunu denemeyi düşünebilir. Trimodalite tedavisi olarak bilinen bu yaklaşım, TURBT, kemoterapi ve radyasyon tedavisini birleştirir.

İlk olarak, cerrahınız mesane fonksiyonunu korurken mesanenizden mümkün olduğu kadar çok kanserli hücreyi çıkarmak için bir TURBT prosedürü uygular. TURBT'den sonra radyasyon tedavisi ile birlikte kemoterapi uygulanır.

Trimodalite tedavisini denedikten sonra kanserin tamamı geçmemişse veya kas invaziv kanser nüksü varsa, doktorunuz radikal sistektomi önerebilir.

Mesane kanseri tedavisi sonrası

Başarılı bir tedaviden sonra bile mesane kanseri tekrarlayabilir. Bu nedenle mesane kanseri olan kişilerin başarılı tedaviden sonra yıllarca takip testlerine ihtiyacı vardır. Hangi testleri ne sıklıkla yaptıracağınız diğer faktörlerin yanı sıra mesane kanseri tipinize ve kanserinizin nasıl tedavi edildiğine bağlıdır.

Genel olarak doktorlar, mesane kanseri tedavisinden sonraki ilk birkaç yıl boyunca her üç ila altı ayda bir üretranızın ve mesanenizin içini incelemek için bir test (sistoskopi) önerir. Kanser nüksü tespit edilmemiş birkaç yıllık gözetimden sonra, yılda sadece bir kez sistoskopi muayenesine ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz düzenli aralıklarla başka testler yaptırmanızı da önerebilir.

Agresif kanserleri olan kişiler daha sık testlere tabi tutulabilir. Daha az agresif kanserleri olanlar daha az sıklıkla teste tabi tutulabilir.

Mesane Kanseri Nedir? Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız