Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek hastalığı benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle hastalığa 'maymun çiçeği' adı verildi. İnsanda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. O zamandan beri, diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir.
Maymun çiçeği hastalığı, maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonun neden olduğu nadir bir hastalıktır. Monkeypox virüsü, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsine aittir. Orthopoxvirus cinsi ayrıca variola virüsünü (çiçek hastalığına neden olur), vaccinia virüsünü (çiçek hastalığı aşısında kullanılır) ve sığır çiçeği virüsünü içerir.
Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgını meydana geldiğinde keşfedildi, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verildi. İnsanlarda ilk maymun çiçeği vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) kaydedildi. ) çiçek hastalığını ortadan kaldırmak için yoğun bir çaba döneminde. O zamandan beri, diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir: Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti ve Sierra Leone. Enfeksiyonların çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde.
İnsanlarda görülen maymun çiçeği hastalığı vakaları, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Singapur ve Birleşik Krallık'taki vakalar da dahil olmak üzere, uluslararası seyahat veya ithal hayvanlarla bağlantılı olarak Afrika dışında meydana geldi.
Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı bilinmemektedir. Bununla birlikte, Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virüsü barındırabilir ve insanları enfekte edebilir.
İnsanlarda, maymun çiçeği hastalığı semptomları çiçek hastalığı semptomlarına benzer ancak onlardan daha hafiftir. Maymun çiçeği hastalığı ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunlukla başlar. Çiçek hastalığı ve maymun çiçeği semptomları arasındaki temel fark, maymun çiçeğinin lenf düğümlerinin şişmesine (lenfadenopati) neden olurken çiçek hastalığının olmamasıdır. Maymun çiçeği hastalığı için kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomlara kadar geçen süre) genellikle 7-14 gündür ancak 5−21 gün arasında değişebilir.
Maymun çiçeği hastalığı şu şekilde başlar:
Yüksek ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastada, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan bir kızarıklık gelişir.
Lezyonlar düşmeden önce aşağıdaki aşamalardan geçer:
Hastalık tipik olarak 2-4 hafta sürer. Maymun çiçeği hastalığı Afrika'da, yakalanan her 10 kişiden 1'inde ölüme neden olmuştur.
Maymun çiçeği virüsünün bulaşması, bir kişi virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalden virüsle temas ettiğinde meydana gelir. Virüs vücuda yaralı cilt, solunum yolu veya mukoza zarları (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer. Hayvandan insana bulaşma, ısırma veya tırmalama, vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas veya kontamine yataklar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yoluyla gerçekleşebilir. İnsandan insana bulaşmanın öncelikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Solunum damlacıkları genellikle birkaç santimetreden fazla hareket edemez, bu nedenle uzun süreli yüz yüze temas gerekir. Diğer insandan insana bulaşma yöntemleri arasında vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas ve kontamine giysiler, çarşaflar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yer alır.
Maymun çiçeğinin rezervuar konağı (ana hastalık taşıyıcısı) hala bilinmemektedir, ancak Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelenilmektedir. Maymun çiçeği hastalığına neden olan virüs, doğada bir hayvandan yalnızca iki kez izole edilmiştir. İlk örnekte (1985), virüs, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ekvator Bölgesi'ndeki görünüşte hasta bir Afrika kemirgeninden (ip sincabı) elde edilmiştir. İkincisinde (2012) virüs, Fildişi Sahili Tai Ulusal Parkı'nda bulunan ölü bir bebek mangabeyden kurtarıldı.
Maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu önlemek için alınabilecek bir dizi önlem vardır:
Maymun çiçeği virüsü ile enfekte olmuş birçok kişi, spesifik tedavinin yokluğunda hafif, kendi kendini sınırlayan bir hastalık seyrine sahiptir. Bununla birlikte, maymun çiçeği için hastalığın ilerleyişi, diğerlerinin yanı sıra önceki aşılama durumu, ilk sağlık durumu, eşzamanlı hastalıklar ve komorbiditeler gibi birçok faktöre bağlıdır. Ek özel tedaviler gerektirebilen hasta grupları aşağıdakilerdir:
Şu anda, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonları için onaylanmış özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, çiçek hastalığı olan hastalarda kullanılmak üzere geliştirilen antiviraller faydalı olabilir.