Manyetik rezonans görüntüleme veya MR, organlar, kemikler, kaslar ve kan damarları dahil olmak üzere insan vücudundaki hemen hemen her iç yapının ayrıntılı görüntülerini üreten, invazif olmayan bir tıbbi görüntüleme testidir. MR cihazları, büyük bir mıknatıs ve radyo dalgaları kullanarak vücudun görüntülerini oluşturur. Röntgenin aksine MR incelemesi sırasında radyasyon üretilmez. MR görüntüleri, doktorunuza tıbbi durumunuzu teşhis etme ve tedavi süreci planlama konusunda önemli bilgiler verir.
MR makinesi, hasta çevresinde güçlü bir manyetik alan oluşturan ve bir tarayıcıdan radyo dalgası atımları gönderen büyük, silindirik bir makinedir. Bazı MRI makineleri tünel şeklinde iken bazılarının üstü açıktır.
MR tarayıcısı tarafından oluşturulan güçlü manyetik alan, vücudunuzdaki atomların aynı yönde hizalanmasını sağlar. Daha sonra MR makinesinden radyo dalgaları gönderilir ve bu atomları orijinal konumlarından uzaklaştırır. Radyo dalgaları kapatıldıkça atomlar orijinal konumlarına geri döner ve radyo sinyallerini geri gönderir. Bu sinyaller bir bilgisayar tarafından alınır ve incelenen vücut kısmının bir görüntüsüne dönüştürülür. Bu görüntü bir monitöre aktarılır.
Organ veya yumuşak dokuların inceleneceği zaman bilgisayarlı tomografi ( BT ) yerine MR kullanılabilir . MR, normal ve anormal yumuşak dokular arasındaki farkın tayininde daha güvenilir sonuçlar vermektedir.
İyonlaştırıcı radyasyon kullanılmadığından, MRI prosedürü sırasında radyasyona maruz kalma riski yoktur.
Manyetik rezonans anjiyografi (MRA) , arterlerden kan akışını değerlendirmek için kullanılan bir prosedürdür. MRA ayrıca beyindeki anevrizmaları ve vasküler malformasyonları (beyindeki, omurilikteki veya vücudun diğer bölümlerindeki kan damarlarının anormalliklerini) tespit etmek için de kullanılabilir.
Beynin işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI), beyinde konuşma veya hafıza gibi belirli bir işlevin meydana geldiği belirli konumu belirlemek için kullanılır. Beynin bu tür işlevlerin meydana geldiği genel alanlar bilinmekte ancak kesin konumlar kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.
Tıbbi durumunuza bağlı olarak, doktorunuz testten önce başka hazırlıklar isteyebilir.
Randevu almak için aradığınızda, aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse lütfen doktorunuzu bilgilendirin:
MRI taramaları ayakta tedavi bazında veya hastanede yatış süresinin bir parçası olarak gerçekleştirilir. Bazı protokoller tesisler arasında farklılık gösterse de, bir MRI prosedürü genellikle aşağıdaki süreci izler:
MRI prosedürünün kendisi ağrıya neden olmazken, test boyunca hareketsiz yatmak, yakın zamanda bir yaralanma veya ameliyat gibi invaziv bir prosedür geçirdiyseniz, rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Teknisyen, sizin için mümkün olan en üst konfor seviyesini sağlayacak ve prosedürü olabildiğince çabuk tamamlayacaktır.
İşlem sonrasında oluşabilecek baş dönmesi durumundan kaçınmak için yattığınız masasından kalkarken yavaş hareket etmelisiniz.
Prosedür için herhangi bir sakinleştirici kullandıysanız, bu ilacın etkisi tamamen geçene kadar dinlenmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu durumda araba kullanmaktan da kaçınmalısınız.
Prosedür sırasında kontrast boya kullanılmışsa ve randevunuzdan sonra kaşıntı, şişme, kızarıklık, nefes almada güçlük gibi kontrast boyaya karşı herhangi bir yan etki veya reaksiyon yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın.
Eve döndükten sonra damar yolunun açıldığı bölgede herhangi bir ağrı, kızarıklık ve / veya şişlik fark ederseniz, bu belirtiler enfeksiyonu veya başka bir reaksiyon türünü işaret edebileceğinden, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
MRI taramasından sonra özel bir bakıma gerek yoktur. Doktorunuz size farklı bir şekilde tavsiyede bulunmadı sürece normal diyetinize ve aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Doktorunuz bazı özel durumlarda işlemden sonra size daha fazla veya alternatif talimatlar verebilir.