TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

BEL SOĞUKLUĞU NEDİR, BELİRTİLERİ, TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bel Soğukluğu Nedir?

Belsoğukluğu, hem erkek hem de kadınları etkileyen, cinsel yolla bulaşan bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Belsoğukluğu en çok üretra, rektum veya boğazı etkiler. Kadınlarda belsoğukluğu rahim ağzını da enfekte edebilir.

Belsoğukluğu en çok vajinal, oral veya anal seks sırasında yayılır. Bununla birlikte enfekte annelerin bebeklerine doğum sırasında hastalık bulaşabilir. Bebeklerde belsoğukluğu en çok gözleri etkiler.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemenin en iyi yolları, seksten kaçınmak, seks yapıyorsanız prezervatif kullanmak ve tek eşli bir ilişki içinde olmaktır.

Bel Soğukluğu Neden Olur?

Belsoğukluğu, Neisseria gonorrhoeae bakterisinden kaynaklanır. Belsoğukluğu bakterileri çoğunlukla oral, anal veya vajinal ilişki dahil olmak üzere cinsel temas sırasında bir kişiden diğerine geçer.


Bel Soğukluğu Risk Faktörleri

25 yaşın altındaki cinsel yönden aktif kadınlar ve erkeklerle seks yapan erkeklerin bel soğukluğuna yakalanma riski daha yüksektir.

Riskinizi artırabilecek diğer faktörler şunları içerir:


Bel Soğukluğu Belirtileri

Çoğu durumda, bel soğukluğu enfeksiyonu hiçbir belirti göstermez. Bununla birlikte semptomlar vücudunuzdaki birçok bölgeyi etkileyebilir, ancak genellikle genital bölgede görülür.

Genital sistemi etkileyen belsoğukluğu belirtileri

Erkeklerde bel soğukluğu enfeksiyonunun belirti ve semptomları şunları içerir:

  • İdrar yaparken ağrı
  • Penis ucundan irin benzeri akıntı
  • Bir testiste ağrı veya şişlik

Kadınlarda bel soğukluğu enfeksiyonunun belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Artmış vajinal akıntı
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Vajinal ilişki sonrası dönemler arasında vajinal kanama
  • Karın veya pelvik ağrı

Vücudun diğer bölgelerinde belsoğukluğu belirtileri

Belsoğukluğu vücudun şu kısımlarını da etkileyebilir:

  • Rektum. Belirtiler ve semptomlar arasında anal kaşıntı, rektumdan irin benzeri akıntı, tuvalet dokusunda parlak kırmızı kan lekeleri ve bağırsak hareketleri sırasında zorlanma yer alır.
  • Gözler. Gözlerinizi etkileyen belsoğukluğu, göz ağrısına, ışığa duyarlılığa ve bir veya iki gözde irin benzeri akıntıya neden olabilir.
  • Boğaz. Boğaz enfeksiyonunun belirti ve semptomları boğaz ağrısı ve boyunda şişmiş lenf düğümlerini içerebilir.
  • Eklemler. Bir veya daha fazla eklem bakteri (septik artrit) ile enfekte olursa, etkilenen eklemler özellikle hareket sırasında sıcak, kırmızı, şiş ve aşırı derecede ağrılı olabilir.

Bel Soğukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Bel soğukluğunuz olup olmadığını belirlemek için, doktorunuz bir hücre örneğini analiz edecektir. Örnekler şu şekilde toplanabilir:

  • İdrar tahlili. Bu, üretranızdaki bakterileri tanımlamaya yardımcı olabilir.
  • Etkilenen bölgeden çubuk ile alınacak örnek. Boğazınız, üretra, vajina veya rektumunuzdan örnek alacak bir pamuklu çubuk, laboratuvarda tanımlanabilen bakterileri toplayabilir.

Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların araştırılması

Doktorunuz cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar için testler önerebilir. Belsoğukluğu, özellikle bel soğukluğuna eşlik eden klamidya olmak üzere diğer enfeksiyonlara yakalanma riskinizi artırır.


Bel Soğukluğu Tedavisi

Yetişkinlerde bel soğukluğu tedavisi

Bel soğukluğu olan yetişkinler antibiyotiklerle tedavi edilir. İlaca dirençli Neisseria gonorrhoeae suşları nedeniyle, komplike olmayan gonorenin, oral azitromisin ile enjeksiyon olarak verilen antibiyotik seftriakson ile tedavi edilmesini önermektedir.

Seftriakson gibi sefalosporin antibiyotiklerine alerjiniz varsa, size oral gemifloksasin (Factive) veya enjekte edilebilir gentamisin ve oral azitromisin verilebilir.

Cinsel partnerler için bel soğukluğu tedavisi

Partneriniz, hiçbir belirti veya semptomu olmasa bile bel soğukluğu için test ve tedaviden geçmelidir. Partneriniz de sizinle aynı muameleyi görecektir. Bel soğukluğu tedavisi görmüş olsanız bile, tedavi edilmeyen bir partner size hastalığı tekrar iletebilir.

Bebeklerde bel soğukluğu tedavisi

Enfeksiyon geliştiren bel soğukluğu olan annelerden doğan bebekler antibiyotiklerle tedavi edilebilir.


Bel Soğukluğunun Olası Komplikasyonları

Tedavi edilmeyen belsoğukluğu, aşağıdaki gibi büyük komplikasyonlara yol açabilir:

Kadınlarda kısırlık

Belsoğukluğu rahim ve fallop tüplerine yayılarak pelvik inflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir. PID, tüplerin yaralanmasına, gebelik komplikasyonları riskinin artmasına ve kısırlığa neden olabilir. PID acil tedavi gerektirir.

Erkeklerde kısırlık 

Belsoğukluğu, testislerin sperm kanallarının bulunduğu arka kısmında küçük, kıvrımlı bir tüpün (epididim) iltihaplanmasına (epididimit) neden olabilir. Tedavi edilmeyen epididimit kısırlığa neden olabilir.

Eklemlere ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılan enfeksiyon 

Belsoğukluğuna neden olan bakteri kan dolaşımına yayılabilir ve eklemleriniz dahil vücudunuzun diğer kısımlarına bulaşabilir. Ateş, kızarıklık, cilt yaraları, eklem ağrısı, şişlik ve sertlik olası sonuçlardır.

HIV / AIDS riskinde artış 

Bel soğukluğuna sahip olmak, sizi AIDS'e yol açan virüs olan insan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonuna karşı daha duyarlı hale getirir. Hem belsoğukluğu hem de HIV'i olan kişiler, her iki hastalığı da partnerlerine daha kolay geçirebilirler.

Bebeklerde olası komplikasyonlar

Doğum sırasında annelerinden belsoğukluğu geçiren bebeklerde körlük, kafa derisinde yaralar ve enfeksiyonlar gelişebilir.


Bel Soğukluğunu Önleme Yolları Nelerdir?

Bel soğukluğu riskinizi azaltmak için:

  • Cinsel olarak aktif iseniz prezervatif kullanın. Seksten kaçınmak bel soğukluğunu önlemenin en kesin yoludur. Ancak seks yapmayı seçerseniz, anal seks, oral seks veya vajinal seks de dahil olmak üzere herhangi bir cinsel ilişki türü sırasında prezervatif kullanın.
  • Cinsel ilişki partneri sayınızı sınırlayın. Eşlerden hiçbirinin başka kimseyle seks yapmadığı tek eşli bir ilişki içinde olmak riskinizi azaltabilir.
  • Sizin ve partnerinizin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için test edildiğinden emin olun. Seks yapmadan önce test yaptırın ve sonuçlarınızı birbirinizle paylaşın.
  • Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olduğunu düşündüğünüz kişiler ile cinsel birliktelik kurmayın. Partnerinizde idrar yaparken yanma veya genital kızarıklık veya yara gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun belirtileri veya semptomları varsa, o kişiyle cinsel ilişkiye girmeyin.
  • Düzenli olarak bel soğukluğu taramasını yaptırın. 25 yaşından küçük cinsel olarak aktif kadınlar ve enfeksiyon riski yüksek olan yaşlı kadınlar için yıllık tarama önerilir. 

Tekrar bel soğukluğuna yakalanmamak için, siz ve seks partneriniz tedaviyi tamamlayana ve semptomlar geçene kadar cinsellikten kaçının.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon teşhisi konan herkes için HIV testinin de yapılması önerilir. Risk faktörlerinize bağlı olarak, cinsel yolla bulaşan ek enfeksiyonlar için testler de faydalı olabilir.


Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

İdrar yaparken yanma hissi veya penis, vajina veya rektumunuzdan irin benzeri bir akıntı gibi rahatsız edici belirtiler veya semptomlar fark ederseniz doktorunuzdan randevu alın.

Partnerinize bel soğukluğu teşhisi konmuşsa da doktorunuzdan randevu alın. Sizi tıbbi yardım almaya sevk eden belirti veya semptomlarla karşılaşmayabilirsiniz. 

Bel Soğukluğu Nedir, Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız