TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

ENDOMETRİOZİS NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Endometriozis Nedir?

Endometriozis, normalde rahminizin içini kaplayan dokuya benzer bir dokunun (endometriyum) rahminizin dışına doğru büyüdüğü, genellikle ağrılı bir hastalıktır. Endometriozis en sık yumurtalıklarınızı, fallop tüplerinizi ve pelvisinizi kaplayan dokudaki büyümeyi içerir. Nadiren, pelvik organların bulunduğu alanın ötesinde de endometrial benzeri dokular bulunabilir.

Endometriozis hastalığında endometrial benzeri doku, endometriyal doku gibi davranır - her adet döngüsünde kalınlaşır, parçalanır ve kanar. Ancak bu dokunun vücudunuzdan çıkış yolu olmadığı için kapana kısılır. Endometriozis yumurtalıkları tuttuğunda endometrioma adı verilen kistler oluşabilir. Çevreleyen doku tahriş olabilir, sonunda skar dokusu ve pelvik dokuların ve organların birbirine yapışmasına neden olabilen fibröz doku bantları olan yapılar gelişebilir.

Endometriozis, özellikle adet dönemlerinde şiddetli ağrıya neden olabilir. Doğurganlık sorunları da gelişebilir. Neyse ki, endometriozis için etkili tedaviler mevcuttur.

Endometriozis Belirtileri

Endometriozisin ana belirtisi, genellikle adet dönemlerinde gözlenen pelvik ağrıdır. Birçok kişi adet dönemlerinde kramp yaşamasına rağmen, endometriozis hastaları tipik olarak normalden çok daha kötü olan bir adet ağrısını tanımlar. Ve ağrı zamanla artabilir.

Endometriozisin yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Ağrılı adet dönemleri (dismenore). Pelvik ağrı ve kramp, adet döneminden önce başlayabilir ve birkaç gün boyunca sürebilir. Ayrıca bel ve karın ağrınız olabilir.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı. Seks sırasında veya sonrasında ağrı endometriozis ile yaygındır.
  • Bağırsak hareketleri veya idrara çıkma ile ağrı. Bu semptomları büyük olasılıkla bir adet döneminde yaşarsınız.
  • Aşırı kanama. Ara sıra ağır adet dönemleri veya dönemler arasında kanama (menstrüel kanama) yaşayabilirsiniz.
  • Kısırlık. Bazen endometriozis ilk olarak kısırlık için tedavi arayan kişilerde teşhis edilir.
  • Diğer belirti ve semptomlar. Özellikle adet dönemlerinde yorgunluk, ishal, kabızlık, şişkinlik veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz.

Ağrınızın şiddeti, durumunuzun güvenilir bir göstergesi olmayabilir. Şiddetli ağrılı hafif endometriozis olabilir veya çok az, hiç ağrısı olmayan ileri seviye endometriozis olabilir.

Endometriozis bazen pelvik inflamatuar hastalık veya yumurtalık kistleri gibi pelvik ağrıya neden olabilen diğer durumlarla karıştırılabilir. İshal nöbetlerine, kabızlığa ve karın kramplarına neden olan bir durum olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Endometriozise işaret edebilecek belirti ve semptomlarınız varsa doktorunuza görünün.

Endometriozis, yönetilmesi zor bir durum olabilir. Erken teşhis, multidisipliner bir tıbbi ekip ve teşhisinizin anlaşılması, semptomlarınızın daha iyi yönetilmesini sağlayabilir.

Endometriozis Neden Olur?

Endometriozisin kesin nedeni kesin olmamakla birlikte, olası açıklamalar şunları içerir:

  • Retrograd menstrüasyon. Retrograd menstrüasyonda, endometriyal hücreler içeren menstrüel kan, vücudun dışına çıkmak yerine fallop tüplerinden pelvik boşluğa geri akar. Bu endometriyal hücreler, her adet döngüsü boyunca büyüyüp kalınlaşmaya ve kanamaya devam ettikleri pelvik organların duvarlarına ve yüzeylerine yapışır.
  • Embriyonik hücre dönüşümü. Östrojen gibi hormonlar, embriyonik hücreleri - gelişimin en erken aşamalarındaki hücreler - ergenlik döneminde endometriyal benzeri hücre implantlarına dönüştürebilir.
  • Cerrahi skar implantasyonu. Histerektomi veya sezaryen gibi bir ameliyattan sonra endometriyal hücreler cerrahi kesilere yapışabilir.
  • Bağışıklık sistemi bozukluğu. Bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorun, vücudun uterusun dışında büyüyen endometriyal benzeri dokuyu tanımasını ve yok etmesini engelleyebilir.

Endometriozis Riskini Arttıran Faktörler

Birkaç faktör endometriozis geliştirme riskinizi arttırabilir, örneğin:

  • Doğum yapmamış olmak
  • Adet dönemlerinin erken yaşta başlaması
  • Yaşlılıkta menopoza girmek
  • Kısa adet döngüsü - örneğin, 27 günden az
  • Yedi günden uzun süren ağır adet dönemleri
  • Yüksek östrojen seviyelerine sahip olmak 
  • Düşük vücut kitle indeksi
  • Bir veya daha fazla endometriozis hastası akraba (anne, teyze veya kız kardeş)
  • Adet dönemlerinde kan akışını engelleyen herhangi bir medikal durum
  • Üreme organlarındaki hastalıklar

Endometriozis genellikle adetin başlangıcından (menarş) birkaç yıl sonra gelişir. Endometriozisin belirti ve semptomları hamilelikle geçici olarak iyileşebilir ve östrojen almıyorsanız menopozla birlikte tamamen kaybolabilir.

Endometriozis Tedavi Edilmezse?

Kısırlık

Endometriozisin ana komplikasyonu doğurganlığın bozulmasıdır. Endometriozisli kadınların yaklaşık üçte biri ila yarısı hamile kalmakta zorluk çeker.

Hamileliğin oluşması için yumurtalıktan bir yumurtanın salınması, komşu fallop tüpünden geçmesi, bir sperm hücresi tarafından döllenmesi ve gelişmeye başlamak için kendisini rahim duvarına tutturması gerekir. Endometriozis tüpü tıkayabilir ve yumurta ile spermin birleşmesini engelleyebilir. 

Bununla birlikte, hafif ila orta dereceli endometriozisi olan birçok kişi hala gebe kalabilir. Doktorlar bazen endometriozisi olanlara çocuk sahibi olmayı ertelememelerini tavsiye eder çünkü durum zamanla kötüleşebilir.

Kanser

Yumurtalık kanseri, endometriozisi olanlarda beklenenden daha yüksek oranlarda ortaya çıkar. Ancak yumurtalık kanserinin genel olarak görülme sayısı çok düşüktür. Bazı çalışmalar endometriozisin bu riski artırdığını öne sürmektedir. Nadir olmasına rağmen, başka bir kanser türü olan endometriozis ile ilişkili adenokarsinom, endometriozisi olanlarda yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilir.

Endometriozis Tanısı Nasıl Konulur?

Endometriozis ve pelvik ağrıya neden olabilecek diğer durumları teşhis etmek için doktorunuz, ağrınızın yeri ve ne zaman ortaya çıktığı da dahil olmak üzere semptomlarınızı tanımlamanızı isteyecektir.

Endometriozisin fiziksel ipuçlarını kontrol etmek için yapılan testler şunları içerir:

  • Pelvik muayene. Pelvik muayene sırasında doktorunuz, üreme organlarınızdaki kistler veya rahminizin arkasındaki yaralar gibi anormalliklerin araştırılması için pelvisinizdeki alanları manuel olarak muayene eder. Bir kistin oluşmasına neden olmadıkça, küçük endometriozis alanlarını hissetmek çoğu zaman mümkün değildir.
  • Ultrason. Bu test, vücudunuzun içinin görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Görüntüleri yakalamak için dönüştürücü adı verilen bir cihaz ya karnınıza bastırılır ya da vajinanıza yerleştirilir (transvajinal ultrason). Üreme organlarını en iyi şekilde görmek için her iki ultrason türü de yapılabilir. Standart bir ultrason görüntüleme testi, doktorunuza endometriozis olup olmadığınızı kesin olarak söylemez, ancak endometriozis (endometriomalar) ile ilişkili kistleri tanımlayabilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR). MR, vücudunuzdaki organ ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir muayenedir. Bazıları için MRI, cerrahi planlamaya yardımcı olur ve cerrahınıza endometriyal implantların yeri ve boyutu hakkında ayrıntılı bilgi verir.
  • Laparoskopi. Bazı durumlarda doktorunuz, cerrahın karnınızın içini görmesini sağlayan bir prosedür (laparoskopi) için sizi bir cerraha sevk edebilir. Genel anestezi altındayken, cerrahınız göbeğinizin yakınında küçük bir kesi yapar ve ince bir görüntüleme aleti (laparoskop) yerleştirerek rahim dışında endometriyal doku belirtileri arar. Laparoskopi, endometriyal implantların yeri, kapsamı ve boyutu hakkında bilgi sağlayabilir. Cerrahınız daha ileri testler için bir doku örneği (biyopsi) alabilir. Çoğu zaman, uygun cerrahi planlama ile cerrahınız laparoskopi sırasında endometriozisi tamamen tedavi edebilir, böylece sadece bir ameliyata ihtiyacınız olur.

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis tedavisi genellikle ilaç veya ameliyatı içerir. Sizin ve doktorunuzun seçeceği yaklaşım, belirti ve semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna ve hamile kalmayı isteyip istemediğinize bağlı olacaktır.

Ağrı kesici ilaçlar

Doktorunuz ağrılı adet kramplarını hafifletmeye yardımcı olmak için nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ibuprofen veya naproksen sodyum gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici almanızı önerebilir.

Hamile kalmaya çalışmıyorsanız, doktorunuz ağrı kesicilerle birlikte hormon tedavisi önerebilir.

Hormon tedavisi

Ek hormonlar bazen endometriozis ağrısını azaltmada veya ortadan kaldırmada etkilidir. Adet döngüsü sırasında hormonların yükselmesi ve düşmesi, endometriyal implantların kalınlaşmasına, parçalanmasına ve kanamasına neden olur. Hormon ilaçları endometriyal doku büyümesini yavaşlatabilir ve yeni endometrial doku implantlarını önleyebilir.

Hormon tedavisi endometriozis için kalıcı bir çözüm değildir. Tedaviyi bıraktıktan sonra belirtileriniz geri dönebilir.

Endometriozis tedavisinde kullanılan terapiler şunları içerir:

  • Hormonal kontraseptifler. Doğum kontrol hapları ve vajinal halkalar, her ay endometriyal doku oluşumundan sorumlu hormonların kontrolüne yardımcı olur. Birçoğu hormonal kontraseptif kullanırken daha hafif ve daha kısa adet akışına sahiptir. Hormonal kontraseptiflerin kullanılması bazı durumlarda ağrıyı azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.
  • Gonadotropin salgılatıcı hormon (Gn-RH) agonistleri ve antagonistleri. Bu ilaçlar yumurtalık uyarıcı hormonların üretimini bloke eder, östrojen seviyelerini düşürür ve menstrüasyonu önler. Bu endometriyal dokunun küçülmesine neden olur. Bu ilaçlar yapay bir menopoz oluşturduğundan, Gn-RH agonistleri ve antagonistleri ile birlikte düşük dozda östrojen veya progestin almak, sıcak basması, vajinal kuruluk ve kemik kaybı gibi menopoz yan etkilerini azaltabilir. İlaç almayı bıraktığınızda adet dönemleri ve hamile kalma yeteneği geri döner.
  • Progestin tedavisi. Levonorgestrel, kontraseptif implant, kontraseptif enjeksiyon  veya progestin hapı içeren bir rahim içi araç da dahil olmak üzere çeşitli progestin tedavileri, adet dönemlerini ve endometriyal implantların büyümesini durdurarak endometriozis belirti ve semptomlarını hafifletebilir.
  • Aromataz inhibitörleri. Aromataz inhibitörleri, vücudunuzdaki östrojen miktarını azaltan bir ilaç sınıfıdır. Doktorunuz bir aromataz inhibitörünü progestin ile veya kombine şekilde endometriozis tedavisi için önerebilir.

Konservatif Ameliyat

Endometriozisiniz varsa ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, rahim ve yumurtalıklarınızı korurken endometriozis implantlarını çıkarma ameliyatı (konservatif cerrahi) tedavi şansınızı artırabilir. Endometriozis nedeniyle şiddetli ağrınız varsa da ameliyattan yararlanabilirsiniz.

Doktorunuz bu prosedürü laparoskopik olarak veya geleneksel karın cerrahisi yoluyla yapabilir. Şiddetli endometriozis vakaları bile laparoskopik cerrahi ile tedavi edilebilir.

Laparoskopik cerrahide, cerrahınız göbeğinizin yakınındaki küçük bir kesiden ince bir görüntüleme aleti (laparoskop) yerleştirir ve endometriyal dokuyu başka bir küçük kesiden çıkarmak için aletler yerleştirir. Ameliyattan sonra doktorunuz ağrıyı iyileştirmeye yardımcı olmak için hormon ilaçları almanızı önerebilir.

Kısırlık tedavisi

Endometriozis, gebe kalmada zorluğa yol açabilir. Hamile kalmakta zorluk çekiyorsanız, doktorunuz bir uzmanının gözetiminde doğurganlık tedavisi önerebilir. Doğurganlık tedavisi, yumurtalıklarınızı daha fazla yumurta yapmak için uyarmaktan in vitro fertilizasyona kadar uzanır. Hangi tedavinin sizin için uygun olduğu kişisel durumunuza bağlıdır.

Yumurtalıkların çıkarılması ile histerektomi

Rahim (histerektomi) ve yumurtalıkları (ooferektomi) çıkarmak için yapılan cerrahi, bir zamanlar endometriozis için en etkili tedavi olarak kabul edildi. Ancak endometriozis uzmanları, tüm endometriozis dokusunun dikkatli ve kapsamlı bir şekilde çıkarılmasına odaklanmak yerine bu yaklaşımdan uzaklaşıyor.

Yumurtalıklarınızın alınması menopozla sonuçlanır. Yumurtalıklar tarafından üretilen hormonların eksikliği, bazı hastalarda endometriozis ağrısını iyileştirebilir, ancak diğer hastalarda ameliyattan sonra kalan endometriozis dokusu semptomlara neden olmaya devam eder. Erken menopoz ayrıca kalp ve kan damarı (kardiyovasküler) hastalıkları, bazı metabolik problemler ve erken ölüm riski taşır.

Rahim alınması (histerektomi) bazen hamile kalmak istemeyen kişilerde endometriozis ile ilişkili şiddetli adet kanaması ve rahim kramplarına bağlı ağrılı adet kanamaları gibi belirti ve semptomları tedavi etmek için kullanılabilir. Yumurtalıklar yerinde bırakılsa bile, özellikle 35 yaşından önce ameliyat olmuşsanız, histerektominin sağlığınız üzerinde uzun vadeli bir etkisi olabilir.

Endometriozis Tedavisinde Sizin Yapabilecekleriniz 

Ağrınız devam ederse veya işe yarayan bir tedavi bulmak zaman alıyorsa, rahatsızlığınızı gidermek için evde aşağıdakileri deneyebilirsiniz.

  • Sıcak banyolar ve sıcak su torbası, pelvik kasları gevşetmeye yardımcı olarak kramp ve ağrıyı azaltabilir.
  • İbuprofen veya naproksen sodyum gibi reçetesiz satılan nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, ağrılı adet kramplarınıhafifletmeye yardımcı olabilir.

Endometriozis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız