Menopoz, adet görmeden üst üste 12 ay geçirdiğinizde ortaya çıkar. Yumurtalıklarda üretilen iki kadın hormonu olan östrojen ve progesteronun değişen seviyeleri, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi semptomlara yol açar. Menopoz, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve kadın üreme yıllarının sonunu işaret eder.
Menopoz, adet dönemlerinizin durduğu yaşam dönemidir. Yaşlanmanın normal bir parçasıdır ve üreme yıllarınızın sonunu işaret eder. Menopoz tipik olarak 40'lı yaşların sonunda veya 50'li yaşların başında ortaya çıkar. Bununla birlikte, yumurtalıkları cerrahi olarak alınan kişiler "ani" cerrahi menopoza girerler.
Cerrahi veya başka bir tıbbi durumun neden olmadığı doğal menopoz yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Menopoz, hormonal doğum kontrolü, aşırı aktif tiroid, yüksek prolaktin, radyasyon veya yumurtalıkların cerrahi olarak alınması gibi kanamayı yapay olarak durdurmaya neden olabilecek herhangi bir cerrahi veya tıbbi durumun olmaması durumunda adet kanamasının olmadığı tam bir yıl olarak tanımlanır.
Yaşlandıkça üreme döngüsü yavaşlamaya başlar ve durmaya hazırlanır. Bu döngü ergenlikten beri sürekli olarak çalışmaktadır. Menopoz yaklaştıkça yumurtalıklarınız östrojen adı verilen hormonu daha az üretir. Bu azalma gerçekleştiğinde adet döngünüz değişmeye başlar. Düzensiz hale gelebilir ve sonra durabilir. Vücudunuz farklı hormon seviyelerine uyum sağladığından fiziksel değişiklikler de olabilir. Menopozun her aşamasında (perimenopoz, menopoz ve postmenopoz) yaşadığınız semptomların tümü, vücudunuzun bu değişikliklere uyumunun bir parçasıdır.
Menopoz, adet döngüsünün hiç olmadığı 12 ayı tanımlar. Menopozdan önceki süre, sekiz ila 10 yıl (perimenopoz) sürebilir. Menopozdan sonraki dönem (postmenopoz) ise hayatınızın sonuna kadar sürecektir. Ortalama menopoz yaşı yaklaşık 51'dir.
"Menopoz" olarak düşündüğümüz geleneksel değişiklikler, yumurtalıklarınız artık yüksek düzeyde hormon üretmediğinde gerçekleşir. Yumurtalıklar, yumurtaları depolayan ve onları fallop tüplerine bırakan üreme bezleridir. Ayrıca kadın hormonları olan östrojen ve progesteronun yanı sıra testosteron da üretirler. Birlikte östrojen ve progesteron menstrüasyonu kontrol eder. Östrojen ayrıca vücudunuzun kalsiyumu nasıl kullandığını etkiler ve kandaki kolesterol seviyelerini korur.
Menopoz yaklaştıkça yumurtalıklarınız artık fallop tüplerine yumurta salmaz ve son adet döngünüz gerçekleşir.
Doğal menopoz, herhangi bir tıbbi tedavi türü tarafından getirilmeyen adetin kalıcı olarak sona ermesidir. Doğal menopoza giren kişiler için süreç aşamalıdır ve üç aşamada tanımlanır:
Perimenopoz, yumurtalıkların kademeli olarak daha az östrojen ürettiği menopozdan sekiz ila 10 yıl önce başlayabilir. Genellikle 40'lı yaşlarınızdayken başlar. Perimenopoz, yumurtalıkların yumurta salmayı bıraktığı nokta olan menopoza kadar sürer. Perimenopozun son bir ila iki yılında östrojendeki düşüş hızlanır. Bu aşamada birçok kişi menopoz semptomları yaşayabilir. Ancak bu süre zarfında hala adet döngüleri yaşayabilir ve hamile kalabilirsiniz.
Menopoz, artık adet döneminizin olmadığı noktadır. Bu aşamada, yumurtalıklarınız yumurta salmayı ve östrojenlerinin çoğunu üretmeyi bırakmıştır. Menopoz tanısı, art arda 12 ay adet görmediğiniz zaman konur.
Menopozdan sonra geçen zamana verilen isimdir. Bu aşamada, sıcak basması gibi menopoz semptomları birçok insan için hafifleyebilir. Bununla birlikte, bazı insanlar menopoz geçişinden sonra on yıl veya daha uzun süre menopoz semptomları yaşamaya devam eder. Daha düşük östrojen seviyesinin bir sonucu olarak, postmenopozal fazdakiler, osteoporoz ve kalp hastalığı gibi çeşitli sağlık durumları için yüksek risk altındadır.
Menopoz, 45 ile 55 yaşları arasında ortaya çıktığında "doğal" olarak geliştiği kabul edilir ve yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Ancak, bazı insanlar ya cerrahi müdahale (yumurtalıkların alınması gibi) ya da yumurtalıkların hasar görmesi (kemoterapi veya radyasyon gibi) sonucunda erken menopoz yaşayabilirler. 45 yaşından önce ortaya çıkan menopoza erken menopoz denir. 40 veya daha genç yaşta ortaya çıkan menopoz, prematür menopoz olarak kabul edilir. Erken menopoz için tıbbi veya cerrahi bir neden olmadığında buna birincil over yetersizliği denir.
Aşağıdaki semptomların bir kısmını veya tamamını yaşamaya başlarsanız menopoza giriyor olabilirsiniz:
Hâlâ menopoz geçişinde (perimenopoz) olan kişiler de şunları yaşayabilir:
Bazı insanlar şunları da yaşayabilir:
Bu semptomlar, yumurtalıkların daha az östrojen ürettiğinin veya hormon seviyelerinde artan dalgalanmaların bir işareti olabilir. Tüm insanlar bu semptomların hepsini yaşamaz. Bununla birlikte, yeni kalp atışı semptomları, idrar değişiklikleri, baş ağrıları veya diğer yeni tıbbi problemlerden etkilenenler, bu semptomların başka bir nedeni olmadığından emin olmalıdır.
Sıcak basması, menopozun en sık görülen semptomlarından biridir. Kısa süreli bir sıcaklık hissidir. Ateş basmaları herkes için aynı değildir ve meydana gelmelerinin kesin bir nedeni yoktur. Sıcak basmalarının yanı sıra şu durumlar da görülebilir:
Sıcak basmaları çeşitli süreler boyunca sürebilir. Bazı insanlar menopoz sırasında sadece kısa bir süre için sıcak basması yaşarlar. Diğerleri hayatlarının geri kalanı boyunca sıcak basması yaşayabilir. Tipik olarak, sıcak basmalar zaman geçtikçe daha az şiddetlidir. Sıcak basmaların yoğunluğu, sıklığı ve süresi her birey için farklıdır.
Günlük yaşamınızda sıcak basmasını tetikleyebilecek birkaç normal şey vardır. Dikkat edilmesi gereken bazı şeyler şunlardır:
Evet, yüzdeki tüylenme artışı menopozla ilgili bir değişiklik olabilir. Menopoz sırasında vücudunuzun geçirdiği hormonal değişiklik, geçmişte sahip olduğunuzdan daha fazla tüy da dahil olmak üzere vücudunuzda çeşitli fiziksel değişikliklere neden olabilir. Bu, testosteronun östrojenden nispeten daha yüksek olmasından kaynaklanır. Yüzdeki tüyler sizin için bir sorun haline gelirse ağda yapmak veya başka tüy dökücüler kullanmak seçenekler arasında olabilir.
Ne yazık ki, konsantrasyon ve küçük hafıza sorunları menopozun normal bir parçası olabilir. Bu herkesin başına gelmese de bazen görülmektedir. Menopoz sırasında hafıza sorunları yaşıyorsanız, doktorunuzu arayın. Beyni uyardığı ve hafızanızı canlandırmaya yardımcı olduğu çeşitli aktiviteler gösterilmiştir. Bu faaliyetler şunları içerebilir:
Depresyon ve kaygının da hafızanızı etkileyebileceğini unutmayın. Bu koşullar menopozla bağlantılı olabilir.
Menopoz sırasında vücudunuz birçok değişiklik geçirir. Hormon seviyelerinizde aşırı değişimler olabilir, sıcak basmaları nedeniyle iyi uyuyamayabilirsiniz ve ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Bu süre zarfında endişe ve korku da etki gösterebilir. Tüm bu faktörler depresyona neden olabilir.
Depresyon belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız, doktorunuzla konuşun. Görüşmeniz sırasında, doktorunuz size farklı tedavi türleri hakkında bilgi verecek ve depresyonunuza neden olan başka bir tıbbi durum olup olmadığını kontrol edecektir. Tiroid sorunları bazen depresyonun nedeni olabilir.
Menopoz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli duygusal değişikliklere neden olabilir:
Tüm bu duygusal değişimler menopoz dışında da gerçekleşebilir. Muhtemelen bazılarını hayatınız boyunca deneyimlemişsinizdir. Menopoz sırasında duygusal değişiklikleri yönetmek zor olabilir, ancak mümkündür. Doktorunuz size yardımcı olacak bir ilaç yazabilir (hormon tedavisi veya antidepresan). Ayrıca, yaşadığınız duyguların bir adı olduğunu bilmek de yardımcı olabilir. Menopoz sırasında bu duygusal değişikliklerle uğraşırken destek grupları ve danışmanlık yararlı araçlardır.
Ne yazık ki, menopoza giren kişilerde mesane kontrolü sorunları (idrar kaçırma olarak da adlandırılır) yaygındır. Aşağıdakiler dahil, bunun olmasının birkaç nedeni vardır:
Sahip olabileceğiniz belirli mesane kontrolü sorunları şunları içerebilir:
Histerektomi sırasında rahminiz alınır. Bu işlemden sonra adet görmezsiniz. Ancak, yumurtalıklarınızı koruduysanız (yumurtalıklarınızın alınmasına ooferektomi denir) hemen menopoz semptomlarınız olmayabilir. Yumurtalıklarınız da alınırsa, hemen menopoz semptomlarınız olacaktır.
Doktorunuzun menopozu teşhis etmesinin birkaç yolu vardır. Doktorunuz, geçen yıl boyunca geçirdiğiniz adet döngünüzü inceler. Tam bir yıl (12 ardışık ay) adet görmediyseniz, menopoza girdiniz ve menopoz sonrası dönemde olabilirsiniz.
Menopoz, vücudunuzun geçtiği doğal bir süreçtir. Bazı durumlarda menopoz için herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Doktorunuzla menopoz tedavisini tartışırken, amaç hayatınızı bozan menopoz semptomlarını tedavi etmektir. Menopoz semptomları için birçok farklı tedavi türü vardır. Menopoz için ana tedavi türleri şunlardır:
Sizin için işe yarayan bir tedavi planı hazırlamak için menopozdan geçerken doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Her insan farklıdır ve benzersiz ihtiyaçları vardır.
Menopoz sırasında vücudunuz, özellikle östrojen ve progesteron olmak üzere ürettiği hormonların miktarını azaltan büyük hormonal değişiklikler geçirir. Östrojen ve progesteron yumurtalıklar tarafından üretilir. Yumurtalıklarınız artık yeterli östrojen ve progesteron üretmediğinde, hormon tedavisi ek olarak kullanılabilir. Hormon tedavisi hormon seviyenizi artırır ve menopozun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca osteoporoz için önleyici bir önlem olarak kullanılır.
İki ana hormon tedavisi türü vardır:
Hormon tedavisi, aşağıdakiler dahil menopoz semptomlarının çoğunu hafifletebilir:
Çoğu reçeteli ilaç gibi, hormon tedavisi için de riskler vardır. Bilinen bazı sağlık riskleri şunları içerir:
Menopozdan sonraki 10 yıl içinde hormon tedavisine başlarsanız bu riskler daha düşüktür. Bu noktadan sonra, kardiyovasküler hastalık riskiniz daha yüksektir.
Şiddetli sıcak basmaları ve gece terlemeleri ile kardiyovasküler hastalık riskiniz arasında bir ilişki vardır. Gelecekteki kardiyovasküler riskin bir göstergesi olduğundan, bu şiddetli semptomlarınız varsa, doktorunuz hormon tedavisine başlamayı önerebilir.
Hormon tedavisine devam etmek kişiselleştirilmiş bir karardır. Hormon tedavisinin sizin için risklerine karşı yararlarını anlamak için tüm geçmiş tıbbi durumları ve aile geçmişinizi doktorunuzla görüşün.
Hormon tedavisi menopoz semptomlarını hafifletmek için çok etkili bir yöntem olsa da, herkes için mükemmel bir tedavi değildir. Hormonal olmayan tedaviler, diyetinizdeki ve yaşam tarzınızdaki değişiklikleri içerir. Bu tedaviler genellikle başka tıbbi durumları olan veya yakın zamanda meme kanseri tedavisi görmüş kişiler için iyi seçeneklerdir. Doktorunuzun önerebileceği başlıca hormonal olmayan tedaviler şunları içerir:
Bazen diyetinizi değiştirmek menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Her gün tükettiğiniz kafein miktarını sınırlamak ve baharatlı yiyecekleri kesmek, sıcak basmalarınızı daha az şiddetli hale getirebilir. Bitkisel östrojen içeren yiyecekleri de diyetinize ekleyebilirsiniz. Bitki östrojeni (izoflavonlar), menopozdan önce vücudunuzda yapılan östrojenin yerine geçmez. Denenecek yiyecekler şunları içerir:
Günlük yaşamınızdaki bazı şeyler sıcak basmaları tetikleyebilir. Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için bu tetikleyicileri belirlemeye çalışın ve bunlardan kaçının. Bu, yatak odanızı geceleri serin tutmayı, kat kat giysiler giymeyi veya sigarayı bırakmayı içerebilir. Kilo kaybı da sıcak basmalarını engellemeye yardımcı olabilir.
Ateş basmalarıyla uğraşıyorsanız egzersiz yapmak zor olabilir, ancak egzersiz yapmak menopozun diğer bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gece boyunca uyumanıza yardımcı olabilir ve uykusuzluğunuz varsa önerilir. Yoga gibi sakin egzersiz türleri de ruh halinize yardımcı olabilir ve hissedebileceğiniz korku veya endişeleri giderebilir.
Östrojen tedavisi (krem, jel veya hap içindeki östrojen), doğum kontrol hapları ve antidepresanlar (SSRI'lar ve SNRI'ler) gibi reçeteli ilaçlar, ruh hali değişimleri ve sıcak basması gibi menopoz semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir. Reçeteli vajinal kremler vajinal kuruluğu gidermeye yardımcı olabilir. Gabapentin adı verilen bir nöbet ilacının sıcak basmaları hafiflettiği gösterilmiştir. Belirtilerinizi yönetmek için hormonal olmayan ilaçların işe yarayıp yaramadığını görmek için doktorunuzla konuşun.
Menopozdan sonra daha yüksek risk altında olabileceğiniz birkaç durum vardır. Herhangi bir durum için riskiniz aile geçmişiniz, menopoz öncesi sağlığınız ve yaşam tarzı faktörleri (sigara) gibi birçok şeye bağlıdır. Menopozdan sonra sağlığınızı etkileyen iki durum osteoporoz ve koroner arter hastalığıdır.
Bir "kırılgan kemik" hastalığı olan osteoporoz, kemiklerin içi daha az yoğun hale geldiğinde ortaya çıkar, onları daha kırılgan hale getirir ve kırılma olasılığını arttırır. Östrojen kemik kütlesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Östrojen, kemiklerdeki hücrelere yıkımı durdurmaları için sinyal verir.
İnsanlar menopozdan 60 yaşına kadar geçen sürede kemik kütlelerinin ortalama %25'ini kaybederler. Bunun nedeni büyük ölçüde östrojen kaybıdır. Zamanla, bu kemik kaybı kemik kırıklarına neden olabilir. Doktorunuz zamanla kemiklerinizin gücünü test etmek isteyebilir. Kemik dansitometrisi olarak da adlandırılan kemik mineral yoğunluğu testi, kemiklerinizin belirli bölümlerinde ne kadar kalsiyum bulunduğunu görmenin hızlı bir yoludur. Test, osteoporoz ve osteopeniyi tespit etmek için kullanılır. Osteopeni, kemik yoğunluğunun azaldığı bir hastalıktır ve bu, daha sonraki osteoporozun habercisi olabilir.
Osteoporoz veya osteopeni varsa, tedavi seçenekleriniz östrojen tedavisini içerebilir.
Koroner arter hastalığı, kalp kasını çevreleyen arterlerin daralması veya tıkanmasıdır. Bu, arter duvarlarında yağlı plak biriktiğinde (ateroskleroz olarak bilinir) olur. Bu birikim, kandaki yüksek kolesterol seviyeleri ile ilişkilidir. Menopozdan sonra koroner arter hastalığı riskiniz aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle artar:
Sağlıklı bir diyet, sigara içmemek ve düzenli egzersiz yapmak kalp hastalığını önlemek için en iyi seçeneklerinizdir. Yüksek tansiyon ve diyabeti tedavi etmek ve ayrıca seçilmiş risk altındaki kişiler için ilaçlarla kolesterol seviyelerini korumak bakım standartlarıdır.
Hormon tedavisinin yararları ve riskleri, kadının yaşına ve bireysel geçmişine bağlı olarak değişir. Genel olarak, 50'li yaşlarındaki genç insanlar, 60'lı yaşlarında postmenopozal olanlara kıyasla hormon tedavisinden daha fazla fayda görme eğilimindedir. Erken menopoz geçiren kişiler, fazladan östrojen kaybından kaynaklanan artan riskten kaçınmak için genellikle 50 yaşına kadar hormon tedavisi görürler.
12 ay üst üste adet görmediğinizde menopoza girdiğinizi anlayacaksınız. Menopozdan sonra herhangi bir vajinal kanamanız varsa, doktorunuza başvurun. Menopozdan sonra vajinal kanama, endometriyal kanser gibi daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.
Andropoz veya erkek menopozu, erkeklerde azalan testosteron seviyelerini tanımlamak için verilen bir terimdir. Erkeklerde testosteron üretimi, yılda yaklaşık %1 oranında, kadınlarda östrojen üretiminden çok daha yavaş bir şekilde azalır. Doktorlar, hormon değişimi kadar şiddetli olmadığı ve kadınlarda menopoz ile aynı yoğunlukta yan etki taşımadığı için, testosteron menopozundaki bu yavaş düşüş olarak adlandırmayı sıklıkla tartışırlar. Bazı erkekler değişimi fark etmeyecekler bile çünkü bu, yıllar ya da on yıllar boyunca oluyor. Menopozun erkek versiyonu için diğer isimler yaşa bağlı düşük testosteron, erkek hipogonadizmi veya androjen eksikliğidir.
Hayır, yumurtlama olmadığı için menopozdan sonra hamile kalamazsınız. 12 ay adet görmediğinizde menopoza girmiş sayılırsınız.
Menopoz, yaşlanma sürecinin doğal ve normal bir parçasıdır. Vajinal kuruluk ve sıcak basması gibi semptomların yaşanması yaygındır. Yaşadığınız semptomlar ve yaşam kalitenizi nasıl etkilediği konusunda doktorunuza açık olun. Belirtilerinizi yönetmek ve sizi daha rahat ettirmek için tedaviler önerebilirler.
Bazı insanlar menopoz sırasında gece boyunca uykusuzluk yaşayabilir. Uykusuzluk, gece uykuya dalamama veya uykuda kalamama durumudur. Bu, menopozun kendisinin normal bir yan etkisi olabilir veya başka bir menopoz semptomundan kaynaklanabilir. Sıcak basması, menopoz sırasında uykusuz gecelerin ortak suçlusudur.
Sıcak basmaları sizi geceleri uyanık tutuyorsa, şunu deneyin:
Sıcak basmalarınızı tetikleyen belirli yiyecek ve davranışlardan kaçının. Baharatlı yiyecekler genellikle ateş basmasına neden oluyorsa, yatmadan önce baharatlı yiyecekler yemekten kaçının.
Menopozdan sonra vücudunuz daha az östrojene sahiptir. Hormonal dengenizdeki bu büyük değişiklik cinsel yaşamınızı etkileyebilir. Menopoz geçiren birçok insan, cinsel olarak eskisi kadar kolay uyarılmadıklarını fark edebilir. Bazen insanlar dokunmaya ve diğer fiziksel temaslara menopoz öncesine göre daha az duyarlı olabilirler.
Bu duygular, yaşayabileceğiniz diğer duygusal değişikliklerle birleştiğinde, cinselliğe olan ilginizin azalmasına neden olabilir. Menopoz sırasında vücudunuzun çok fazla değişiklik geçirdiğini unutmayın. Cinsel dürtünün azalmasında rol oynayabilecek diğer faktörlerden bazıları şunları içerebilir:
Tüm bu faktörler hayatınızı bozabilir ve hatta ilişkinizde gerginliğe neden olabilir. Bu değişikliklere ek olarak, vücudunuzdaki düşük östrojen seviyeleri vajinaya kan akışının azalmasına neden olabilir. Bu kuruluğa neden olabilir. Vajinada doğru miktarda yağlanma olmadığında, vajina soluk ve kuru olabilir. Bu ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir.
Cinsel dürtülerde yaşadığınız herhangi bir azalma hakkında doktorunuzla konuşmaktan korkmayın. Doktorunuz, daha iyi hissetmenize yardımcı olacak seçenekleri tartışacaktır. Örneğin vajinal kuruluk, reçetesiz satılan, suda çözünür veya silikon kayganlaştırıcılarla tedavi edilebilir. Doktorunuz, vajinal dokuyu tedavi etmek için östrojen veya östrojen olmayan hormonları da reçete edebilir. Düşük dozlu bir krem, hap veya vajinal halka da verilebilir.
Tüm insanlar menopoz sonrası cinsel istekte azalma yaşamaz. Bazı durumlarda, tam tersi bile gözlenir. Bunun nedeni artık hamile kalma korkusunun olmaması olabilir.
Bununla birlikte, tek eşli bir ilişkide olmasa bile, seks sırasında koruma (prezervatif) kullanmak yine de önemlidir. Doktorunuz menopoz tanısını koyduktan sonra artık hamile kalamazsınız. Ancak menopoz geçişindeyken (perimenopoz) yine de hamile kalabilirsiniz. Ayrıca prezervatif takarak kendinizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumanız gerekir. Hayatınızın herhangi bir döneminde cinsel yolla bulaşan enfeksiyon kapabilirsiniz (adet görmeseniz bile). HPV (insan papilloma virüsü) gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Menopozdan sonra hala seksten zevk alabilmelisiniz. Bazen menopoz cinsel dürtü azalması rahatsızlık ve ağrılı cinsel ilişki ile ilişkilidir. Bu ağrının kaynağını (vajinal kuruluk) tedavi ettikten sonra birçok kişi yeniden yakınlaşmanın keyfini çıkarır. Hormon tedavisi de birçok kişiye yardımcı olabilir. Menopozdan sonra cinsellikten zevk almakta zorluk çekiyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Menopoz sonrası dönemde gebelik olasılığı ortadan kalkar, tam bir yıldır adet görmemişsinizdir (adet kanamasının olmaması için başka bir tıbbi durumunuz olmadığı varsayılarak). Ancak menopoz geçişi (perimenopoz) sırasında hamile kalabilirsiniz. Hamile kalmak istemiyorsanız, tamamen menopoza girene kadar bir tür doğum kontrolü kullanmaya devam etmelisiniz. Doğum kontrolünü kullanmayı bırakmadan önce doktorunuza danışın.
Bazı insanlar için, doğurganlıktaki düşüş nedeniyle 30'lu ve 40'lı yaşların sonlarındayken hamile kalmak zor olabilir. Ancak amaç hamile kalmaksa, hamile kalmanıza yardımcı olabilecek doğurganlığı artıran tedaviler ve teknikler vardır. Bu seçenekler hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.