Kronik pelvik ağrının birden fazla nedeni olabilir. Kronik pelvik ağrı başka bir hastalığın belirtisi olabilir veya kendi başına bir durum olabilir.
Kronik pelvik ağrınız başka bir tıbbi sorundan kaynaklanıyor ise, bu sorunu tedavi etmek ağrınızı gidermek için yeterli olabilir.
Bununla birlikte, çoğu durumda kronik pelvik ağrı için tek bir neden belirlemek mümkün değildir. Bu durumda tedavinin amacı ağrınızı ve diğer semptomlarınızı azaltmak ve yaşam kalitenizi yükseltmektir.
Kronik Pelvik Ağrı Neden Olur?
Kronik pelvik ağrı, birden fazla nedeni olabilen karmaşık bir durumdur. Bazen tek bir bozukluk neden olarak tanımlanabilir.
Ancak diğer durumlarda, ağrı birkaç tıbbi durumun sonucu olabilir. Örneğin, bir kadında her ikisi de kronik pelvik ağrı oluşumuna katkıda bulunan endometriozis ve interstisyel sistit olabilir.
Kronik pelvik ağrının bazı nedenleri şunlardır:
Endometriozis. Endometriozis, rahminizin astarından gelen dokunun rahminizin dışına büyüdüğü bir durumdur. Bu doku birikintileri, tıpkı rahim astarınızın yaptığı gibi, hormon seviyeleriniz yükselip düştükçe her ay kalınlaşır, parçalanır ve kanayarak adet döngünüze tepki verir. Rahminizin dışında gerçekleştiği için kan ve doku vajinanız aracılığıyla vücudunuzdan çıkamaz. Bunun yerine, karnınızda kalarak ağrılı kistlere ve fibröz yara dokusu bantlarına yol açabilirler.
Kas-iskelet sistemi sorunları. Kemiklerinizi, eklemlerinizi ve bağ dokularınızı (kas-iskelet sistemi) etkileyen fibromiyalji, pelvik taban kas gerginliği, kasık ekleminin iltihabı (pubik simfiz) veya fıtık gibi problemler tekrarlayan pelvik ağrıya neden olabilir.
Yumurtalık kalıntısı. Rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra, yanlışlıkla küçük bir yumurtalık parçası içeride kalabilir ve daha sonra ağrılı kistler gelişebilir.
Miyomlar. Kanserli olmayan uterus büyümeleri olan miyomlar, alt karnınızda baskıya veya ağırlık hissine neden olabilir. Kan kaynağından mahrum kalmadıkça ve dejenere olmadıkça nadiren keskin ağrıya neden olurlar.
Huzursuz bağırsak sendromu. İrritabl bağırsak sendromu ile ilişkili şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi belirtiler pelvik ağrı ve baskı kaynağı olabilir.
Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit). Bu durum, mesanenizde tekrarlayan ağrı ve sık idrara çıkma ihtiyacı ile ilişkilidir. Mesaneniz dolduğunda pelvik ağrı yaşayabilirsiniz, bu da mesanenizi boşalttıktan sonra geçici olarak iyileşebilir.
Psikolojik faktörler. Depresyon, kronik stres veya cinsel, fiziksel istismar öyküsü, kronik pelvik ağrı riskinizi artırabilir. Duygusal sıkıntı, ağrıyı daha da kötüleştirir ve kronik ağrıyla yaşamak duygusal sıkıntıya katkıda bulunur. Bu iki faktör genellikle bir kısır döngü haline gelir.
Kronik Pelvik Ağrı Belirtileri
Ağrınızın yerini belirlemeniz istendiğinde, tek bir noktayı işaret etmek yerine ağrının tüm pelvik bölgede olduğunu gösterebilirsiniz. Kronik pelvik ağrınızı aşağıdaki yollardan biri veya birkaçı ile tanımlayabilirsiniz:
Şiddetli ve sürekli ağrı
Aralıklı gelip geçen ağrı
Donuk ağrı
Keskin ağrılar veya kramplar
Pelvisinizin derinliklerinde basınç veya ağırlık hissi
Ek olarak, şunları yaşayabilirsiniz:
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Bağırsak hareketi veya idrar yaparken ağrı
Uzun süre oturduğunuzda ağrı
Rahatsızlığınız uzun süre ayakta kaldıktan sonra yoğunlaşabilir ve yattığınızda rahatlayabilir. Ağrı hafif ve rahatsız edici olabilir ya da o kadar şiddetli olabilir ki, işi kaçırabilir, uyuyamaz ve egzersiz yapamaz hale gelebilirsiniz.
Ne zaman doktora görünmeli?
Herhangi bir kronik ağrı probleminde, ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bilmek zor olabilir. Genel olarak, pelvik ağrınız günlük hayatınızı engelliyor veya semptomlarınız kötüleşiyor gibi görünüyorsa doktorunuzdan randevu alın.
Kronik Pelvik Ağrı Tanısı Nasıl Konulur?
Kronik pelvik ağrınıza neyin sebep olduğunu bulmak çoğu zaman uzun bir süre alır çünkü birçok farklı rahatsızlık pelvik ağrıya neden olabilir.
Ağrınız, kişisel sağlık geçmişiniz ve aile geçmişiniz hakkında ayrıntılı bir görüşmeye ek olarak, doktorunuz ağrınız ve diğer semptomlarınız hakkında bir günlük tutmanızı isteyebilir.
Doktorunuzun önerebileceği testler veya muayeneler şunları içerir:
Pelvik muayene. Pelvik muayene; enfeksiyon, anormal büyüme veya gergin pelvik taban kaslarını ortaya çıkarabilir. Doktorunuz hassasiyet alanlarını kontrol eder. Bu muayene sırasında hissettiğiniz herhangi bir rahatsızlık, özellikle ağrı, yaşadığınız ağrıya benziyorsa, doktorunuza bildirin.
Laboratuvar testleri. Pelvik muayene sırasında doktorunuz klamidya veya bel soğukluğu gibi enfeksiyonları kontrol etmek için laboratuvar testleri isteyebilir. Doktorunuz ayrıca kan hücresi sayınızı kontrol etmek için kan tahlili ve idrar yolu enfeksiyonunu kontrol etmek için idrar tahlili isteyebilir.
Ultrason. Bu test, vücudunuzdaki yapıların kesin görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Ultrason özellikle yumurtalıklar, rahim veya fallop tüplerindeki kitleleri veya kistleri tespit etmek için kullanışlıdır.
Diğer görüntüleme testleri. Doktorunuz anormal yapıları veya büyümeleri tespit etmeye yardımcı olmak için karın röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) önerebilir.
Laparoskopi. Bu cerrahi işlem sırasında doktorunuz karnınıza küçük bir kesi yapar ve küçük bir kameraya (laparoskop) bağlı ince bir tüp yerleştirir. Laparoskop, doktorunuzun pelvik organlarınızı görüntülemesine ve anormal dokuları veya enfeksiyon belirtilerini kontrol etmesine olanak tanır. Bu prosedür özellikle endometriozis ve kronik pelvik inflamatuar hastalığın saptanmasında faydalıdır.
Kronik Pelvik Ağrı Tedavisi
Kronik pelvik ağrı tedavisinin amacı ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmektir.
Doktorunuz ağrıyı oluşturan nedeni belirleyebilirse, tedavi bu nedene odaklanacaktır. Bununla birlikte, bir neden belirlenemezse, tedavi ağrınızı ve diğer semptomlarınızı yönetmeye odaklanacaktır. Birçok kadın için en iyi yaklaşım, tedavilerin bir kombinasyonunu içerir.
Kronik Pelvik Ağrı Tedavisinde İlaçlar
Ağrının sebebine bağlı olarak, doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için bir dizi ilaç önerebilir, örneğin:
Ağrı kesiciler. Aspirin, ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, pelvik ağrınızda kısmi rahatlama sağlayabilir. Bazen reçeteli bir ağrı kesici gerekebilir. Ancak tek başına ağrı kesici ilaçların kullanımı kronik ağrı sorununu nadiren çözer.
Hormon tedavileri. Bazı kadınlar, pelvik ağrılarının olduğu günlerin, adet döngüsünün belirli bir aşamasına ve yumurtlamayı,adet görmeyi kontrol eden hormonal değişikliklere denk geldiğini fark eder. Bu durumda doğum kontrol hapları veya diğer hormonal ilaçlar pelvik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Antibiyotikler. Ağrınızın kaynağı bir enfeksiyon ise, doktorunuz antibiyotik reçete edebilir.
Antidepresanlar. Bazı antidepresan türleri kronik ağrı için yardımcı olabilir. Depresyonu olmayan kadınlarda bile kronik pelvik ağrıyı iyileştirmeye yardımcı olabilirler.
Kronik Pelvik Ağrı Tedavisinde Diğer Yöntemler
Doktorunuz, kronik pelvik ağrı tedavinizin bir parçası olarak özel tedaviler veya prosedürler önerebilir. Bunlar şunları içerebilir:
Fizik Tedavi. Germe egzersizleri, masaj ve diğer gevşeme teknikleri, kronik pelvik ağrınızı iyileştirebilir. Bir fizyoterapist bu terapilerde size yardımcı olabilir ve ağrıyla başa çıkma stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir.
Nörostimülasyon (omurilik stimülasyonu). Bu tedavi, ağrı sinyalinin beyne ulaşamaması için sinir yollarını bloke eden bir cihazın implante edilmesini içerir. Pelvik ağrınızın nedenine bağlı olarak yardımcı olabilir.
Tetik nokta enjeksiyonları. Doktorunuz ağrı hissettiğiniz belirli noktalar bulursa, bu ağrılı noktalara (tetik noktalar) bir uyuşturucu ilacı enjekte edebilir. Genellikle uzun etkili bir lokal anestezik olan ilaç, ağrıyı engelleyebilir ve rahatsızlığı hafifletebilir.
Psikoterapi. Ağrınız depresyon, cinsel istismar, kişilik bozukluğu, sorunlu bir evlilik veya bir aile krizi ile ilişkiliyse terapiden yarar görebilirsiniz.
Kronik Pelvik Ağrı Tedavisinde Ameliyat
Kronik pelvik ağrıya neden olan bir sorunu düzeltmek için doktorunuz aşağıdakiler gibi cerrahi bir prosedür önerebilir:
Laparoskopik cerrahi. Endometriozisiniz varsa, doktorlar laparoskopik cerrahi kullanarak yapışıklıkları veya endometriyal dokuyu çıkarabilir. Laparoskopik cerrahi sırasında, cerrahınız göbeğinizin yakınındaki küçük bir kesiden ince bir görüntüleme aleti (laparoskop) ve bir veya daha fazla ek küçük kesiden endometriyal dokuyu çıkarmak için aletler yerleştirir.
Histerektomi. Nadiren komplike durumlarda, doktorlarınız rahmin (histerektomi), fallop tüplerinin (salpenjektomi) veya yumurtalıkların (ooferektomi) alınmasını önerebilir. Doktorunuz bu seçeneği önermeden önce faydaları ve riskleri ayrıntılı olarak tartışacaktır.
Kronik Pelvik Ağrı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin