TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

KOLPOSKOPİ NEDİR? NASIL YAPILIR,SONUÇLARI

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi serviks adı verilen rahim ağzını ve vajinayı görüntülemek için doktorunuzun kullanabileceği bir prosedürdür. Kolposkopi işleminde kolposkop adı verilen büyüteç ve ışık içeren bir alet kullanır. Bu cihaz görüntüyü birçok kez büyütür ve bu sayede doktorunuz rahim ağzı ve vajina duvarındaki dokuları daha net görür. Bazı durumlarda, doktorunuz laboratuvarda muayene için küçük bir doku örneği alabilir. Buna servikal biyopsi denir.

  • Serviks, rahim ağzı. Uterusun mesane ve rektum arasında yer alan alt, dar kısmı, vajinaya açılan ve vücudun dışına açılan bir kanal oluşturur.
  • Vajina. Vajina, adet dönemlerinde sıvının vücuttan dışarı çıktığı geçittir. Vajina serviks ile vulvayı (dış genital bölge) birbirine bağlar.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Doktorunuz, pelvik muayene veya Pap testi sırasında herhangi bir problem veya anormal hücreler bulursa kolposkopi yapabilir. Kolposkop sayesinde doktorunuz servikal ve vajinal dokulardaki anormal kan damarları, doku yapısı, renk ve desen değişiklikleri gibi problemleri keşfedebilir. Doktorunuz anormal görünen ancak henüz kanserli olmayan hücreleri "kanser öncesi" olarak adlandırabilir. Bu anormal hücreler, yıllar sonra gelişbilecek bir kanserin ilk belirtileri olabilir.

Sağlayıcınız kolposkopi sırasında herhangi bir anormal doku görürse, bu dokunun daha fazla araştırılması için küçük bir doku örneği (biyopsi) alabilir. Doktorunuz ayrıca serviksin içinden doku örnekleri alabilir.

Doktorunuz, aşağıdakilerin tedavisine yardımcı olmak ve teşhis etmek için kolposkopi kullanabilir:

  • Kanama
  • Servikal kanser gelişiminde bir risk faktörü olan HPV enfeksiyonu varlığını gösteren genital siğiller
  • Polipler
  • Rahim ağzı iltihabı (servisit)
  • Rahim ağzı dokusunda kanser öncesi değişiklikler
  • Vajina dokusunda kanser öncesi değişiklikler
  • Vulvada kanser öncesi değişiklikler

Kolposkopinin Riskleri Nelerdir?

Kolposkopi, problem riski az olan güvenilir bir testtir. Kolposkopi sırasında biyopsi gerçekleştirilirse gözlenebilecek olası riskler:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Pelvik ağrı

İlaçlara, iyot veya latekse alerjiniz varsa doktorunuza bildirin.

Hamile iseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız dokturuza haber verin.

Bazı durumlar kolposkopi işleminin doğru sonuçlar vermesini engelleyebilir, bunlar:

  • Adet döneminde olmak
  • Akut pelvik inflamatuar hastalık
  • Serviksin akut iltihabı

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Kolposkopiden sonra adet döneminizde normalde yaşadığınızdan daha fazla kanama, yüksek ateş, titreme ve şiddetli karın ağrısı belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzu arayın.

Kolposkopi öncesi hazırlık

  • Doktorunuz size kolposkopi hakkında bilgiler vererek prosedürü açıklayacak ve sizin sorularınızı cevaplayacaktır.
  • Kolposkopi işleminin gerçekleştirilmesi için izin verdiğinizi gösteren bir onay formu imzalamanız istenebilir. Formu dikkatlice okuyun ve net olmayan bir şey varsa sorular sorun.
  • Genel olarak, işleme aç gelmek veya sedasyon gibi herhangi bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur. Bölgesel veya genel anestezi altında biyopsi yapılacaksa, genellikle gece yarısından sonra olmak üzere işlemden önce belirli bir saat kadar aç kalmanız gerekebilir.
  • Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu doktorunuza bildirin.
  • Herhangi bir ilaca, lateks, bant, iyot ve anesteziye karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa doktorunuza söyleyin.
  • Aldığınız tüm ilaçları (reçeteli ve reçetesiz) ve bitkisel takviyeleri doktorunuza bildirin.
  • Kanama bozuklukları geçmişiniz varsa veya herhangi bir kan inceltici ilaç (antikoagülan), aspirin veya kanın pıhtılaşmasını etkileyen diğer ilaçları alıyorsanız, doktorunuza söyleyin. İşlemden önce bu ilaçları bırakmanız gerekebilir. 
  • Testten 24 saat önce tampon, vajinal krem veya ilaç kullanmayın, duş almayın veya seks yapmayın.
  • Doktorunuz işlemden 30 dakika önce ağrı kesici almanızı tavsiye edebilir veya anestezi başlamadan önce size sakinleştirici verebilir. Eğer sedasyon verilirse, daha sonra sizi eve bırakacak birine ihtiyacınız olacaktır.
  • Durumunuza bağlı olarak, sağlık uzmanınız başka hazırlıklar gerçekleştirmenizi talep edebilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Doktorunuzun odasında veya hastane yatışınız sırasında kolposkopi yaptırabilirsiniz. Kolonoskopinin nasıl yapılacağı, sizin durumunuza ve doktorunuzun yaklaşımına göre değişebilir.

