TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

İNEMEMİŞ TESTİS

İnememiş testis ( Kriptorşidizm ) nedir?

Testislerin skrotuma (penisin altındaki deri kesesi) inmemesine "kriptorşidizm" denir.  Durum genellikle nadirdir ancak genellikle erken doğan erkek çocukları etkiler.

Erkek fetüs büyüdükçe, testisler karında böbreklerin yakınında belirir. Gelişimin yedinci ayında testisler kasıklara doğru inmeye başlar. Doğumdan 6 ay sonra skrotumdaki son konumlarına ulaşmaları gerekir.

Testisler, erkek cinsiyet hormonu olan sperm ve testosteronu üretir. İnmemiş bir testis hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur.

1 yaşında, tüm zamanında doğmuş erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde inmemiş testis ( kriptorşidizm ) vardır. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde seks organlarının en sık görülen doğum kusurudur. Genellikle sadece bir testis etkilenir, ancak kriptorşidizmli çocukların yaklaşık% 10'unda her iki testis de inmemiş durumdadır.

Semptomlar

İnmemiş bir testisin ana göstergesi, testisin skrotumda hissedilmemesidir. Testisin tipik olarak doğumdan sonra bebeğin muayenesi sırasında eksik olduğu keşfedilir. İlk 6 ay boyunca kriptorşidizmi izlemek için düzenli kontrollere ihtiyaç duyulacaktır. Testis kendi kendine inmiyorsa, tedavi gerekecektir.

Teşhis

Fiziksel Muayene

İnmemiş bir testisi palpe edilebilen (hassah bölgenin elle muayenesi )  veya palpe edilemeyen olarak sınıflandırmanın tek yolu fizik muayenedir.  Doktor muayenesi, çocuğun sırt üstü yattığı ve çapraz bacaklı olduğu skrotumun görsel bir tanımını içerecektir.

Bir testis inmemişse ve palpe edilemiyorsa, diğeri büyümüşse, testis eksik veya gelişmemiş olabilir. İnmemiş testisin ektopik olmadığından emin olmak için karın görsel olarak muayene edilmelidir.

Tanısal laparoskopi

Bir kamera (endoskop) ile fiber optik tüp benzeri bir alet kullanılarak yapılan dahili muayene, palpe edilemeyen (hassah bölgenin elle muayenesi )  bir testisi güvenilir bir şekilde teşhis etmenin tek yoludur. Cerrah, endoskobu karındaki küçük bir kesiden (laparoskopi) sokar. Laparoskopik değerlendirmeden önce genel anestezi altında muayene önerilir çünkü başlangıçta palpe edilemeyen bazı testisler palpe edilebilir hale gelir.

İnmemiş Testis (Kriptorşidiz) tedavisi

Testis kendi kendine inmiyorsa, tedavi gerekecektir. Tedavinin amacı sperm ve hormon yapımındaki sorunları önlemektir. Tedavi en geç 1 yaşında veya 18 aylıkken yapılmalıdır.

 

 

Orkidopeksi

İnmemiş testisin ( Kriptorşidizmin ) ana tedavisi, testisi skrotuma (orkidopeksi) taşımak için yapılan cerrahidir. Bu ameliyat neredeyse% 100 başarılıdır. 6 aylıkken bir testis tam olarak inmemişse, sonraki yıl içinde ameliyat yapılmalıdır. Tedaviyi geciktirmek, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kısırlık riskini artırabilir.

Palpe edilemeyen bir testis ameliyatı laparoskopi ile muayeneyi içerir. Bu aynı zamanda genel anestezi altında yapılır. Laparoskopi, karın bölgesinde inmemiş bir testis bulmanın en iyi yoludur. Gerekirse laparoskopi sırasında çıkarma veya yeniden konumlandırma yapılabilir.

İnmemiş testisin ( Kriptorşidizmin ) takibi

Çocuklukta inmemiş testisli çoğu erkek çocuk sahibi olabilir. Erkeklerin orkidopeksi sonrası 18 aylıktan önce üreme yeteneği neredeyse diğer erkeklerle aynıdır. İnmemiş iki testisi olan erkeklerde kısırlık riski daha yüksektir.

İnmemiş testisli erkek çocukların testis kanserine yakalanma riski yüksektir. Hem ergenlik döneminde hem de sonrasında tarama yapılması önerilir.

Geri çekilebilir testisli erkek çocukların tıbbi veya cerrahi tedaviye ihtiyacı yoktur, ancak ergenliğe kadar yakın takip gerektirir.

 

PRİAPİZM ( Uzayan Ereksiyon )

 

Priapizm ( Uzayan Ereksiyon ) nedir?

Priapizm, fiziksel ve zihinsel uyarı olmadan 4 saatten fazla süren penisin ereksiyonudur. Peniste kan sıkıştığında ve boşaltılamadığında gelişir. Genellikle ağrılıdır. 

 

Priapizm, kalıcı erektil disfonksiyonla sonuçlanabilecek tıbbi bir acil durumdur. Semptomlar şunları içerir: penis ağrısı ve sert bir ereksiyon. Priapizminiz olabileceğini düşünüyorsanız, bunu kendiniz tedavi etmeye çalışmayın. Bunun yerine hemen tıbbi yardım alın.

Priapizmin nedenleri

 

Çoğu durumda, priapizmin nedeni bilinmemektedir . Bununla birlikte, kan hastalıkları, özellikle orak hücre hastalığı olan hastalarda priapizm gelişebilir. Bazı kan, metabolik veya sinir sistemi bozuklukları ve ilaçlar hastaları daha yüksek risk altına sokar. 

 Üç tür priapizm vardır:

·    Düşük akımlı (iskemik) priapizm en yaygın tiptir. Peniste kan sıkıştığı zaman olur. Hemen tedavi edilmezse, yara izine ve kalıcı sertleşme bozukluğuna neden olabilir.

·    Aralıklı priapizm, ağrılı, uzun süreli ereksiyonların tekrarlanmasıyla karakterize bir tür düşük akışlı priapizmdir.

·    Yüksek akışlı (iskemik olmayan) priapizm daha nadirdir ve genellikle daha az ağrılıdır. Tipik olarak peniste veya skrotum ile anüs (perine) arasındaki bölgede bir yaralanmadan sonra meydana gelir. Yaralanma, penisteki kanın normal şekilde dolaşımını engeller.

Priapizmin potansiyel nedenleri

·    Kan hastalıkları (hematolojik hastalık)

o  Orak hücre hastalığı

o  Talasemi

·    Enfeksiyonlar

·    Metabolik bozukluklar

o  Amiloidoz

o  Fabry hastalığı

o  Gut

·    Nörojenik bozukluklar

o  Omurilik yaralanması

o  İnme

o  Beyin tümörü

o  Spinal anestezi

·    Çevre dokuya sızan veya organlara yayılan yeni anormal doku büyümesi (neoplazma)

·    İlaçlar

o  Alkol, marihuana ve kokain dahil eğlence amaçlı uyuşturucular

o  Reçeteli ilaçlar. antidepresanlar, kan sulandırıcılar ve kalsiyum kanal blokerleri dahil (kan basıncını düşürmek için kullanılır)

o   

Priapizmin belirtileri 

·    Cinsel uyarılmayla veya cinsel uyarı olmadan sert ereksiyon

·    Ereksiyon 4 saatten fazla sürer

·    Penis ağrısı veya hassasiyeti

Priapizmin teşhisi

Penis, iki odacık (corpora cavernosa) ve bir süngerimsi dokudan (corpus spongiosum) oluşur. Ereksiyon, düz kasın gevşemesi ve corpora cavernosa'ya artan kan akışından kaynaklanır. Bu, kan dolaşımına ve sertliğe neden olur (aşağıdaki resme bakın). Priapizmde, korpus spongiosum ve glans penisi (kafa) tipik olarak tıkanmaz.

Düşük akışı yüksek akışlı priapizmden ayırmak kritiktir çünkü her birinin tedavisi farklıdır. Doktorunuz, priapizmin nedenini belirlemeye yardımcı olmak için tıbbi geçmişinizi gözden geçirebilir ve fizik muayene yapabilir. Acil durum çözüldüğünde, kan sağlığınızı değerlendirmek için daha fazla kan testi yapılabilir.

İnememiş Testis Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

Doktorlar

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız