Albümin, kanınızda bulunan çok sayıda farklı proteinden biridir. Vücudunuz gerçekleştireceği çoğu fonksiyon için proteine ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu proteinlerin kanda bulunması gerekir. Düzgün çalışan bir böbrek kanınızdan idrara albümin geçişini engeller. İdrarınızda albümin (protein) bulunduğunda buna “albüminüri” veya “proteinüri” denir.
Basit bir idrar testi ile kanda protein varlığı araştırılabilir. Sizden "numune kabı" adı verilen temiz bir kaba küçük tuvaletinizi yapmanız istenecektir. Testi yapmak için sadece az miktarda idrarınız gereklidir. İdrarın bir kısmı, idrara yerleştirilen ince, plastik bir şerit olan bir ölçüm çubuğu ile hemen test edilir. Geri kalanı mikroskop altında incelenir ve ACR (albümin-kreatinin oranı) adı verilen bir testin yapıldığı bir laboratuvara gönderilir. ACR, idrarınızda albümin olup olmadığını gösterir. İdrarınızdaki normal albümin miktarı 30 mg/g'dan azdır. GFR sayınız 60'ın üzerinde olsa bile 30 mg/g'ın üzerindeki herhangi bir şey böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.
Böbreklerinizin ana işlerinden biri kanınızı filtrelemektir. Böbrekleriniz, protein gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu önemli şeyleri kanınızda tutar. Ayrıca atık ürünler ve ekstra su gibi vücudunuzun ihtiyaç duymadığı şeyleri de ortadan kaldırırlar.
Böbrekler sağlıklıysa, idrarınızda çok az protein olmalı - hatta hiç protein bulunmamalıdır. Ancak böbrekleriniz hasar görürse, protein böbreklerden idrarınıza "sızabilir".
Albüminüri böbrek hastalığının erken bir belirtisi olabilir, ancak doktorunuz albüminürinin yeterince su içmemek gibi başka bir nedenden kaynaklanmadığından emin olmak için sizi tekrar kontrol edecektir. Doktorunuz böbrek hastalığınız olduğundan şüphelenirse albümin testi tekrarlanacaktır. Üç ay veya daha uzun sürede üç pozitif sonuç böbrek hastalığının bir işaretidir.
Ayrıca GFR'yi tahmin etmek için size basit bir kan testi verilecektir. GFR, glomerüler filtrasyon hızı anlamına gelir. GFR değeri, böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemeye yardımcı olur.
Ayrıca aşağıdakiler de yapılabilir:
Böbrek hastalığı riski yüksek olan kişiler, bir doktor tarafından gerçekleştirilecek rutin kontrollerin bir parçası olarak bu testi yaptırmalıdır. Aşağıdaki durumlara sahip kişiler ise böbrek hastalığı açısından yüksek risk grubundadır:
Eeğr böbrek hastalığı doğrulanırsa, doktorunuz bir tedavi planı oluşturacaktır. Ayrıca nefrolog adı verilen özel bir böbrek uzmanına görünmeniz gerekebilir. Tedaviniz şunları içerebilir: