Kolposkopi serviks adı verilen rahim ağzını ve vajinayı görüntülemek için doktorunuzun kullanabileceği bir prosedürdür. Kolposkopi işleminde kolposkop adı verilen büyüteç ve ışık içeren bir alet kullanır. Bu cihaz görüntüyü birçok kez büyütür ve bu sayede doktorunuz rahim ağzı ve vajina duvarındaki dokuları daha net görür. Bazı durumlarda, doktorunuz laboratuvarda muayene için küçük bir doku örneği alabilir. Buna servikal biyopsi denir.
Doktorunuz, pelvik muayene veya Pap testi sırasında herhangi bir problem veya anormal hücreler bulursa kolposkopi yapabilir. Kolposkop sayesinde doktorunuz servikal ve vajinal dokulardaki anormal kan damarları, doku yapısı, renk ve desen değişiklikleri gibi problemleri keşfedebilir. Doktorunuz anormal görünen ancak henüz kanserli olmayan hücreleri "kanser öncesi" olarak adlandırabilir. Bu anormal hücreler, yıllar sonra gelişbilecek bir kanserin ilk belirtileri olabilir.
Sağlayıcınız kolposkopi sırasında herhangi bir anormal doku görürse, bu dokunun daha fazla araştırılması için küçük bir doku örneği (biyopsi) alabilir. Doktorunuz ayrıca serviksin içinden doku örnekleri alabilir.
Doktorunuz, aşağıdakilerin tedavisine yardımcı olmak ve teşhis etmek için kolposkopi kullanabilir:
Kolposkopi, problem riski az olan güvenilir bir testtir. Kolposkopi sırasında biyopsi gerçekleştirilirse gözlenebilecek olası riskler:
İlaçlara, iyot veya latekse alerjiniz varsa doktorunuza bildirin.
Hamile iseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız dokturuza haber verin.
Bazı durumlar kolposkopi işleminin doğru sonuçlar vermesini engelleyebilir, bunlar:
Kolposkopiden sonra adet döneminizde normalde yaşadığınızdan daha fazla kanama, yüksek ateş, titreme ve şiddetli karın ağrısı belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzu arayın.
Doktorunuzun odasında veya hastane yatışınız sırasında kolposkopi yaptırabilirsiniz. Kolonoskopinin nasıl yapılacağı, sizin durumunuza ve doktorunuzun yaklaşımına göre değişebilir.
Genel olarak, bir kolposkopi aşağıdaki süreci takip eder:
Kolposkopiden sonra eve gitmeden önce birkaç dakika dinlenebilirsiniz.
Kolposkopi biyopsi ile birlikte gerçekleştirildiyse, yapılan biyopsinin tipine ve kullanılan anestezi tipine (varsa) göre iyileşme süreci değişecektir.
Bölgesel veya genel anestezi kullanıldıysa, gözlem için dinlenme odasına götürüleceksiniz. Tansiyonunuz, nabzınız ve solunumunuz stabil olduğunda ve uyanık olduğunuzda, hastane odanıza alınacak veya evinize taburcu edileceksiniz. Bu prosedürü ayakta tedavi bazında yaptırıyorsanız, birinin sizi eve bırakmasını planlayın.
Kanama için hijyenik ped giymek isteyebilirsiniz. Biyopsi gerçekleştirildiyse, birkaç gün boyunca hafif kramp, lekelenme ve koyu veya siyah renkli akıntı olması normaldir. Koyu renkli akıntı, kanamayı kontrol altına almak için rahim ağzınıza uygulanan ilaçtan kaynaklanır.
Biyopsi yaptırdıysanız, işlemden sonraki bir hafta boyunca veya doktorunuzun önerdiği sürece duş almayın, tampon kullanmayın veya seks yapmayın.
Yorucu aktivite veya ağır kaldırma dahil olmak üzere aktivitenizde başka sınırlamalarınız da olabilir.
Doktorunuz size aksini söylemedikçe beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerekmez.
Kramp veya ağrı için doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Aspirin veya diğer bazı ağrı kesici ilaçlar kanama olasılığını artırabilir. Yalnızca önerilen ilaçları aldığınızdan emin olun.
Doktorunuz size daha fazla tedavi veya kontrol için ne zaman döneceğinizi söyleyecektir. Genel olarak, servikal biyopsisi olan kadınların Pap testlerine daha sık ihtiyacı olacaktır.
Aşağıdakilerden herhangi birini gözlerseniz doktorunuza söyleyin:
Kolposkopi randevunuzdan ayrılmadan önce, sonuçları ne zaman alabileceğinizi doktorunuza sorun. Ayrıca doktorunuzdan belirli bir süre içinde haber alamamanız durumunda arayabileceğiniz bir telefon numarası isteyin.
Kolposkopinizin sonuçları, daha fazla test veya tedaviye ihtiyacınız olup olmayacağını belirleyecektir.