Distoni, vücudun hareket etme şeklini etkileyen bir bozukluktur. Hastalık kasların kasılmasına neden olarak istemsiz hareket etmelerine veya anormal bir pozisyonda kalmalarına neden olur. Distoni tüm vücudu veya belirli bir bölgeyi etkileyebilir. Distoni hareketleri bazen ağrıya neden olabilir.
Uzmanlar distoniye neyin sebep olduğundan tam olarak emin olmasalar da, hastalığın beynin kaslarınızın kasılmasına yardımcı olan bilgileri işlediği yer olan bazal gangliya adı verilen kısmındaki bir problemle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Hastalığın beyindeki nörotransmiterlerin anormalliği sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Bununla birlikte distoni zeka,bilişsel düşünceyi, zihinsel sağlık sorunları ile ilgili değildir.
Araştırmalar, distoni ile ilişkili bir dizi farklı genetik mutasyon varlığını tespit etmiştir. Felç de distoniye neden olabilir; buna ikincil distoni denir ve semptomlar genellikle vücudun bir tarafıyla sınırlıdır.
Distoninin ilk belirtileri çocuklardan (genellikle 5 ile 16 yaşları arasında) yetişkinlere kadar her yaşta ortaya çıkabilir.
Belirtiler yavaş başlayabilir. Başlangıçta sadece el yazınızın kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Bazen ayaklarda kramplar olabilir veya daha belirgin bir şekilde, bir ayağın kontrolünü kaybedebilir, ayağın kasıldığını veya ayağınızı sürüklemeye başladığınızı fark edebilirsiniz.
Diğer distoni belirtileri şunlardır:
Distoni semptomları aynı seviyede kalabileceği gibi zamanla daha da kötüleşebilir.
Farklı distoni türleri vardır. Her tip, vücudun hangi kısmının etkilendiği ile tanımlanır:
Distoniyi teşhis etmek hiçbir test hastalığın tanısında kesin bir cevap oluşturmadığı için uzun bir süreçtir. Doktorunuz genellikle bir fizik muayene yaptıktan sonra semptomlarınızı değerlendirecek, ayrıca distoni için herhangi bir genetik endikasyonunuz olup olmadığını öğrenmek için kişisel tıbbi öykünüz ve aile öyküsü alacaktır.
Distoniyi teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılan diğer testler ise şunlardır:
Doktorlar genellikle kişiselleştirilmiş bir yaklaşım benimser ve ağrıyı yönetmenize, kas spazmlarını azaltmanıza yardımcı olacak yöntemler kullanır. Distoniyi tedavi etmek için belirli nörotransmiterler asetilkolin, GABA ve dopamini etkileyen ilaçlar gibi bir dizi farklı ilaç denenebilir. Doktorunuzun reçete edebileceği diğer ilaçlar antikonvülsanlar ve bazı durumlarda Botulinum toksini (Botox) enjeksiyonlarıdır .
Distoni ilaçlarla tedavi edilemediği durumlarda tedavi için bazen ameliyata ihtiyaç duyulur. Ancak ameliyat bazı durumlarda ciddi yan etkiler oluşturabilecek riskler içerebilir.
Diğer olası tedavi yöntemleri şunlardır:
Distoniyi önleyemeyecek olsanız bile, genetik testler distoniye neden olabilecek bir genetik mutasyonunuz olup olmadığını ortaya çıkarabilir.
Distonisi olan bazı kişilerde, kas spazmlarının tendon daralmasına yol açtığı durumlarda kalıcı malformasyonlar gelişebilir.
İstemsiz kas spazmları geçirmeye başlar veya kaslarınız üzerindeki kontrolünüzü kaybettiğinizi düşündüğünüzde doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.