Genel olarak, bir kolposkopi aşağıdaki süreci takip eder:

  1. Tamamen veya belden aşağı soyunmanız ve bir hastane önlüğü giymeniz gerekecektir.
  2. İşlemden önce idrarınızı yaparak, mesanenizi boşaltacaksınız.
  3. Pelvik muayenede olduğu gibi ayaklarınız ve bacaklarınız desteklenmiş olarak bir muayene masasına yatacaksınız.
  4. Doktorunuz, serviksi açığa çıkarmak ve vajina duvarlarını birbirinden ayırmak için vajinanıza spekulum adı verilen bir alet yerleştirecektir.
  5. Doktorunuz ucunda ışık olan mikroskop benzeri kolposkopu vajinanızın ağzına yerleştirecektir. Kolposkop vajinanıza girmez.
  6. Doktorunuz servikste veya vajinada herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için kolposkop aracılığıyla bölgeleri inceleyecektir. 
  7. Doktorunuz, serviksinizi asetik asit solüsyonu olarak da adlandırılan bir sirke solüsyonuyla temizleyebilir ve ıslatabilir. Bu anormal dokuların beyazlaşmasına ve daha görünür hale gelmesine yardımcı olur. Hafif bir yanma hissi hissedebilirsiniz. Serviksi kaplamak için Schiller testi adı verilen bir iyot çözeltisi kullanılabilir.
  8. Doktorunuz biyopsi adı verilen küçük bir doku örneği alabilir. Biyopsi sırasında bölge uyuşturulur, ancak doku çıkarılırken hafif bir sıkışma veya kramp hissedebilirsiniz.
  9. Doktorunuz servikal kanalın içinden bir hücre örneği alabilir. Bu da bazı kramplara neden olabilir.
  10. Doktorunuz, biyopsi bölgesinde oluşabilecek kanamayı tedavi etmek için macun benzeri bir topikal ilaç veya basınçlı pansuman kullanabilir.
  11. Biyopsi ile alınacak doku, test için bir laboratuara gönderilecektir.

Kolposkopiden sonra ne olur?

Kolposkopiden sonra eve gitmeden önce birkaç dakika dinlenebilirsiniz.

Kolposkopi biyopsi ile birlikte gerçekleştirildiyse, yapılan biyopsinin tipine ve kullanılan anestezi tipine (varsa) göre iyileşme süreci değişecektir.

Bölgesel veya genel anestezi kullanıldıysa, gözlem için dinlenme odasına götürüleceksiniz. Tansiyonunuz, nabzınız ve solunumunuz stabil olduğunda ve uyanık olduğunuzda, hastane odanıza alınacak veya evinize taburcu edileceksiniz. Bu prosedürü ayakta tedavi bazında yaptırıyorsanız, birinin sizi eve bırakmasını planlayın.

Kanama için hijyenik ped giymek isteyebilirsiniz. Biyopsi gerçekleştirildiyse, birkaç gün boyunca hafif kramp, lekelenme ve koyu veya siyah renkli akıntı olması normaldir. Koyu renkli akıntı, kanamayı kontrol altına almak için rahim ağzınıza uygulanan ilaçtan kaynaklanır.

Biyopsi yaptırdıysanız, işlemden sonraki bir hafta boyunca veya doktorunuzun önerdiği sürece duş almayın, tampon kullanmayın veya seks yapmayın.

Yorucu aktivite veya ağır kaldırma dahil olmak üzere aktivitenizde başka sınırlamalarınız da olabilir.

Doktorunuz size aksini söylemedikçe beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerekmez.

Kramp veya ağrı için doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Aspirin veya diğer bazı ağrı kesici ilaçlar kanama olasılığını artırabilir. Yalnızca önerilen ilaçları aldığınızdan emin olun.

Doktorunuz size daha fazla tedavi veya kontrol için ne zaman döneceğinizi söyleyecektir. Genel olarak, servikal biyopsisi olan kadınların Pap testlerine daha sık ihtiyacı olacaktır.

Aşağıdakilerden herhangi birini gözlerseniz doktorunuza söyleyin:

  • Kanama
  • Vajinanızdan kötü kokulu akıntı
  • Ateş ve/veya titreme
  • Şiddetli pelvik (alt karın) ağrı

Kolposkopi Sonuçları

Kolposkopi randevunuzdan ayrılmadan önce, sonuçları ne zaman alabileceğinizi doktorunuza sorun. Ayrıca doktorunuzdan belirli bir süre içinde haber alamamanız durumunda arayabileceğiniz bir telefon numarası isteyin.

Kolposkopinizin sonuçları, daha fazla test veya tedaviye ihtiyacınız olup olmayacağını belirleyecektir.

Kolposkopi Nedir? Nasıl Yapılır,Sonuçları Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız