Kepçe kulak ameliyatı; kulak düzeltme, otoplasti veya pinnaplasti olarak da bilinen, kulakların boyutunu, şeklini veya konumunu değiştiren bir işlemdir. Kulaklar yüzün önemli bir parçasıdır ve nasıl göründüklerini yüz görüntüsünde ne kadar öne çıktıkları görünüm üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Pinnaplasty hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde yaygın olarak yapılan, kulaklarının görüntüsünden mutlu olmayan hastalara uygulanabilecek bir ameliyattır.
Bu ameliyatlar ile neyi gerçekleştirmekteyiz?
Kulak sabitleme ameliyatı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yapılır. Ameliyatın amacı orantılı ve simetrik kulak şekli ve boyutu elde etmektir. Ameliyat, kulakları yeniden hizalamayı, böylece yüzün geri kalanıyla daha dengeli bir pozisyonda konumlandırmayı amaçlamaktadır. Çıkıntılı veya orantısız kulaklar birçok insan özgüven problemi yaratacak etkenlerdir. Kulak yapısı kişinin kulanabileceği saç modeli seçeneklerinin sayısını, giyim ve yaşam tarzı seçimlerini etkileyebilmektedir. Bu işlem yüzün genel görünümünü büyük ölçüde geliştirmektedir. Ameliyat sonrası kişini görüntüsü ile ilgili özgüveni artacaktır.
Neden kepçe kulak ameliyatı olmalıyım?
Kulaklar yüzün önemli bir özelliğidir, ve estetik görüntü üzerinde önemli etkileri vardır. Birçok kişi, kulaklarının şekli, boyutu veya konumu ile mutsuz halde yaşamına devam etmektedir. Bu durum kişide özgüven eksikliği doğurabilir. Ameliyat için ideal adayların yaşadığı genel problemler aşağıdakileri içermektedir:
• Belirgin veya çıkıntılı kulaklar
• Asimetrik kulaklar
• Kafa boyutu ile uygun olmayan kulak boyutu
• Kulak şekli veya boyutu nedeniyle oluşan kötü görüntü
• Önceden gerçekleştirilmiş kulak ameliyatları sonrasında alınan tatmin etmeyen sonuçlar
Bu ameliyat benim için uygun mu?
Tüm kepçe kulak ameliyatı adayları:
• 5 yaşından büyük
• Fiziksel olarak sağlıklı
• Duygusal olarak ameliyata hazır
• Kulaklarının estetiğinden memnun olmayan
• Sigara içmemiş veya sigarayı bırakmış
• Aktif veya güncel kulak iltihabı olmayan kişiler olmalıdır.
Çocuklar kepçe kulak ameliyatı olabilir mi?
Belirgin ve şekilsiz kulaklar aile tarafından aktarılan kalıtsal bir özelliktir. Kulak şekli işitme sorunlarına neden olmasa da bazı çocuklar bu nedenle akranları tarafından aşağılanmakta ve bu durum psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Bu durum yüzünden kulak sabitleme ameliyatları çocuklarda oldukça yaygındır.
6 yaşından büyük çocuklar kulak sabitleme ameliyatı için uygun adaylardır. 6 yaşından küçük çocuklarda kulak yapısı son halini almadığı için bu ameliyat gerçekleştirilmemektedir.
Ameliyatta çocuklar ve yetişkinler için kullanılan teknik aynıdır, ameliyat çocuklarda genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
Ameliyat Prosedürü
Ameliyat prosedürü yaklaşık 1 ila 2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası çoğu hasta aynı gün hastaneden ayrılabileceği gibi bazı durumlarda doktorunuz bir gece hastanede kalmanızı önerebilir. Hastaneye gelmeden önce yemek, içme ve ilaç alma konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı işleminin adımları şunlardır:
1. İzin Formu Alınması
Ameliyatınızın gerçekleşeceği gün cerrahınız ve anestezi uzmanınızla görüşecek ve işlem için bir onay formu imzalayacaksınız. Formu imzaladıktan sonra cerrahınız kulaklarınıza ameliyatta kendisine yardımcı olacak çizgiler çizecek, prosedürün hedeflerini sizinle planlayacak ve tartışacaktır.
2. Anestezi
Bu ameliyat IV (intravenöz) sedasyon destekli/desteksiz lokal anestezi ile veya genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Cerrahınız ameliyattan önce size hangi anestesi yönteminin sizin için daha uygun olduğu hakkında bilgi verecektir. Çoğu cerrah çocuklar için genel anestezi altında ameliyatı gerçekleştirmeyi tercih etmektedir.
3. Kesikler
Cerrahınız ameliyata kulağınızın arkasında bir kesi gerçekleştirerek başlayacaktır. Bu kesi kıkırdağı ortaya çıkaracak, cerrahın onu yeniden şekillendirmesine olanak sağlayacaktır. Kesi kulağın arkasında olduğu için yaralar iyi gizlenmiş ve görülmesi zor haldedir.
4. Kıkırdağın yeniden şekillendirilmesi
Doktorunuz kulak kıkırdağı denileni kulağınızın sert ve elastik kısmının şeklini ve boyutunu düzeltecektir. Doktorunuz kıkırdağa müdahale edebilecek bir kesi gerçekleştirdikten sonra onu yeniden şekillendirecek ve ekstra kıkırdak,deri gibi dokuları çıkaracaktır. Doktorunuzun ameliyatınız için seçtiği teknik, kulak prosedürünüze özgü hedeflere bağlıdır. Kıkırdağınızı şekillendirdikten sonra doktorunuz kalıcı dikişler kullanarak kulağınızın konumunu sağlamlaştırır.
5. Kesilerin kapatılması
Doktorunuz dikişler ile kesileri kapatır. Dikiş sonrası doktorunuz kulaklarınıza bir bandaj saracaktır. Bu bandaj kulaklarınızın yeni pozisyonda sabit kalmalarını sağlamaktadır. Cerrahınız kesileri doğal deri kırışıklıklarının arkasına veya saç çizgisinde görünür olmayan bölgelerden gerçekleştirecek, böylece estetik görüntünüzü koruyacaktır.
6. Odanıza dönüş
Ameliyattan sonra anestesi etkilerinin azalması için odanıza alınırsınız. Anestezi etkileri geçtiğinde hastalar eve dönebilecek konumdadır. Çoğu hasta ameliyat oldukları gün eve dönebilmekte iken bazı durumlarda 1 gece hastane yatışı doktor tarafından önerilmektedir. Ameliyattan hemen sonra kulağınızdaki görsel değişiklikleri görebilmenize rağmen, tam sonuçlar için 3 ila 6 ay beklemeniz gerekebilir.
Kulak katlama ameliyatı nedir?
Kulak katlama cerrahisi minimal invaziv bir işlem ile görüntü bozacak şekilde kıvrımlı kulakları düzeltir. Bu işlemdede kulakları geri sabitlemek için küçük bir kesiden sonra implant yerleştirilir. İmplant kıkırdakları daha güzel bir görüntü sağlayacak şekilde konumlandırır. Standart bir otoplastiden çok daha az invaziv bir operasyondur. Bu operasyon diğer kulak ameliyatlarına iyi bir alternatif olmasına rağmen sadece kulağın konumunu değiştirebilir, şekli ve boyuta etki etmez.
Kulak memesi onarım ameliyatı nedir?
Kulak memesi onarım ameliyatı otoplastiden tamamen farklıdır. Bu ameliyat gerilmiş veya bölünmüş kulak memelerinin onarıldığı bir işlemdir. Kulak memeleri kazara yırtılma veya ağır küpelerin kullanımı sonucu hasar alabilir. Bu operasyon kolay bir işlemdir ve lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu ameliyatın tam sonuçları 4-6 aylık iyileşme dönemi sonrasında görülmektedir. Ameliyat sonrası kulak deldirmek için 6 ay beklenilmesi gerekmektedir.
Bazı cerrahlar, hasar görmüş kulak memelerini onarabilecek ve hastaların ameliyattan 2 hafta sonra küpe takmalarını sağlayan "rotasyon flebi ile bölünmüş kulak memesi onarımı" tekniğini kullanmaktadır.
Ameliyat öncesi konsültasyon
Ameliyat öncesi planlama ve bilgilendirmenin gerçekleşeceği ziyaretiniz genellikle 15 dakika ile 1 saat arasında sürer. Bu ziyarette doktorunuz ameliyatın tüm yönlerini sizinle görüşecektir. Doktorunuz tıbbi geçmişiniz ve mevcut tıbbi durumunuzu inceleyecektir. Doktorunuz aşağıdaki durumlar hakkında bilgi toplayacaktır:
• Mevcut sağlık durumunuz
• Devam etmekte olan veya geçmişte yaşadığınız sağlık problemleri
• İlaç, bitkisel ilaç, vitamin, alkol, tütün veya uyuşturucu kullanımı
• İlaç alerjileri
• Cerrahi geçmişiniz
Cerrahınız prosedürün ayrıntılarını bu vizitte sizinle tartışacaktır. Doktorunuzun sizi bilgilendireceği konulardan bazıları şunlardır:
• Ameliyatın sağlayacağı yararlar
• Ameliyattan beklentilerinizin ne seviyede olması gerektiği
• Hangi cerrahi yaklaşımın sizin için en iyi seçim olduğu ve sebebi
• Ameliyatın aşamaları
• Prosedürün olası riskleri ve komplikasyonları
Doktorunuz bu konularda sizi bilgilendirdikten sonra, tıbbi kayıtlarınız için kulaklarınızın fotoğraflarını çekecektir.
Danışma sırasında sorabileceğiniz sorular
• Ameliyattan beklentilerimin gerçekçi olduğunu düşünüyor musunuz?
• En etkili sonuçları almak için ne yapabilirim?
• Kesi izlerinin yerleri?
• Yaptığınız benzer işlemlerin öncesi ve sonrası görüntülerini görebilir miyim?
Kulak sabitleme ameliyatının olası riskleri ve komplikasyonları nelerdir?
Tüm ameliyatların potansiyel riskleri vardır. İşleminiz gerçekleşmeden önce ameliyatın olası riskleri ve komplikasyonları hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Olası risk ve komplikasyonlar aşağıdakileri içermektedir:
Yara izi
Kulak sabitleme işleminden sonra yara izi oluşumu kaçınılmazdır. Bunun nedeni cerrahınızın ameliyatı gerçekleştirmek kesi gerçekleştirmeye ihtiyaç duymasıdır. Bununla birlikte izler, minimal ve zor görünür olacaktır. Cerrahınız kesileri doğal cilt kırışıklıkları arasında veya saç çizgisi üzerinde gerçekleştirecek, böylece oluşacak izleri saklayacaktır.
Kulağın pozisyonunun eski haline dönmesi
Bazı durumlarda, operasyon sonrasında kulakları yeniden pozisyonlandırma konusunda başarı sağlanılamayabilir. Bu durumda kulaklar eski pozisyonlarına geri dönebilir. Revizyon cerrahisi gerekmektedir.
Asimetri
Kulak sabitleme işlemi kulakları, yüzün geri kalanıyla mümkün olduğunca orantılı ve simetrik olacak şekilde yeniden konumlandırmayı amaçlar. İyileşme döneminde yaşayabileceğiniz problemler simertri konusunda hafif tutarsızlıklara yol açabilir.
Sert kulaklar
Doktorunuz kulak içindeki kıkırdakları uygun pozisyona konumlandırdığında, kulaklarınız esnekliğini kaybedebilir. Kulaklarızdaki sertleşme genellikle geçicidir ancak kulaklarınızın tam esnekliklerini yeniden kazanmaları aylar sürebilir.
Estetik
Her estetik ameliyat nihai sonuçları ile memnun olmamanız riskini taşımaktadır. Bu nedenle cerrahınızı dikkatli seçmenizi ve doktorunuzun sizin beklentilerinizi anladığından emin olmanızı tavsiye ediyoruz.
Kanama ve morarma
İşlem sonrası küçük kanama ve morarma sık görülür. Bazı durumlarda kulak derisinde hematom (kan pıhtısı) meydana gelebilir. Hematom herhangi bir müdahale olmadan kaybolabileceği gibi bazı durumlarda küçük bir iğne ile ortadan kaldırılabilir.
Ameliyat sonrası şiddetli kanama son derece nadirdir, ancak bu durumda, acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyulur.
Iltihap oluşumu
Ameliyattan sonra kulağı tutan kalıcı dikişler deri yüzeyine çıkabilir ve bu bölgedeki cildi tahriş edebilir. Bunun sonucunda kulağın etkilenen kısmında iltihap oluşabilir. Bu durum nadir görülmekte ancak ek tedaviler gerektirmektedir.
Enfeksiyon
Her ameliyatta belli bir enfeksiyon riski vardır. Hafif yara enfeksiyonları genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Eğer enfeksiyon için tedavi almazsanız şiddetli enfeksiyonunuz ağırlaşabilir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtilerini bilmeniz önemlidir. Takip etmeniz gereken bazı enfeksiyon belirtileri şunlardır:
• 38° C veya daha fazla ateş
• Dren ve kesi bölgelerinde kötü kokulu irin
• Kesi bölgesinden yayılan kızarıklık
• İlaçların etki etmediği ağrı ve rahatsızlık hissi
Ameliyat Öncesi Hazırlık
Ameliyattan önce neler yapmalısınız?
Kulak sabitleme ameliyatı operasyonun tarihini sizin belirleyebileceğiniz acil olmayan bir ameliyattır. Bu durum size iyileşmenizin mümkün olduğunca sorunsuz ilerleyeceği ev ortamını ayarlamak için zaman sağlamaktadır. Aşağıdaki liste hazırlık için size yardımcı olabilir:
Ev işleri
Kulak sabitleme ameliyatından hemen sonra ağır işler yapmaya hazır olmayacağınız için, market alışverişini önceden yapmanız yararınıza olacaktır. Önünüzdeki günler için yemek yapmak ve dondurucuya koymak ameliyat sonrası yemek hazırlama problemini ortadan kaldıracaktır.
Evi temizlemek, çamaşırlarınızı yıkamak ve ameliyattan önce çöp kutularını çıkarmak ameliyattan sonra daha iyi ve daha sakin bir iyileşme dönemi için hazırlığınızda size yardımcı olacaktır.
Çocuklar ve evcil hayvanlar
Ameliyat sonrası çocuklarınız ve evcil hayvanlarınızın bakımı için arkadaş veya ailenizden birilerini size yardımcı olması için organize etmeniz sizi rahat ettirecektir.
Kontakt lensler
Ameliyattan sonra 5-7 gün kulaklarınızı çevreleyen bir bant takmak zorunda kalacağınız için gözlük takamayacaksınız. Kontakt lensler bu dönemde size yardımcı olabilir.
Giyim
Ameliyattan sonraki ilk 5-7 gün kulaklarınızı çevreleyecek bir bant takmanız gerektiğinden, önden veya arkadan düğmeleyeceğiniz, giyerken kulaklarınıza temas etmeyecek kıyafetler tercih etmelisiniz.
Sürüş
Kulak sabitleme işleminden sonra, araba kullanabilecek durumda olmayacaksınız. Bir aile üyesi veya bir arkadaşınız işlemden sonra sizi evinize bırakabilir. Ameliyattan 5 gün sonra araba kullanabilecek sağlık durumuna ulaşabilirsiniz. Yine de bu konu cerrahınızın talimatlarına bağlıdır. Hastanemiz seyahat düzenlemeleri konusunda size yardımcı olabilir.
Diyet
Ameliyat sonrası iyileşme döneminizi hızlandırmak için, protein ve düşük tuz yüksek miktarda içeren yemekler tüketmelisiniz. Mümkün olduğunca çok taze meyve ve sebze yiyin. Ayrıca bol su için ve kafein kaçının.
Uyku
Uyurken kullanmak için bir çok ekstra yastık alın. Ameliyattan sonra başınızı yüksek konumda tutarak uyumak sizi çok daha rahat hissettirecektir. Sırt üzerinde, eğimli bir pozisyonda dinlenmek ve uyumak, kulak sabitleme ameliyatından sonra morarma ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
Cerrahınızın tavsiyeleri
Yüksek miktarda alkol kullanımı, yüksek BMI, sigara ve ilaç kullanımı ameliyat sonrası komplikasyon riskini arttırmaktadır. Sigara kullanımı özellikle enfeksiyon tehlikesini arttırmakta ve yara iyileşmesini geciktirmektedir. Doktorlarımız aşağıdakileri tavsiye etmektedir:
-Sigarayı ve nikotin ürünlerini ameliyattan en az 6 hafta önce kullanmayı bırakın.
-Ameliyattan en az 2 hafta önce tüm homeopatik ilaçları almayı bırakın. Bu ilaçlar Aspirin, multivitamin preparatları zencefil, ginkgo, sarımsak ve morina karaciğer yağı gibi ilaçlardır.Homeopatik ilaçlar ameliyat sonrası yaşayabileceğiniz olası kanama ve morarma durumlarını artırabilir.
Kulak sabitleme ameliyatı sonrası bakım
Ameliyattan sonra, cerrahınız size kulak sabitleme işlemi sonrası bakımınız için özel talimatlar verecektir. Hastalar genellikle ameliyat sonrası aynı gün eve dönebiliyor iken, bazı hastalar takip için hastanede bir akşam geçirmek zorunda kalabilir.
Şişlik ve morarma
İşlemden sonra kulak ve başınızın etrafında ağrı, şişlik ve morarma normaldir. 1-2 hafta sonra ağrı kaybolacaktır, parasetamol gibi basit ağrı kesicileri kullanarak ağrıyı azaltabilirsiniz. Başınızı yüksek tutun, bir sürü yastıkla uyuyun ve eğilmekten kaçının. Bu teknikler post-operatif şişlikleri azaltmaya yardımcı olacaktır.
Ameliyat sonrası kontrol randevusu
Cerrahınız ameliyat sonrası sizin için bir kontrol randevusu ayarlayacaktır. Kontrol ziyaretleri genellikle ameliyatınızdan sonra 1 ila 2 hafta içinde yapılmaktadır. Bu randevu sırasında, cerrahınız şunları yapacaktır:
Ameliyat bölgesinin incelenmesi
Çözülemeyen dikişlerin alımı
Pansuman değişimi
Olası komplikasyonların araştırılması
Ameliyat sonrası bakım için tavsiyeler
Anestezi
Doktorunuz ameliyatınızda genel anestezi kullandıysa, ameliyat sonrası hafızanızı ve konsantrasyonunuzu etkileyecektir. Bu durum 1-2 gün sürebilir. Doktorunuz lokal anestezi kullandıysa, kulaklarınızın etrafında kısa süreli his kaybı hissedebilirsiniz.
Duş ve banyo
Ameliyatınızdan sonra boyundan aşağı bölgenizi yıkayabilir ve duş alabilirsiniz. Ancak bandajınızı ve kulaklarınızı sudan korumanız gerekmektedir.
Sıkıştırma bandajı
Kulak sabitleme ameliyatından sonra kulaklarınız ve bu nedenle onları tutan kalıcı dikişler çok hassas ve hassas olacaktır. 5-7 gün boyunca bir bandaj giymek gerekmektedir. Cerrahınız ayrıca, işlemden sonra bir ay boyunca uyurken kafa bandı takmaya devam etmenizi tavsiye edebilir.
Bu kafa bandı, kulak sabitleme sonrası bakımınızın önemli bir parçasıdır ve kulakların konumunu dengelemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kesi bölgelerini kaplayarak enfeksiyonu önler. Doktorunuz size söyleyene kadar bandı çıkarmayın.
İşten izin
Kulak sabitleme işleminden sonra işe geri döneceğiniz süre hangi tür bir işe sahip olduğunuza bağlıdır. Eğer bir ofis işiniz varsa, en az 1 hafta işten izin almanız gerekmektedir. İşiniz fiziksel aktivite içeriyorsa, işten 2 haftaya kadar izin almanızı önermekteyiz.
Spor ve egzersiz
İşlemden sonra kulaklarınız birkaç hafta boyunca oldukça hassas kalacaktır. Bunun bir sonucu olarak, iyileşme sırasında kulaklarınızı herhangi bir zarardan korumanız gerekir.
1. Hafta
İlk haftanızda, her türlü egzersiz ve spordan kaçının. Bu aşamada hafif spor aktiviteleri bile şişlik oluşumunu artırabilir.
2-3. Hafta
Kulak sabitleme ameliyatınızdan iki hafta sonra, koşu bandı üzerinde yürüme gibi hafif kardiyo egzersizlerini gerçekleştirebilirsiniz.
3-4. Hafta
Ameliyattan üç hafta sonra, bisiklet gibi daha aktif sporlar yapmaya başlayabilirsiniz, ama yine de ağır kaldırma ve yorucu egzersizlerden kaçının.
4-6. Hafta
4-6 haftalık iyileşmeden sonra rutin spor ve aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.
Yara izi bakımı
İşleminiz sırasında, cerrahınız doğal cilt kırışıklıkları içinde veya saç çizgisi üzerinde kesiler gerçekleştirecektir. Bunun sonucunda yaralarınız daha az görünür olacaktır.
Yaralarınızın görünüşünün daha da azaltılmasına yardımcı olmak için cerrahınız aşağıdaki bakımları önerebilir:
Yara bölgesine masaj - Yara alanına gerçekleştirilen nazik masaj iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Bu masajı kesiniz tamamen iyileştikten sonra gerçekleştirin.
Silikon, kremler veya jeller – silikon içeren ürünlerin yara izleri görünürlüğünü azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Kesiniz tamamen iyileştikten sonra bunları kullanabilirsiniz.
Güneşe maruz kalmaktan kaçının – Güneşlenmekten veya şezlong kullanmaktan kaçının. Yara izinizin güneş göreceği durumlarda, yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanın. Bu şekilde cildinizi koruyarak yara izi koyulaşmasını önleyebilirsiniz.
Ameliyatın Sonuçları
Kulak sabitleme ameliyatınızdan hemen sonra kulaklarınızdaki pozisyon,şekil farklılığını görebileceksiniz, ancak tam sonuçlar için yaklaşık 3-6 ay beklemelisiniz. Cerrahınızın kulak sabitleme sonrası bakım konusundaki tavsiyelerini takip etmek mümkün olan en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olacaktır.
Ameliyatınızın sonuçları ömür boyu kalıcıdır. Ancak yaşlanma ile doğal olarak kulak şeklinde değişiklikler oluşabilir. Ameliyat sonrası kulağınızın şeklini değiştiren herhangi bir komplikasyon meydana gelirse cerrahınız bu durumu ek bir ameliyatla düzeltebilir ancak bu durum çok nadirdir.