TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

BOĞMACA NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Boğmaca nedir?

Boğmaca, özellikle soluk borusu bölgesinde solunum yollarının ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Boğmaca Bordetella pertussis bakterisinden kaynaklanır ve aşırı derecede bulaşıcıdır. Herkes boğmacaya yakalanabilir, ancak bebeklerde ve çocuklarda daha yaygındır. Özellikle bebeklerde tehlikelidir. Öksürük bebeklerde yemek yeme, içme veya nefes alma gibi basit aktiviteleri gerçekleştirmeyi engelleyebilecek kadar şiddetli olabilir.


Boğmaca Belirtileri

Boğmaca semptomları, bakteri ile karşılaştıktan sonraki üç ila 12 gün içinde başlayabilir ve iki hafta kadar sürebilir. İlk boğmaca belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, hafif ateş ve göz sulanması yer alır. İki haftalık bir hastalık sürecinin ardından boğmaca, uzun süreli öksürük spazmlarına ilerleyen kuru bir öksürük halini alır. Bu spazmlar sırasında dil dışarı çıkabilir, gözler şişebilir ve yüzün rengi değişebilir. Mukus üretilebilir ve kusma meydana gelebilir. Öksürük spazmlarını genellikle gürültülü boğmaca inhalasyonları izler. Üç aydan küçük bebekler ve yetişkinlerde nefes alırken bu karakteristik sesler olmayabilir.


Boğmaca Tanısı

Hastadan alınan tıbbi geçmiş bilgisi ve gerçekleştirilen fizik muayenede elde edilen verilerin, burundan ve üst boğazdan gerçekleştirilen kültür sonucunda bakterilerin saptanmasıyla doğrulanması boğmaca tanısını oluşturur. 


Boğmaca Tedavisi

Tedavi, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için enfekte bir kişinin yaşadığı evin diğer üyelerine de verilen antibiyotik tedavisine dayanır. Enfekte kişi, antibiyotik tedavisi başladıktan sonra beş gün boyunca izole edilmeli ve özellikle bebeklere yan yana gelmekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Üç aydan küçük boğmaca hastası bebeklerin hastaneye kaldırılması ve tedavisinin hastanede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Üç ila altı aylık bebeklerin de bazı durumlarda tedavi için hastaneye yatırılması gerekebilir.

Boğmaca Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız