TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR? HASTALIĞIN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek hastalığı benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle hastalığa 'maymun çiçeği' adı verildi. İnsanda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. O zamandan beri, diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Maymun çiçeği hastalığı, maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonun neden olduğu nadir bir hastalıktır. Monkeypox virüsü, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsine aittir. Orthopoxvirus cinsi ayrıca variola virüsünü (çiçek hastalığına neden olur), vaccinia virüsünü (çiçek hastalığı aşısında kullanılır) ve sığır çiçeği virüsünü içerir.

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verildi. İnsanlarda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) kaydedildi. ) çiçek hastalığını ortadan kaldırmak için yoğun bir çaba döneminde. O zamandan beri, diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir: Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti ve Sierra Leone. Enfeksiyonların çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde.

İnsanlarda görülen maymun çiçeği hastalığı vakaları, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Singapur ve Birleşik Krallık'taki vakalar da dahil olmak üzere, uluslararası seyahat veya ithal hayvanlarla bağlantılı olarak Afrika dışında meydana geldi.

Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı bilinmemektedir. Bununla birlikte, Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virüsü barındırabilir ve insanları enfekte edebilir.

Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri

İnsanlarda, maymun çiçeği hastalığı semptomları çiçek hastalığı semptomlarına benzer ancak onlardan daha hafiftir. Maymun çiçeği hastalığı ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunlukla başlar. Çiçek hastalığı ve maymun çiçeği semptomları arasındaki temel fark, maymun çiçeğinin lenf düğümlerinin şişmesine (lenfadenopati) neden olurken çiçek hastalığının olmamasıdır. Maymun çiçeği hastalığı için kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomlara kadar geçen süre) genellikle 7-14 gündür ancak 5−21 gün arasında değişebilir.

Maymun çiçeği hastalığı şu şekilde başlar:

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Sırt ağrısı
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Titreme
  • Yorgunluk

Yüksek ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastada, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık gelişir.

Lezyonlar düşmeden önce aşağıdaki aşamalardan geçer:

  • Maküller
  • Papüller
  • Veziküller
  • Püstüller
  • Kabuklar

Hastalık tipik olarak 2-4 hafta sürer. Maymun çiçeği hastalığı Afrika'da, yakalanan her 10 kişiden 1'inde ölüme neden olmuştur.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsünün bulaşması, bir kişi virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalden virüsle temas ettiğinde meydana gelir. Virüs vücuda yaralı cilt, solunum yolu veya mukoza zarları (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer. Hayvandan insana bulaşma, ısırma veya tırmalama, vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas veya kontamine yataklar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yoluyla gerçekleşebilir. İnsandan insana bulaşmanın öncelikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Solunum damlacıkları genellikle birkaç santimetreden fazla hareket edemez, bu nedenle uzun süreli yüz yüze temas gerekir. Diğer insandan insana bulaşma yöntemleri arasında vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas ve kontamine giysiler, çarşaflar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yer alır.

Maymun çiçeğinin rezervuar konağı (ana hastalık taşıyıcısı) hala bilinmemektedir, ancak Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelenilmektedir. Maymun çiçeği hastalığına neden olan virüs, doğada bir hayvandan yalnızca iki kez izole edilmiştir. İlk örnekte (1985), virüs, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ekvator Bölgesi'ndeki görünüşte hasta bir Afrika kemirgeninden (ip sincabı) elde edilmiştir. İkincisinde (2012) virüs, Fildişi Sahili Tai Ulusal Parkı'nda bulunan ölü bir bebek mangabeyden kurtarıldı.

Maymun Çiçeği Hastalığını Önleme Yolları

Maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu önlemek için alınabilecek bir dizi önlem vardır:

  • Virüsü barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçının (maymun çiçeğinin meydana geldiği bölgelerde hasta olan veya ölü bulunan hayvanlar dahil).
  • Hasta bir hayvanla temas etmiş olan yatak örtüsü gibi herhangi bir malzemeyle temastan kaçının.
  • Enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek diğerlerinden izole edin.
  • Enfekte hayvanlar veya insanlarla temastan sonra iyi el hijyeni uygulayın. Örneğin, ellerinizi yıkamak için sabun ve su ile veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
  • Hastalara bakarken kişisel koruyucu ekipman kullanın.

Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavisi

Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olmuş birçok kişi, spesifik tedavinin yokluğunda hafif, kendi kendini sınırlayan bir hastalık seyrine sahiptir. Bununla birlikte, maymun çiçeği için hastalığın ilerleyişi, diğerlerinin yanı sıra önceki aşılama durumu, ilk sağlık durumu, eşzamanlı hastalıklar ve komorbiditeler gibi birçok faktöre bağlıdır. Ek özel tedaviler gerektirebilen hasta grupları aşağıdakilerdir:

  • Şiddetli hastalığı olan kişiler (örneğin hemorajik hastalık, birleşik lezyonlar, sepsis, ensefalit veya hastaneye yatış gerektiren diğer durumlar)
  • Şiddetli hastalık riski yüksek olabilecek kişiler:
  • İmmün yetmezliği olan kişiler (örneğin, insan immün yetmezlik virüsü/edinilmiş immün yetmezlik sendromu enfeksiyonu, lösemi, lenfoma, jeneralize malignite, katı organ transplantasyonu, alkilleyici ajanlarla tedavi, antimetabolitler, radyasyon, tümör nekroz faktör inhibitörleri, yüksek doz kortikosteroidler, alıcı olmak hematopoietik kök hücre nakli, transplantasyondan sonra <24 ay veya ≥24 ay, ancak graft-versus-host hastalığı veya hastalık nüksü veya klinik bir bileşen olarak immün yetmezlik ile birlikte otoimmün hastalığı olan)
  • Pediyatrik popülasyonlar, özellikle 8 yaşından küçük hastalar
  • Hamile veya emziren kadınlar
  • Bir veya daha fazla komplikasyonu olan kişiler (örn. ikincil bakteriyel deri enfeksiyonu; şiddetli bulantı/kusma, diyare veya dehidratasyon ile birlikte gastroenterit; bronkopnömoni; eşzamanlı hastalık veya diğer komorbiditeler)
  • Maymun çiçeği virüsü enfeksiyonunun özel bir tehlike oluşturabileceği gözlere, ağıza veya diğer anatomik bölgelere kazara implantasyonunu içeren maymun çiçeği virüsü anormal enfeksiyonları olan kişiler (örn., cinsel organlar veya anüs)

Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavisi için Mevcut Tıbbi Önlemler

Şu anda, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonları için onaylanmış özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, çiçek hastalığı olan hastalarda kullanılmak üzere geliştirilen antiviraller faydalı olabilir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız