Granüler korneal distrofi, her iki gözde korneanın stromal (orta) tabakasını etkileyen, nadir görülen, yavaş ilerleyen bir durumdur. Kornea, gözün en dış tabakasıdır. Yaşamın ilk yıllarında korneada oluşan tortular gözde rahatsızlık, ağrı ve nihayetinde yaşamın ilerleyen dönemlerinde görme bozukluğuna neden olabilir. Tüm kornea distrofisi türleri kalıtsal genetik hastalıklardır.
Granüler korneal distrofi iki tipte kategorize edilir:
Granüler kornea distrofisi Tip 1 : Tip 1, korneanın orta tabakasında, ekmek kırıntılarına benzeyen daha büyük tortular oluşturmak için yavaşça büyüyen birikintilerle karakterizedir. Bu birikintiler tipik olarak geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde oluşur. Tortular, korneanın epitel (üst) tabakasındaki hücrelerin parçalanmasına neden olabilir. Bu bozulma, özellikle uykudan uyandıktan sonra veya gözler kuruduğunda göz yüzeyinde keskin ağrıya neden olur.
Granüler korneal distrofi Tip 2 : Tip 2, Avellino kornea distrofisi olarak da bilinir. Tip 2'de korneanın orta tabakasında düzensiz şekilli birikintiler oluşur. Bu birikintiler tipik olarak erken çocukluk döneminde, Tip 1'de bulunandan daha az birikinti ile oluşur. Bu birikintiler büyümeleri sonucunda kornea hasarına neden olabilir.
Kornea erozyonları oluşana kadar semptomlar fark edilmeyebilir. Bu kornea erozyonları, yaşamın ilerleyen dönemlerinde korneanın bulutlanmasından kaynaklanan görüş netliğinin azalmasına neden olabilir. Diğer semptomlar arasında ışığa duyarlılık, göz rahatsızlığı veya ağrı bulunur.
Granüler kornea distrofisi genellikle rutin göz muayenesi sırasında teşhis edilir.
Granüler kornea distrofisinden kaynaklanan şiddetli olmayan erozyonların tedavisi şunları içerebilir:
· Reçeteli antibiyotik damlalarıyla yumuşak kontakt lens kullanımı
· Antibiyotik damlalar veya merhem
Granüler kornea distrofisinden kaynaklanan birikintiler tedavi edildikten sonra, doktorunuz sizinle önleyici tedavileri tartışacaktır. Önleyici tedavilerden bazılarışunları içerir:
· Sodyum klorür damlaları veya yapay gözyaşı damlaları.
· Gece saatlerinde gözün nemli kalmasını sağlayacak merhemler.
Önleyici tedaviye rağmen yeni birikintilerin ortaya çıktığı durumlarda, doktorunuz aşağıdaki cerrahi müdahaleleri önerebilir:
· Kornea ponksiyonu
· Fototerapötik keratektomi (PTK), birikintileri gidermeye yardımcı olan bir lazer tedavisi
· Kornea nakli ameliyatı