TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

ARİTMİ NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Aritmi Nedir?

Kalp ritmindeki sorunları (kalp aritmileri), kalp atışlarınızı koordine eden elektriksel uyarılar düzgün çalışmadığı zaman ortaya çıkar ve kalbinizin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atmasına neden olur.

Kalp aritmileri size düzensiz bir kalp atışı gibi gelebilir ve bazen zararsız olabilir. Bununla birlikte, bazı kalp aritmileri rahatsız edici - hatta bazen yaşamı tehdit eden - belirti ve semptomlara neden olabilir.

Kalp aritmi tedavisi genellikle hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarını kontrol altında tutabilir veya ortadan kaldırabilir. Ek olarak, kalp sağlığınız uygun bir yaşam tarzı benimseyerek aritmi riskinizi azaltabilirsiniz.

Normal kalp atışı nedir?

Kalbiniz iki üst oda (atriyum) ve iki alt oda (ventrikül) olmak üzere dört odacıktan oluşur. Kalp ritminiz normalde sağ kulakçıkta bulunan doğal bir kalp pili diyebileceğimiz sinüs düğümü tarafından kontrol edilir. Sinüs düğümü, normalde her kalp atışını başlatan elektriksel uyarılar üretir. Bu uyarılar kulakçık kaslarının kasılmasına ve karıncıklara kan pompalamasına neden olur.

Elektriksel uyarılar daha sonra atriyoventriküler (AV) düğüm adı verilen bir hücre kümesine ulaşır. AV düğümü, elektrik sinyalini ventriküllere göndermeden önce yavaşlatır. Bu hafif gecikme ventriküllerin kanla dolmasını sağlar. Elektriksel uyarılar ventriküllerin kaslarına ulaştığında kaslar kasılırlar ve kanın akciğerlere veya vücudun geri kalanına pompalanmasına neden olurlar.

Sağlıklı bir kalpte, bu süreç genellikle sorunsuz ilerler ve dinlenme sırasında dakikada 60 ila 100 atış arasında kalp atış hızı ile sonuçlanır.

Aritmi Neden Olur?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşullar bir aritmiye yol açabilir:

  • Kalp krizi
  • Önceden geçirimiş bir kalp krizi nedeniyle kalp dokusunun hasarı
  • Kardiyomiyopati gibi kalbinizin yapısındaki değişiklikler
  • Kalbinizde tıkalı arterler (koroner arter hastalığı)
  • Yüksek tansiyon
  • Aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm)
  • Az çalışan tiroid bezi (hipotiroidizm)
  • Şeker hastalığı
  • Uyku apnesi
  • COVID-19 enfeksiyonu

Aritmiye neden olabilecek diğer şeyler şunlardır:

  • Sigara içmek
  • Çok fazla alkol veya kafein tüketmek
  • Madde bağımlılığı
  • Stres veya kaygı
  • Reçetesiz soğuk algınlığı, alerji ilaçları, besin takviyeleri dahil olmak üzere belirli ilaçlar ve takviyeler
  • Genetik

Aritmi Riskini Arttıran Faktörler

Bazı koşullar aritmi geliştirme riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Koroner arter hastalığı, diğer kalp sorunları ve geçirilmiş kalp ameliyatı. Dar kalp atardamarları, kalp krizi, anormal kalp kapakçıkları, geçirilmiş kalp ameliyatı, kalp yetmezliği, kardiyomiyopati ve diğer kalp hasarları hemen hemen her tür aritmi için risk faktörleridir.
  • Yüksek tansiyon. Yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı geliştirme riskinizi artırır. Ayrıca sol ventrikülünüzün duvarlarının sertleşmesine ve kalınlaşmasına neden olabilir, bu da elektriksel uyarıların kalbinizden nasıl geçtiğini değiştirebilir.
  • Doğuştan gelen kalp hastalığı. Kalpte anormallik ile doğmak kalbinizin ritmini etkileyebilir.
  • Tiroid problemleri. Aşırı aktif veya az aktif tiroid bezine sahip olmak aritmi riskinizi artırabilir.
  • Şeker hastalığı. Kontrolsüz diyabet ile koroner arter hastalığı ve yüksek tansiyon geliştirme riskiniz büyük ölçüde artar.
  • Obstrüktif uyku apnesi. Uyku sırasında nefesinizin kesildiği bu bozukluk bradikardi, atriyal fibrilasyon ve diğer aritmiler riskinizi artırabilir.
  • Elektrolit dengesizliği. Kanınızdaki elektrolitler olarak adlandırılan potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi maddeler, kalbinizdeki elektriksel uyarıları tetiklemeye ve iletmeye yardımcı olur. Çok yüksek veya çok düşük miktarda elektrolit seviyeleri, kalbinizin elektriksel uyarılarını etkileyebilir ve aritmi gelişimine katkıda bulunabilir.

Sizi aritmi geliştirme riskine sokabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • İlaçlar ve takviyeler. Bazı reçetesiz satılan öksürük, soğuk algınlığı ilaçları ve bazı reçeteli ilaçlar aritmi gelişimine katkıda bulunabilir.
  • Çok fazla alkol içmek. Çok fazla alkol almak kalbinizdeki elektriksel uyarıları etkileyebilir ve atriyal fibrilasyon geliştirme şansını artırabilir.
  • Kafein, nikotin veya yasa dışı uyuşturucu kullanımı. Kafein, nikotin ve diğer uyarıcılar kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir ve daha ciddi aritmilerin gelişmesine katkıda bulunabilir. Amfetaminler ve kokain gibi yasa dışı ilaçlar kalbi derinden etkileyebilir ve birçok aritmi tipine veya ventriküler fibrilasyon nedeniyle ani ölüme yol açabilir.

Aritminin Olası Komplikasyonları

Bazı aritmiler, aşağıdakiler gibi durumlar geliştirme riskinizi artırabilir:

  • İnme. Kalp aritmileri, artan kan pıhtılaşması riski ile ilişkilidir. Bir pıhtı koparsa, kalbinizden beyninize gidebilir. Orada kan akışını engelleyerek felce neden olabilir. Kalp aritminiz, mevcut bir kalp hastalığınız varsa veya 65 yaşından büyükseniz inme riskiniz artar. Kan incelticiler gibi bazı ilaçlar, felç veya kan pıhtılarının neden olduğu diğer organlara zarar verme riskinizi büyük ölçüde azaltabilir. Doktorunuz, aritmi tipinize ve kan pıhtılaşma riskinize bağlı olarak, kan inceltici bir ilacın sizin için uygun olup olmadığına karar verecektir.
  • Kalp yetmezliği. Kalbiniz bradikardi veya atriyal fibrilasyon gibi taşikardi nedeniyle uzun süre etkisiz kan pompalıyorsa kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Bazen kalp yetmezliğine neden olan bir aritminin hızını kontrol etmek, kalbinizin işlevini iyileştirebilir.

Aritmi türleri

Doktorlar aritmileri yalnızca köken aldıkları yere (kulakçıklar veya karıncıklar) göre değil, aynı zamanda kalp hızında neden oldukları değişikliklere göre de sınıflandırır:

  • Taşikardi. Taşikardi, dinlenme durumunda dakikada 100 atıştan daha yüksek sayıda bir kalp atış sayısına verilen isimdir.
  • Bradikardi. Bradikardi dinlenme durumunda kalbin dakikada 60 vuruştan daha az atmasına verilen isimdir.

Tüm taşikardiler veya bradikardiler, kalp hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Örneğin, egzersiz sırasında, kalbiniz dokularınıza daha fazla oksijen açısından zengin kan sağlamak için hızlandığından, hızlı bir kalp atışı(taşikardi) geliştirmek normaldir. Uyku veya derin gevşeme zamanlarında ise kalp atışlarının yavaşlaması (bradikardi) alışılmadık bir durum değildir.

Atriyumdaki taşikardiler

Atriyumdan kaynaklanan taşikardiler şunları içerir:

  • Atriyal fibrilasyon. Atriyal fibrilasyon, kulakçıklardaki kaotik elektriksel uyarıların neden olduğu hızlı bir kalp atış hızıdır. Bu sinyaller, kulakçıkların hızlı, koordine olmayan, zayıf kasılmalarına neden olur. Kaotik elektrik sinyalleri AV düğümüne sürekli sinyaller gönderir ve genellikle ventriküllerin düzensiz, hızlı ritmine neden olur. Atriyal fibrilasyon geçici olabilir, ancak bazı atriyal fibrilasyonlar tedavi edilmedikçe sona ermez. Atriyal fibrilasyon, inme gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
  • Atriyal çarpıntı. Atriyal çarpıntı, atriyal fibrilasyona benzer. Atriyal çarpıntıdaki kalp atışları, atriyal fibrilasyondan daha organize ve daha ritmik elektriksel uyarılardır. Atriyal çarpıntı da inme gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
  • Supraventriküler taşikardi. Supraventriküler taşikardi, atriyum veya AV düğümdeki ventriküllerden (supraventriküler) kaynaklanan birçok aritmi formunu içeren geniş bir terimdir. Bu tür aritmilerin, aniden başlayan ve biten ani çarpıntı ataklarına neden olduğu düşünülmektedir.
  • Wolff-Parkinson-White sendromu. Bir tür supraventriküler taşikardi olan Wolff-Parkinson-White sendromunda, kulakçıklar ile karıncıklar arasında doğumda mevcut olan ekstra bir elektriksel yol vardır. Ancak, yetişkin olana kadar semptomlar görülmeyebilir. Bu yol, elektrik sinyallerinin AV düğümünden geçmeden kulakçıklar ve karıncıklar arasında geçmesine izin vererek kısa devrelere ve hızlı kalp atışlarına neden olabilir.

Ventriküllerdeki taşikardiler

Ventriküllerde meydana gelen taşikardiler şunları içerir:

  • Ventriküler taşikardi. Ventriküler taşikardi, ventriküllerdeki anormal elektrik sinyallerinden kaynaklanan hızlı, düzenli bir kalp atış düzenidir. Hızlı kalp atış hızı, ventriküllerin vücuda yeterli kan pompalamak için verimli bir şekilde dolmasına ve büzülmesine izin vermez. Sağlıklı bir kalbiniz varsa ventriküler taşikardi ciddi sorunlara neden olmayabilir, ancak kalp hastalığınız veya zayıf bir kalbiniz varsa derhal tıbbi tedavi gerektiren bir acil durum olabilir.
  • Ventriküler fibrilasyon. Ventriküler fibrilasyon, hızlı, kaotik elektriksel uyarılar, gerekli kanı vücuda pompalamak yerine ventriküllerin etkisiz bir şekilde titremesine neden olduğunda meydana gelir. Bu ciddi sorun, kalp dakikalar içinde normal ritmine döndürülmezse ölümcüldür. Ventriküler fibrilasyon yaşayan çoğu kişinin başka bir kalp hastalığı vardır veya ciddi bir travma geçirmiştir.
  • Uzun QT sendromu. Uzun QT sendromu hızlı kalp atışına neden olan bir kalp hastalığıdır. Kalbinizin elektrik sistemindeki değişikliklerin neden olduğu hızlı kalp atışları bayılmaya neden olabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Bazı durumlarda, kalbinizin ritmi o kadar düzensiz olabilir ki ani ölüme kadar varabilecek ciddi sonuçlar oluşturabilir. Sizi uzun QT sendromu açısından risk grubuna sokan bir genetik mutasyonla doğabilirsiniz. Ek olarak, birkaç ilacın kullanımı da uzun QT sendromuna neden olabilir. Doğumdan gelen kalp kusurları gibi bazı tıbbi durumlar da uzun QT sendromuna neden olabilir.

Bradikardi - Yavaş kalp atışı

Dinlenme durumunda dakikada 60 atışın altında bir kalp atış hızı bradikardi olarak kabul edilse de, bradikardi her zaman bir soruna işaret etmez. Fiziksel olarak formdaysanız, dinlenme halindeyken de dakikada 60 vuruştan daha azıyla yeterli miktarda kan pompalayabilen verimli bir kalbe sahip olabilirsiniz.

Ayrıca, yüksek tansiyon gibi diğer durumları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da kalp atış hızınızı düşürebilir. Bununla birlikte, dakikadaki kalp atış sayınız 60 ın altındaysa ve kalbiniz yeterince kan pompalamıyorsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli bradikardilerden birine sahip olabilirsiniz:

  • Hasta Sinüs Sendromu. Kalbinizin hızını ayarlamaktan sorumlu olan sinüs düğümünüz impuls göndermiyorsa, kalp atış hızınız çok yavaş (bradikardi) ve çok hızlı (taşikardi) arasında değişebilir. Hasta sinüs sendromuna, sinüs düğümünün yakınında uyarıların hareketini yavaşlatan, bozan veya engelleyen yara dokuları da neden olabilir. Hasta sinüs sendromu en çok yaşlı erişkinlerde görülür.
  • İletim bloğu. Kalbinizin elektrik yollarında bir blok, kulakçıklarınız ve karıncıklarınız arasındaki yol üzerinde yer alan AV düğümünün içinde veya yakınında meydana gelebilir. Blokenin konumuna ve tipine bağlı olarak, kalbinizin üst ve alt yarısı arasındaki sinyaller yavaşlayabilir veya engellenebilir. Sinyal tamamen bloke edilirse, AV düğüm veya ventriküllerdeki belirli hücreler, genellikle daha yavaş olsa da, sabit bir kalp atışı yapabilir. Bazı bloklar hiçbir belirti veya semptoma neden olmazken diğerleri kalp atımında düzensizliğe veya bradikardiye neden olabilir.

Prematüre kalp atışı

Genellikle atlanmış bir kalp atışı gibi görünse de, prematüre kalp atışı aslında fazladan bir kalp atışıdır.Bu durum nadiren ciddi bir sorununuz olduğu anlamına gelir. Yine de, prematüre bir kalp atışı, özellikle kalp hastalığı olan kişilerde daha uzun süreli bir aritmiyi tetikleyebilir. Birkaç yıl süren prematüre kalp atışları zayıf bir kalbe yol açabilir.

Prematüre kalp atışları dinlenirken meydana gelebileceği gibi veya bazen stres, yorucu egzersiz, kafein veya nikotin gibi uyarıcılar nedeniyle de oluşabilir.

Aritmi Belirtileri

Aritmiler herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Aslında genellikle, rutin bir muayene sırasında, doktorunuz sizin hiç bir rahatsızlığınız yokken aritminiz olduğunu keşfeder. Bununla birlikte, gözle görülür belirti ve semptomlar da her zaman ciddi bir sorununuz olduğu anlamına gelmez.

Fark edilebilir aritmi belirtileri şunları içerebilir:

  • Göğüs bölgesinde çarpıntı
  • Hızlı kalp atışı (taşikardi)
  • Yavaş kalp atışı (bradikardi)
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı

Diğer aritmi belirtileri şunları içerebilir:

  • Anksiyete
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi 
  • Terlemek
  • Bayılma veya bayılmaya yakın duruma gelmek

Ne zaman doktora görünmeli?

Aritmiler prematüre kalp atışları hissetmenize neden olabileceği gibi, kalbinizin çok yavaş veya çok hızlı çarptığını hissedebilirsiniz. Diğer belirti ve semptomlar, hızlı veya yavaş kalp atışı nedeniyle kalbinizin etkili bir şekilde pompalamamasıyla ilgili olabilir. Bunlar arasında nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, baş dönmesi, bayılma veya neredeyse bayılma ve göğüs ağrısı,rahatsızlığı yer alır.

Bu belirti ve semptomlardan herhangi birini, hissetmeyi beklemediğiniz bir zamanda aniden veya sık sık yaşarsanız, acil tıbbi yardım alın.

Ventriküler fibrilasyon, ölümcül olabilen bir aritmi türüdür. Kalp hızlı, düzensiz elektriksel darbelerle attığında ortaya çıkar. Ventriküler fibrilasyon, kalbinizdeki alt odacıkların (ventriküller) kan pompalamak yerine gereksiz yere titremesine neden olur. Etkili bir kalp atışı olmadan, kan basıncı düşer ve hayati organlarınıza giden kan akışı azalır.

Ventriküler fibrilasyonu olan bir kişi saniyeler içinde bayılabilir ve kısa sürede nefes alamaz, nabzı olmaz. Bu durum meydana gelirse, şu adımları izleyin:

  • 112yi arayın.
  • Yakınlarda kalp masajı (CPR) konusunda eğitimli kimse yoksa, yalnızca ellerinizi kullanarak kalp masajı CPR sağlayın. Bu, sağlık görevlileri gelene kadar dakikada 100 ila 120 oranında kesintisiz kalp masajı anlamına gelir. Göğüs kompresyonları yapmak için göğsün ortasına sert ve hızlı bir şekilde bastırın. 
  • Siz veya yakınınızdaki biri CPR tekniğini biliyorsa, CPR uygulamaya başlayın. CPR, bir elektrik şoku (defibrilasyon) verilinceye kadar organlara kan akışının korunmasına yardımcı olabilir.
  • Yakınlarda otomatik bir harici defibrilatör (AED) olup olmadığını öğrenin. Kalp atışlarını yeniden başlatabilecek bir elektrik şoku verebilen bu taşınabilir defibrilatörler, uçaklar, havayolları,alışveriş merkezleri gibi yerlerde giderek artan sayıda mevcuttur.

Aritmi Teşhisi Nasıl Konulur?

Kalp aritmisini teşhis etmek için doktorunuz semptomlarınızı, tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz, kalp hastalığı veya tiroid bezinizle ilgili problemler gibi aritminizi tetikleyebilecek durumların varlığını araştırabilir. Doktorunuz ayrıca aritmilere özel kalp izleme testleri de yapabilir. Bu testler genellikle şunları içerir:

  • Elektrokardiyogram (EKG). EKG sırasında, kalbinizin elektriksel aktivitesini algılayabilen sensörler (elektrotlar) göğsünüze ve bazen de kol, bacaklarınıza bağlanır. EKG, kalp atışınızdaki her bir elektrik fazının zamanlamasını ve süresini ölçer.
  • Holter monitörü. Bu taşınabilir EKG cihazı, siz günlük rutininizi gerçekleştirirken kalbinizin etkinliğini kaydetmek için bir gün veya daha uzun süre takılabilir.
  • Olay kaydedici. Sporadik aritmiler için, bu taşınabilir EKG cihazını vücudunuza bağlayarak ve semptomlarınız olduğunda bir düğmeye basarak hazır bulundurursunuz. Bu, doktorunuzun semptomlarınız sırasında kalp ritminizi kontrol etmesini sağlar.
  • Ekokardiyogram. Bu noninvaziv testte, göğsünüze yerleştirilen elde tutulan bir cihaz, kalbinizin boyutu, yapısı ve hareketinin görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır.
  • İmplante edilebilir döngü kaydedici. Belirtileriniz çok seyrekse, kalbinizin elektriksel aktivitesini sürekli olarak kaydetmek ve anormal kalp ritimlerini saptamak için cildinizin altına göğüs bölgesinde bir olay kaydedici yerleştirilebilir.

Doktorunuz bu testler sırasında bir aritmi bulamazsa, aşağıdakileri içerebilecek diğer testlerle aritminizi tetiklemeye çalışabilir:

  • Stres testi. Bazı aritmiler egzersizle tetiklenir veya kötüleşir. Bir stres testi sırasında, kalp aktiviteniz izlenirken bir koşu bandında veya sabit bir bisiklette egzersiz yapmanız istenecektir. Aritmiye koroner arter hastalığının neden olup olmadığını belirlemek için doktorlar sizi değerlendiriyorsa ve egzersiz yapmakta zorluk çekiyorsanız, doktorunuz kalbinizi egzersize benzer bir şekilde uyarmak için bir ilaç kullanabilir.
  • Eğimli masa testi. Bayılma nöbetleriniz varsa doktorunuz bu testi önerebilir. Bir masada düz yatarken kalp atış hızınız ve kan basıncınız izlenir. Daha sonra masa, sanki ayaktaymışsınız gibi dik kaldırılır. Doktorunuz, kalbinizin ve onu kontrol eden sinir sisteminin açıdaki değişikliğe nasıl tepki verdiğini gözlemler.
  • Elektrofizyolojik testler ve haritalama. Bu testte doktorlar, elektrotlarla kaplı ince, esnek tüpleri (kateterler) kan damarlarınızdan kalbinizdeki çeşitli noktalara geçirirler. Elektrotlar yerleştirildikten sonra, doktorunuz elektriksel uyarıların kalbinizden yayılmasını haritalayabilir.

Ek olarak, kardiyoloğunuz elektrotları, kalbinizi bir aritmiyi tetikleyebilecek veya durdurabilecek hızlarda atmaya teşvik etmek için kullanabilir. Bu, doktorunuzun aritminin yerini, buna neyin sebep olabileceğini ve hangi tedavilerin yardımcı olabileceğini görmesini sağlar. Doktorunuz, riskinizi artıran belirli koşullarınız varsa, aritmi geliştirme olasılığınızı değerlendirmek için de bu testi kullanabilir.

Aritmi Tedavisi

Aritmi varlığında, tedavi gerekli olabilir veya olmayabilir. Genellikle, yalnızca aritmi önemli semptomlara neden oluyorsa veya sizi daha ciddi bir aritmi veya aritmi komplikasyonu riskine atıyorsa tedavi gereklidir.

Yavaş kalp atışlarının tedavisi

Yavaş kalp atışlarının (bradikardi) düzeltilebilecek bir nedeni yoksa, doktorlar bunu genellikle kalp pili ile tedavi ederler çünkü kalbi güvenilir şekilde hızlandırabilecek herhangi bir ilaç yoktur.

Kalp pili, genellikle köprücük kemiğinizin yanına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Bir veya daha fazla elektrot uçlu kablo, kalp pilinden kan damarlarınızdan iç kalbinize gider. Kalp atış hızınız çok yavaşsa veya durursa, kalp pili kalbinizi sabit bir hızda atmaya teşvik eden elektriksel uyarılar gönderir.

Hızlı kalp atışlarının tedavisi

Hızlı kalp atışları (taşikardiler) için tedaviler aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:

  • Vagal manevralar. Kalbinizin alt yarısının üzerinde başlayan bir aritmiyi (supraventriküler taşikardi) nefesinizi tutup ıkınmayı, yüzünüzü buzlu suya batırmayı veya öksürmeyi içeren özel manevralar kullanarak durdurabilirsiniz. Bu manevralar, kalp atışınızı kontrol eden sinir sistemini (vagus sinirleri) etkiler ve genellikle kalp atış hızınızın yavaşlamasına neden olur. Ancak vagal manevralar her tür aritmi için işe yaramaz.
  • İlaçlar. Birçok taşikardi türü için, kalp atış hızınızı kontrol etmek veya normal kalp ritmini yeniden sağlamak amacıyla size ilaç reçete edilebilir. Komplikasyonları en aza indirmek için herhangi bir anti-aritmik ilacı tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde almanız çok önemlidir. Atriyal fibrilasyonunuz varsa doktorunuz tehlikeli kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için kan inceltici ilaçlar da reçete edebilir.
  • Kardiyoversiyon. Atriyal fibrilasyon gibi belirli bir aritminiz varsa doktorunuz prosedür olarak veya ilaç kullanarak kardiyoversiyon uygulayabilir. Prosedürde, kalbinize bir şok verilir. Akım, kalbinizdeki elektriksel uyarıları etkiler ve normal bir ritmi geri getirebilir.
  • Kateter ablasyonu. Bu prosedürde doktorunuz damarlarınızdan kalbinize bir veya daha fazla kateter yerleştirir. Kateter uçlarındaki elektrotlar, kalp dokusunun küçük bir noktasına zarar vermek için ısı, aşırı soğuk veya radyofrekans enerjisi kullanabilir ve aritmiye neden olan bir elektrik bloğu oluşturabilir.

İmplante edilebilir cihazlar

Kalp aritmilerinin tedavisi, implante edilebilir bir cihazın kullanımını da içerebilir:

  • Kalp pili. Kalp pili, anormal kalp ritimlerini kontrol etmeye yardımcı olan implante edilebilir bir cihazdır. Küçük bir cerrahi prosedürde, köprücük kemiğine yakın derinin altına küçük bir cihaz yerleştirilir. Yalıtılmış bir tel, cihazdan kalıcı olarak sabitlendiği kalbe kadar uzanır. Kalp pili anormal bir kalp atış hızı tespit ederse, kalbinizi normal bir hızda atmaya teşvik eden elektriksel uyarılar yayar.
  • İmplante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör (ICD). Kalbinizin alt yarısında tehlikeli derecede hızlı veya düzensiz kalp atışı geliştirme riskiniz yüksekse (ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon) doktorunuz bu cihazı önerebilir. Ani kalp durması geçirdiyseniz veya ani kalp durması riskinizi artıran belirli kalp rahatsızlıklarınız varsa, doktorunuz ayrıca ICD önerebilir. ICD, kalp piline benzer şekilde, köprücük kemiğine yakın derinin altına implante edilen pille çalışan bir ünitedir. ICD'den gelen bir veya daha fazla elektrot uçlu kablo damarlardan kalbe gider. ICD, kalp ritminizi sürekli olarak izler. Anormal bir kalp ritmi tespit ederse, kalbi normal ritmine döndürmek için düşük veya yüksek enerjili şoklar gönderir. Bir ICD, anormal bir kalp ritminin oluşmasını engellemez, ancak oluşursa tedavi eder.

Artimi Tedavisinde Cerrahi veya Diğer Prosedürler

Bazı durumlarda, kalp aritmileri için önerilen tedavi ameliyat olabilir:

  • Labirent prosedürü. Labirent prosedüründe, cerrah, bir yara dokusu deseni veya labirenti oluşturmak için kalbinizin üst yarısındaki (kulakçık) kalp dokusunda bir dizi cerrahi kesi yapar. Yara dokusu elektriği iletmediği için, bazı aritmi türlerine neden olan başıboş elektrik sinyallerine cevap vermez. Prosedür etkilidir, ancak ameliyat gerektirdiğinden, genellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen veya başka nedenlerle kalp ameliyatı geçiren kişilerde uygulanır.
  • Koroner baypas ameliyatı. Aritmilere ek olarak ciddi koroner arter hastalığınız varsa doktorunuz koroner bypass ameliyatı yapabilir. Bu prosedür kalbinize giden kan akışını iyileştirebilir.

Aritmi Tedavisinde Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Doktorunuz, diğer tedavilere ek olarak, kalbinizi olabildiğince sağlıklı tutacak yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı önerebilir.

Bu yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerebilir:

  • Kalp açısından sağlıklı yiyecekler yiyin. Tuz ve katı yağ oranı düşük, meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengin sağlıklı bir diyet yapın.
  • Düzenli egzersiz. Çoğu gün en az 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin.
  • Sigarayı bırakmak. Sigara içiyorsanız ve kendi başınıza bırakamıyorsanız, sigara içme alışkanlığını bırakmanıza yardımcı olacak stratejiler veya programlar hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Sağlıklı kiloyu koruyun. Fazla kilolu olmak kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırır.
  • Tansiyon ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutun. Yaşam tarzı değişiklikleri yapın ve yüksek tansiyon veya yüksek kolesterolü düzeltmek için reçete edilen ilaçları alın.
  • Alkol tüketiyorsanız ölçülü miktara düşürün. Alkol içmeyi seçerseniz, bunu ölçülü olarak yapın. 
  • Takip muayenelerinizi sürdürün. İlaçlarınızı reçete edildiği gibi kullanın ve doktorunuzla düzenli takip randevuları alın. Belirtileriniz kötüleşirse bunu doktorunuza iletin.

Aritmi Tedavisinde Alternatif Tıp

Aritmi için çeşitli tamamlayıcı ve alternatif tıbbi tedavi biçimlerinin etkinliği konusunda araştırmalar devam etmektedir.

Bazı tamamlayıcı ve alternatif terapi türleri stresi azaltmak için yardımcı olabilir, örneğin:

  • Yoga
  • Meditasyon
  • Rahatlama teknikleri

Bazı araştırmalar, akupunkturun bazı aritmi tiplerinde düzensiz kalp hızlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Aritmilerin önlenmesi ve tedavisinde çoğunlukla balıklarda bulunan bir besin maddesi olan omega-3 yağ asitlerinin rolü henüz net değildir. Ancak bu maddenin bazı aritmileri önlemede ve tedavi etmede yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Aritmi Önlenebilir Mi?

Kalp aritmisini önlemek için kalp hastalığı riskinizi azaltmak amacıyla kalp açısından sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak önemlidir. Kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı şunları içerebilir:

  • Kalp açısından sağlıklı bir diyet yapmak
  • Fiziksel olarak aktif kalmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak
  • Sigara içmekten kaçınmak
  • Kafein ve alkolü sınırlamak
  • Yoğun stres ve öfke kalp ritmi sorunlarına neden olabileceğinden stresi azaltmak
  • Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları hızlı kalp atışını tetikleyebilecek uyarıcılar içerdiğinden, reçetesiz satılan ilaçları dikkatli kullanmak

Aritmi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız