Genellikle gastrik bypass olarak adlandırılan Roux-en-Y Gastrik Bypass kilo verme cerrahisinin "altın standardı" olarak kabul edilir.
Prosedürün iki bileşeni vardır. Gastrik bypass ameliyatı gerçekleştirilirken önce midenin üst kısmı midenin geri kalanından bölünerek yaklaşık 30 mililitre hacimli küçük bir mide kesesi oluşturulur. Daha sonra ince bağırsağın ilk kısmı bölünür ve bölünen ince bağırsağın alt ucu yukarı kaldırılarak yeni oluşturulan küçük mide kesesine bağlanır. Bölünmüş ince bağırsağın üst kısmının ince bağırsağa daha da aşağıya bağlanması ile işlem tamamlanır, böylece atlanan mideden mide asitleri ve sindirim enzimleri ve ince bağırsağın ilk kısmı sonunda besinle karışır.
Gastrik bypass birkaç mekanizma ile çalışır. İlk olarak, çoğu bariatrik prosedüre benzer şekilde, yeni oluşturulan mide kesesi önemli ölçüde daha küçüktür ve daha az miktarda öğün tutabilir, bunun sonucunda daha az kalori tüketilir. Ek olarak, daha küçük mide poşeti tarafından daha az yiyecek sindirimi olduğundan ve normalde kalorileri ve artık içinden yiyecek geçmeyen besinleri emen bir ince bağırsak parçası olduğundan, kalori ve besinler muhtemelen bir dereceye kadar daha az emilir.
En önemlisi, vücutta yiyeceklerin aldığı yol akışının yeniden yönlendirilmesi, bağırsak hormonlarında tokluğu artıran, açlığı bastıran ve obezitenin tip 2 diyabeti tetikleyen birincil mekanizmalarını tersine çeviren değişiklikler üretir.