ENDOMETRİAL ABLASYON NEDİR? YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Endometrial Ablasyon Nedir?
Endometriyal ablasyon, rahminizin astarının (endometriyum) cerrahi olarak alınması prosedürüdür. Endometrial ablasyonun amacı adet dönemindeki kanamaları azaltmaktır. Bazı kadınlarda adet akışı tamamen durabilir.
Endometrial ablasyon için kesi yapılması gerekmez. Doktorunuz vajinanız ve rahminiz (serviks) arasındaki geçiş yolundan ince aletler yerleştirir.
Aletler, endometriyumun alınması için kullanılacak yönteme bağlı olarak değişir. Kullanılacak yöntem, aşırı soğuk uygulanması, ısıtılmış sıvılar, mikrodalga enerjisi veya yüksek enerjili radyo frekansları içerebilir.
Bazı endometriyal ablasyon türleri doktorunuzun odasında gerçekleştirilebilir. Diğer türler ise ameliyathanede yapılmalıdır. Rahminizin boyutu ve durumu gibi faktörler, hangi endometriyal ablasyon yönteminin sizin için en uygunu olduğunun belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Endometrial Ablasyon Neden Yapılır?
Endometrial ablasyon aşırı adet kanaması için gerçekleştirilen bir tedavidir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuz endometriyal ablasyon önerebilir:
Bazen iki saatte bir veya daha kısa sürede bir ped veya tamponun değiştirilmesi gerekecek kadar kanlanması olarak tanımlanabilecek alışılmadık derecede ağır adet dönemleri
Adet kanamasını azaltmak için doktorlar genellikle ilaçlar veya rahim içi araç (RİA) reçete ederek tedaviye başlar. Bu tedaviler yardımcı olmazsa veya başka tedaviler sizin için uygun bir seçenek değilse endometriyal ablasyon bir seçenek olabilir.
Endometrial ablasyon genellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlar veya aşağıdakilere sahip kadınlara önerilmez:
Rahimdeki bazı anormalliklerin varlığı
Rahim kanseri veya rahim kanseri riskinde yüksek risk grubunda olmak
Aktif bir pelvik enfeksiyon varlığı
Endometrial Ablasyon Riskli Midir?
Endometriyal ablasyonun riskleri nadirdir ve şunları içerebilir:
Ağrı, kanama veya enfeksiyon
Yakındaki organlara ısı veya soğuk hasarı
Rahim duvarının delinmesi
Gelecekteki doğurganlık
Endometrial ablasyondan sonra hamile kalabilirsiniz. Ancak bu gebelikler anne ve bebek için daha yüksek risk oluşturabilir. Rahim astarının zarar görmesi nedeniyle hamilelik düşükle sonuçlanabilir veya hamilelik rahim yerine fallop tüplerinde veya servikste oluşabilir (dış gebelik).
Endometrial Ablasyon Öncesi Hazırlık
İşlemden önceki haftalarda doktorunuz şunları yapabilir:
Kanser olup olmadığının araştırılması. Kanser için test edilecek endometriyumdan küçük bir örnek almak için serviksinizden ince bir tüp (kateter) yerleştirilir.
RİA'nın çıkarılması. Endometrial ablasyon, yerinde bir RİA ile yapılmaz.
Endometriumun inceltilmesi. Rahim astarı ince olduğunda bazı endometriyal ablasyon türleri daha başarılı sonuç vermektedir. Doktorunuz endometriumu inceltmek için ilaçlar reçete edebilir veya doktorun fazla dokuyu kazıdığı bir prosedür olan dilatasyon ve küretaj (D&C) yapabilir.
Anestezi seçeneklerinin tartışılması. Bazı endometriyal ablasyon yöntemleri genel anestezi gerektirir, bu anestezi ile işlem sırasında uyursunuz. Diğer endometriyal ablasyon türleri, bilinciniz yerindeyken gerçekleştirilecek sedasyon veya serviks ve rahminize uyuşturma iğneleri ile yapılabilir.
Endometrial Ablasyon Nasıl Yapılır?
Endometrial ablasyon doktorunuzun ofisinde yapılabilir. Ancak, özellikle genel anesteziye ihtiyacınız olacaksa, bazı endometriyal ablasyon türleri ameliyathanede yapılır.
Endometriyal ablasyonda kullanılan aletlerin geçişine izin vermek için serviksinizdeki açıklığın genişletilmesi gerekir. Rahim ağzınızın genişlemesi ilaçla veya çapı giderek artan bir dizi çubuğun yerleştirilmesiyle gerçekleştirilebilir.
Endometrial ablasyon prosedürleri, endometriumu çıkarılması için kullanılan yönteme göre değişir. Seçenekler şunları içerir:
Elektrocerrahi. Rahim içini görmek için ince bir dürbün kullanılır. Dürbünün içinden bir tel gibi geçen cihaz endometriyumda oluklar açar. Elektrocerrahi genel anestezi gerektirir.
Kriyoablasyon. Aşırı soğuk, endometriyumu donduran ve yok eden iki veya üç buz topu oluşturmak için kullanılır. Gerçek zamanlı ultrason, doktorun buz toplarının durumunu izlemesini sağlar. Her dondurma döngüsü altı dakika kadar sürer ve gereken döngü sayısı rahminizin boyutuna ve şekline göre belirlenir.
Serbest akışlı sıcak sıvı. Isıtılmış tuzlu sıvı yaklaşık 10 dakika boyunca rahim içinde dolaştırılır. Bu yöntemin bir avantajı, rahmi deforme eden anormal doku büyümelerine sahip (intrakavite lezyonları veya uterin miyomlar gibi) kadınlara da uygulanabilmesidir.
Isıtılmış balon. Rahim ağzınızdan bir balon cihazı sokulur ve ardından ısıtılmış sıvı ile şişirilir. Balon cihazının tipine göre işlem iki ila 10 dakika arasında sürebilir.
Mikrodalga. Rahim ağzından ince bir çubuk sokulur. Çubuk, endometriyal dokuyu ısıtan mikrodalgalar yayar. Tedavi genellikle üç ila beş dakika sürer.
Radyo frekansı. Özel bir alet, endometriyal dokuyu bir ila iki dakika içinde buharlaştıran radyofrekans enerjisini iletir. Daha sonra cihaz rahimden çıkarılır.
Endometrial Ablasyon İşleminden Sonra
Endometriyal ablasyondan sonra aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:
Kramplar. Birkaç gün adet benzeri kramplar yaşayabilirsiniz. İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Vajinal akıntı. Birkaç hafta boyunca kanla karışık sulu bir akıntı olabilir. Akıntı genellikle işlemden sonraki ilk birkaç gün için en ağır halindedir ve gittikçe azalır.
Sık idrara çıkma. Endometriyal ablasyondan sonraki ilk 24 saat içinde daha sık idrara çıkmanız gerekebilir.
Endometrial Ablasyonun Sonuçları
Nihai sonuçları görmek birkaç ay zaman alabilir, ancak endometriyal ablasyon genellikle adet sırasındaki kanama miktarını azaltır. Prosedürden sonra çoğu kadın daha hafif adet dönemleri gerçirmeye başlamakta ve bazıları tamamen adet görmeyi bırakmaktadır.
Endometrial ablasyon sonrası hala hamile kalabilirsiniz, bu nedenle doğum kontrol yöntemlerini kullanmaya devam etmelisiniz. Hamilelik hala mümkün olabilir, ancak muhtemelen tehlikeli bir hamilelik olacak ve düşükle sonuçlanacaktır.
Endometrial Ablasyon Nedir? Yan Etkileri Var Mıdır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin