Bilişsel davranışçı terapi, yaygın bir konuşma terapisi türüdür (psikoterapi). Bilişsel davranışçı terapi, yanlış veya olumsuz düşüncenin farkına varmanıza yardımcı olur, böylece zorlu durumları daha net görebilir ve onlara daha etkili bir şekilde yanıt verebilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi depresyon, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) veya yeme bozukluğu gibi ruh sağlığı bozukluklarının tedavisinde tek başına veya diğer terapilerle birlikte çok yardımcı bir araç olabilir. Ancak bilişsel davranışçı terapiden yararlanan herkesin bu tip bir problemi yoktur. Bilişsel davranışçı terapi, herkesin stresli yaşam durumlarını nasıl daha iyi yöneteceğini öğrenmesine yardımcı olacak etkili bir araçtır.
Bilişsel davranışçı terapi, çok sayıda sorunun tedavisinde kullanılabilir. En çok tercih edilen psikoterapi türüdür çünkü belirli zorlukları hızlı bir şekilde tanımlamanıza ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Genellikle diğer terapi türlerinden daha az sayıda seans gerektirir ve yapılandırılmış bir şekilde yapılır.
Bilişsel davranışçı terapi, duygusal zorlukların üstesinden gelmek için yararlı bir araçtır. Örneğin, aşağıdaki durumlarda size yardımcı olabilir:
Bilişsel davranışçı terapi ile düzelebilecek zihinsel problemler şunları içerir:
Bazı durumlarda, bilişsel davranışçı terapi antidepresanlar veya diğer ilaçlar gibi diğer tedavilerle birleştirildiğinde daha fazla etkilidir.
Genel olarak, bilişsel davranışçı terapi almanın riski çok azdır. Ancak bazen kendinizi duygusal olarak rahatsız hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, bilişsel davranışçı terapinin acı veren duyguları ve deneyimleri keşfetmenize neden olabilmesidir. Zorlu bir seans sırasında ağlayabilir, üzülebilir veya sinirlenebilirsiniz. Ayrıca fiziksel olarak tükenmiş hissedebilirsiniz.
Maruz kalma terapisi gibi bazı bilişsel davranışçı terapi biçimleri, kaçınmayı tercih ettiğiniz uçak korkusu varken uçağa binme gibi durumlarla yüzleşmenizi gerektirebilir. Bu geçici stres veya anksiyeteye yol açabilir.
Bununla birlikte, yetenekli bir terapistle çalışmak, bu riskleri en aza indirecektir. Öğrendiğiniz başa çıkma becerileri, olumsuz duygu ve korkuları yönetmenize ve yenmenize yardımcı olabilir.
Bilişsel davranışçı terapi bire bir veya aile üyeleriyle veya benzer sorunları olan kişilerle gruplar halinde yapılabilir.
Bilişsel davranışçı terapi genellikle şunları içerir:
İlk seansınızda, doktorunuz genellikle sizin hakkınızda bilgi toplayacak ve hangi endişeler üzerinde çalışmak istediğinizi soracaktır. Doktorunuz, durumunuzu daha derinden anlamak için muhtemelen size mevcut ve geçmiş fiziksel ve duygusal sağlığınızı soracaktır. Doktorunuz ilaçlar gibi diğer tedavilerden de fayda sağlayıp sağlayamayacağınızı sizinle tartışabilir.
İlk seans aynı zamanda terapistinizle sizin için iyi bir eşleşme olup olmayacağını görmek için görüşmeniz için bir fırsattır. Terapistinizin durumunuzu ve endişelerinizi tam olarak anlaması ve en iyi hareket tarzını belirlemesi birkaç seans sürebilir. Terapistinizle iyi bir uyuma sahip olmak, bilişsel davranışçı terapiden en fazla faydayı elde etmenize yardımcı olabilir.
Doktorunuz sizi düşünceleriniz, duygularınız ve sizi rahatsız eden şeyler hakkında konuşmaya teşvik edecektir. Duygularınız hakkında açılmayı zor buluyorsanız endişelenmeyin. Doktorunuz daha fazla güven ve rahatlık kazanmanıza yardımcı olabilir.
Bilişsel davranışçı terapi genellikle hedefe yönelik bir yaklaşım kullanarak belirli sorunlara odaklanır. Siz terapi sürecinden geçerken, doktorunuz sizden düzenli terapi seanslarınız sırasında öğrendiklerinizi temel alan etkinlikler, okumalar veya uygulamalar gibi ödevler yapmanızı isteyebilir ve öğrendiklerinizi günlük yaşamınızda uygulamanızı teşvik edebilir.
Terapistinizin yaklaşımı, özel durumunuza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Terapistiniz, bilişsel davranışçı terapiyi örneğin, diğer insanlarla olan ilişkilerinize odaklanan kişilerarası terapi gibibaşka bir terapötik yaklaşımla birleştirebilir - örneğin, diğer insanlarla olan ilişkilerinize odaklanan kişilerarası terapi.
Bilişsel davranışçı terap tipik olarak şu adımları içerir:
Bilişsel davranışçı terapi genellikle kısa süreli bir terapi olarak kabul edilir. Tedavi süresi yaklaşık beş ila 20 seans arasında değişir. Siz ve terapistiniz, sizin için kaç seansın uygun olabileceğini tartışabilirsiniz. Tedavi süresinin belirlenmesinde dikkate alınması gereken faktörler şunları içerir:
Bilişsel davranışçı terapi, durumunuzu iyileştirmeyebilir veya hoş olmayan bir durumu ortadan kaldırmayabilir. Ancak size durumunuzla sağlıklı bir şekilde başa çıkma ve kendiniz ve hayatınız hakkında daha iyi hissetme gücü verebilir.
Bilişsel davranışçı terapi herkes için etkili değildir. Ancak terapinizden en iyi şekilde yararlanmak için adımlar atabilir ve tedavinin başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz.