TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

GÖĞÜS DUVARI DEFORMİTELERİ TANI VE TEDAVİSİ

Göğüs Duvarı Deformiteleri

Göğüs duvarı deformiteleri veya göğsün anormal gelişimi ve görünümü hafif veya çok şiddetli seviyelerde olabilir. Bu deformitelerin doğuştan oluştuğu kabul edilir ve belirtiler doğumda veya daha sonra çocuklukta ortaya çıkabilir. Ne olursa olsun, deformite genellikle ergenlik döneminde daha hızlı ilerler. Çeşitli anomaliler tanımlanmıştır ancak en yaygın olanları pektus ekskavatum (kunduracı göğsü) veya pektus karinatumdur (güvercin göğsü). Daha az görülen göğüs duvarı anormallikleri arasında pectus arcuatum, Jeune sendromu ve kaburga ve göğüs kemiği kusurları bulunur.

h2h                              güve           

Göğüs Deformitelerinin Tipleri       

Kunduracı Göğsü (Pectus Excavatum)


Halk arasında kunduracı göğsü olarak bilinen pectus excavatum, göğsün batık veya "oyuk" bir görünüme sahip olmasına neden olan doğuştan bir hastalıktır. Çocuklarda en sık görülen doğumsal göğüs duvarı deformitesidir.

Kunduracı Göğsü Neden Olur?

Kunduracı göğsünün nedeni bilinmemekle birlikte, bu göğüs tipi deformiteye sahip kişinin ailesindeki bireylerde de yaygın görülür ve etkilenen hastaların yüzde 25'ine kadar diğer aile üyelerinde göğüs duvarı anormallikleri gözlenir. Kunduracı göğsü, yaklaşık 400-1000 çocuktan 1'inde görülür ve erkeklerde kadınlardan üç ila beş kat daha yaygındır. Bu izole bir anormallik olabilir veya skolyoz, kifoz ve Marfan sendromu gibi bağ dokusu bozuklukları dahil diğer problemler ile birlikte bulunabilir. Deformite genellikle çocuk büyüdükçe daha şiddetli hale gelir.

Kunduracı göğsü olan bazı çocuklar göğüs ağrısı ve nefes darlığı veya egzersiz sırasında hızlı yorulma gibi problemler bildirirler. Diğer çocukların ise hiçbir semptomu yoktur. 

Kunduracı göğsü durumunun olası sonuçları nelerdir?

Geçmişte kunduracı göğsü yanlış bir şekilde yalnızca kozmetik bir kusur olarak kabul edildi. Bununla birlikte, son araştırmalar, önemli kunduracı göğsü kusurları olan çocukların kalp ve nefes alma problemlerine yatkın olduğunu ortaya koymuştur. Kunduracı göğsü, göğsün hacmini kısıtlar ve akciğerin tamamen genişlemesini engeller. Akciğer kapasitesi azalabilir ve bu da çocukların egzersize veya yorucu aktiviteye tahammül etmede zorluk yaşamasına neden olabilir.

Kunduracı göğsü ayrıca kalbi daraltarak kan akışını ve kalp fonksiyonunu azaltabilir. Kalp ve akciğer üzerindeki bu etkiler ölçülebilir ve batık göğsün düzeltilmesiyle tedavi edilebilir. Kalbin ve akciğerin işlevi üzerindeki bu etkilerin yaşamı tehdit etmediğini ve kunduracı göğsü olan bireylerin dolu ve normal bir yaşam sürebileceğini unutmamak önemlidir.

Kunduracı göğsü nasıl tedavi edilir?

Kunduracı göğsü ameliyatsız vacuum bell yöntemi ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Durum birey için tehlike oluşturmaz. Cerrahi onarım isteğe bağlı bir işlemdir. Onarım, genellikle ergenlik çağında büyüme atağı başladığında veya tamamlandığında yapılır. Onarım çocukluk çağında ergenlikten önce yapılırsa, ergenlik döneminde deformitenin tekrarlama riski vardır. Çok küçük çocuklarda deformite onarılmaz. 

İki tür cerrahi düzeltme vardır: açık onarım (diğer adıyla Ravitch Prosedürü) ve metal çubukla minimal invaziv onarım (Nuss Prosedürü). Her ikisi de genel anestezi ile yapılır ve 5-7 gün hastanede yatarak kalmayı gerektirir.

Pektus ekskavatumlu hastaların çoğu Nuss prosedürü için uygun adaylardır. Ancak hastanın Ravitch veya Nuss prosedürüne girme kararı, pektus deformitesinin derecesine, hastanın yaşına bağlı olacak ve nihayetinde cerrah tarafından belirlenecektir.

Ameliyatsız Vacuum Bell Yöntemi

İlk konsültasyondan sonra pektus deformiteniz için en uygun tedavi yöntemini değerlendireceğiz. İster invaziv ister non-invazif olsun, tedavinizin kişisel ihtiyaçlarınıza göre en yüksek kalitede olmasını sağlıyoruz. Görüntüleme testlerinin ardından, vacuum bell yönteminin sizin durumunuz için uygun tedavi olduğuna karar verilmesi sonucunda tedavi konusunda deneyimli doktorumuz cihazı uygun bir biçimde konumlandıracak ve ardından göğüs kafesini öne getirmek için vakum uygulaması gerçekleştirilecektir. 

vacuum bell cihazı

Açık Onarım (Ravitch Prosedürü)

Ravitch prosedürü olarak adlandırılan açık onarım, göğsün ortasında yatay bir kesi ile yapılır. Bu onarımda, anormal kostal kıkırdaklar çıkarılır, kıkırdak astarı korunur ve böylece sternumun daha normal bir pozisyonda ilerlemesi sağlanır. Bu prosedür yaklaşık 4–6 saat sürer. Bazı hastalarda, sternumun ileriye doğru konumlandırılmasına izin vermek için sternumda bir osteotomi (kırılma) gerçekleştirilir. Ek olarak, kıkırdaklar çıkarıldıktan ve osteotomiden sonra sternumu istenen pozisyonda yüksekte tutmak için geçici bir metal göğüs desteği (bar) yerleştirilmesi gerekebilir.

Minimal İnvaziv Onarım (Nuss Prosedürü)

Nuss Prosedürü adı verilen metal bir pektus çubuğu ile onarım, göğüs duvarına uyacak şekilde paslanmaz bir çubuk bükülerek gerçekleştirilir. Çubuk yerleştirme sırasında kalbin yaralanmasını önlemek için bir endoskop yardımıyla her kolun altındaki küçük kesiklere yerleştirilir ve sabitlenir. Çubuk kaburgaların üzerinden ve sternumun altından geçerek sternumu yeni pozisyonuna sabitler. Barın uçları göğüs duvarına sabitlenmiştir. Bu prosedür 1-2 saat sürer.

nuss1nuss2

Ameliyat sonrası hastanede bakım

Kunduracı göğsünün cerrahi onarımı ağrılı bir işlemdir. Hastanede kalış süresi öncelikle ağrı kontrolü ile belirlenir.

Ameliyat sırasında anestezi ve bakım

Ameliyat sırasında, sürekli lokal anestezi için hastanın sırtına bir epidural kateter yerleştirilecek ve birkaç gün yerinde kalacaktır. Epidural yerinde iken, bir idrar sondası idrarı mesaneden boşaltacaktır. Sıvı ve IV ilaçları vermek için bir intravenöz (IV) kateter yerleştirilecektir. Bazen nazal oksijene ihtiyaç duyulur ve bazen cerrah, cerrahi alandan sıvıyı boşaltmak için bir tüp yerleştirir. Tüm bu tedaviler geçicidir ve artık gerekmediğinde, genellikle taburcu olmadan önce kesilecektir.

Ameliyattan sonraki gün

Çocuğunuzun ameliyattan sonraki gün yataktan kalkması ve yürümesi, akciğerleri sağlıklı tutmak ve zatürreyi önlemek için derin nefes alması gerekecektir.

Kabızlık

Kabızlık, anestezi almış bireyler için yaygın bir sorundur. Müshil ilaçları hastanede başlanacak ve taburcu olduktan sonra gerektiğinde evde de devam ettirilecektir.

Hastaneden taburcu

Hasta ağızdan alınan ağrı kesiciler ile ağrısını kontrol altında tutabildiğinde, zorlanmadan yiyip içebildiğinde ve ateşi veya enfeksiyon belirtisi olmadığında taburcu edilecektir. Ameliyat sırasında bir cerrahi dren takılmışsa, kişi dren takılı olarak eve gidebilir. Bakım personeli, çocuğunuz evdeyken drenaja nasıl bakılacağını size öğretecektir. Dren genellikle ilk klinik ziyaretinde çıkarılır.

Ravitch veya Nuss Ameliyatı Sonrası Evde Bakım

Göğüs desteği olmadan Ravitch prosedürü uygulanan hastalar, ameliyat sonrası ilk kontrol randevusundan sonra sadece ihtiyaç duyulduğunda görülür. Göğüs desteği ile ravitch veya Nuss prosedürü gerçekleştirilen hastalar, ilk ziyaretten sonra yılda bir kez kontrol randevusuna çağırılır. Destek veya çubuk genellikle 2-3 yıl yerinde kalacaktır.

  • Ameliyattan 5 gün sonra duş alınabilir. 
  • Alınacak dikiş yoktur. Atışan dikişler deri altındadır ve kendiliğinden çözülebilir.
  • Ameliyattan sonraki bir aya kadar narkotik ağrı tedavisi gerekebilir.
  • Kabızlık yaygın bir sorundur ve narkotik kullanırken günlük müshil kullanımı önerilir.
  • Kesi (ler) deki kızarıklık veya şişlik, fark edilir edilmez rapor edilmelidir.
  • Kişi bir dren ile taburcu edilirse, drenaj durduğunda dren hastanede çıkarılacaktır.
  • Pektus barı olan çocuklar, göğüste herhangi bir travma, kollarda ağrı, uyuşma veya ağızdan alınan ilaçlarla geçmeyen ağrı durumunda hastaneyi aramalıdır.
  • Cerrah bunun güvenli olduğuna karar verir vermez kişi spor yapmaya başlayabilir. Bar yerinde iken bazı temas sporlarına izin verilmeyebilir. 
  • Pectus çubuğu yerinde iken MR görüntülemesi yapılmamalıdır.
  • Duruşu iyileştirmede fizik tedavi yardımcı olabilir.
  • Acil durumlarda doktorları bir Pectus çubuğunun varlığından haberdar etmek için her zaman bir tıbbi uyarı bileziği veya kolye kullanılması önerilir. 


Güvercin Göğsü (Pectus Carinatum)

Güvercin göğsü kaburgaları sternuma bağlayan kostal kıkırdağın anormal ve eşit olmayan büyümesinin bir sonucu olarak sternumun bir çıkıntısı ile karakterizedir. Göğüs duvarı boyunca düz bir şekilde büyümekten ziyade, kostal kıkırdaklar dışarı doğru büyüyerek sternumu öne doğru iter. Güvercin göğüs deformitelerinin kunduracı göğüse göre daha az görüldüğü bildirilmiştir; ancak güvercin göğüs kalp hastalığı, skolyoz, kifoz ve kas-iskelet kusurları dahil bozukluklarla bağlantılı olabilir. Bir tarafı diğerinden daha belirgin olacak şekilde göğüs asimetrisi olabilir.

Güvercin göğsü neden olur?

Güvercin göğüsün oluşum nedeni bilinmemektedir. Bu deformite yaklaşık olarak 1500 çocuktan 1'inde ortaya çıkar, sıklıkla ailede geçiş gösterir ve erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Deformite çocuklukta kunduracı göğsüne göre daha geç ortaya çıkar ve çocuk büyüdükçe daha şiddetli hale gelir. Güvercin göğüs hastası bazı çocuklar göğüs ağrısı, nefes darlığı veya egzersizle çabuk yorulma yaşarlar. Diğer bireylerin ise hiçbir semptomu yoktur. 

Güvercin göğüs nasıl tedavi edilir?

Standart tedavi göğüs duvarının gerilmesidir. Bu, göğüs duvarının gerilemesine veya düzleşmesine neden olmak için sternumun veya kıkırdakların en belirgin kısmına sürekli kuvvet uygulayan çevresel bir dış korsenin özel olarak takılmasıyla yapılır. Destek, göğüs duvarı deformiteleri olan çocukların bakımında uzman bir doktor tarafından uygulanır.

Çocuklar, çocuklukta ergenlik dönemine kadar iyi sonuçlarla bu korseleri kullanabilir. Korsenin en etkili olması için gece ve gündüz boyunca ve genellikle aylar ila bir yıldan fazla bir süre boyunca takılması gerekir. Küçük çocuklar genellikle gençlere göre daha hızlı iyileşme gösterir ancak ergenlik döneminde nüks için takip edilmelidir. Dış göğüs duvarı desteği uygulanan çocuklar hem göğüs cerrahı hem de pediatrik cerrah tarafından takip edilecektir.

Güvercin Göğüs Ameliyatı

Güvercin göğüste ameliyat genellikle gerekli değildir ve sadece destekleme istenen düzeltme ile sonuçlanmazsa veya iskelet korseye yanıt veremeyecek kadar sertse önerilir. Cerrahi onarım (Ravitch prosedürü) göğsün ortasında yatay bir göğüs kesiği ile yapılır. Bu onarımda, anormal kostal kıkırdaklar çıkarılır, kıkırdağın dışını örten astar korunarak sternum aşağı doğru itilir. Bu prosedür birkaç saat sürer.

Bazı hastalarda, sternumun aşağı doğru konumlandırılmasına izin vermek için sternumda bir osteotomi (kırılma) gerçekleştirilebilir. Ek olarak, kıkırdaklar çıkarıldıktan ve osteotomiden sonra sternumu istenen pozisyonda tutmak için geçici bir metal göğüs desteği (bar) yerleştirilmesi gerekebilir.

Güvercin Göğsü Ameliyatı Sonrası Hastanede Bakım

Pectus carinatum'un cerrahi onarımı ağrılı bir işlemdir. Hastanede kalış süresi öncelikle ağrı kontrolü ile belirlenir.

Anestezi ve ameliyat sırasında bakım

Ameliyat sırasında, sürekli lokal anestezi için çocuğunuzun sırtına bir epidural kateter yerleştirilecek ve birkaç gün yerinde kalacaktır. Epidural yerinde iken, bir idrar sondası idrarı mesaneden boşaltacaktır. Sıvı ve IV ilaçları vermek için bir intravenöz (IV) kateter yerleştirilecektir. Bazen nazal oksijene ihtiyaç duyulur ve bazen cerrah, cerrahi alandan sıvıyı boşaltmak için bir tüp yerleştirir. Tüm bu tedaviler geçicidir ve artık gerekmediğinde, genellikle taburcu olmadan önce kesilecektir.

Ameliyattan sonraki gün

Çocuğunuzun ameliyattan sonraki gün yataktan kalkması ve yürümesi beklenecek, akciğerleri sağlıklı tutmak ve zatürreyi önlemek için derin nefes alması gerekecektir.

Kabızlık

Kabızlık, ameliyatta anestezi almış bireyler için yaygın bir sorundur. Müshil ilaçları hastanede başlanacak ve taburcu olduktan sonra gerektiğinde evde de devam ettirilmelidir.

Hastane Taburculuğu

Birey ağrısını ağızdan alınabilecek ağrı kesiciler ile kontrol altında tutabildiğinde, zorlanmadan yiyip içebildiğinde ve ateş, enfeksiyon belirtileri göstermediklerinde taburcu edilecektir. Ameliyat sırasında bir cerrahi dren takılmışsa, kişi dren takılı olarak eve gidebilir. Hemşirelik personeli evdeyken drenaja nasıl bakacağınızı size öğretecektir. Dren genellikle ilk klinik ziyaretinde çıkarılır.

Güvercin Göğüs Ameliyatı Sonrası Evde Bakım

Ravitch prosedürü sırasında göğüs desteği yerleştirilen bireyler, ameliyat sonrası ilk ziyaretten sonra en az yılda bir kez kontrol randevularına çağırılacaktır. Göğüs desteğinin 2-3 yıl yerinde kalması gerekebilir.

  • Ameliyattan 5 gün sonra duş alınabilir. 
  • Alınacak dikiş yoktur, dikişler deri altındadır ve kendiliğinden çözülebilir.
  • Ameliyattan sonraki bir aya kadar narkotik ağrı tedavisi gerekebilir.
  • Kabızlık yaygın bir sorundur ve narkotik kullanırken günlük müshil kullanımı önerilir.
  • Kesi (ler) deki kızarıklık veya şişlik, not edilir edilmez doktora haber verilmelidir.
  • Kişi bir dren ile taburcu edilirse, drenaj durduğunda dren hastanede çıkarılacaktır.
  • Cerrah güvenli olduğuna karar verir vermez kişi spora devam edilebilir.

Göğüs Duvarı Deformiteleri Tanı ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız