SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR? SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR
Saç Dökülmesi ( Alopesi ) Nedir?
Alopesi, saç dökülmesi veya saç yokluğudur. Alopesi genellikle en çok kafa derisinde belirgindir, ancak vücutta saçın uzadığı herhangi bir yerde de oluşabilir. Durum erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.
Saç dökülmesinin aşağıdakilerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılmaktadır:
Yaşlanma
Hormonal değişiklikler
Saç dökülmesine neden olan bazı hastalıklar
Ailede kellik öyküsü
Yanıklar
Yaralanma
Kafa derisinin tedavi edilmemiş saçkıranı
Demir veya protein eksikliği
Fazla A vitamini alımı
Hızlı kilo kaybı
Kanser kemoterapisi gibi belirli ilaçlar
Lupus gibi belirli tıbbi durumlar
Aşağıdakiler ise saç dökülmesine neden olmaz:
Kafa derisinde zayıf kan dolaşımı
Kepek
Şapka takmak
Genellikle saç dökülmesi ne kadar erken başlarsa kellik o kadar şiddetli olur.
Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?
Türüne bağlı olarak saç dökülmesi belirtileri değişecektir. Aşağıdakiler dahil birkaç saç dökülmesi türü vardır:
Kadın tipi saç dökülmesi. Daha az yaygın olmasına rağmen, kadın tipi kellik erkek tipi kellikten farklıdır çünkü saç genellikle başın her tarafında incelir. Saç çizgisi korunur. Kadın tipi kellik nadiren tüm saçın dökülmesine neden olur.
Erkek tipi kellik. Erkek tipi kellik genellikle kalıtsaldır. Durum her yaşta başlayabilir. Saç dökülmesi genellikle başın önünde, yanlarında veya tepesinde başlar. Bazı erkeklerde kel bir nokta veya sadece açılan bir saç çizgisi olabilir. Bazı erkekler ise tüm saçlarını kaybedebilir.
Alopesi areata. Bu saç dökülmesi , belirli bir bölgede ani saç dökülmesi ile karakterizedir ve saçkıran olarak adlandırılır. Saçlar birkaç ay sonra tekrar uzar. Bununla birlikte, tüm vücut kılları aniden dökülürse yeniden uzama gerçekleşmeyebilir. Bu tip saç dökülmesinin kesin nedeni bilinmemektedir. Otoimmün koşullar ve alerjilerle bir bağlantı olduğu kadar genetik nedenlerden de şüphelenilmektedir. Saçlı deride saç dökülmesi tamamlanmışsa alopesi totalis, tüm vücut kılları dökülmüşse alopesi universalis olarak adlandırılır.
Toksik alopesi. Toksik alopesi, yüksek ateş veya şiddetli bir hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar, özellikle talyum, yüksek dozda A vitamini, retinoidler ve kanser ilaçları da buna neden olabilir. Tiroid hastalığı ve doğum yapma gibi tıbbi durumlar da toksik alopesi oluşumunu tetikleyebilir. Durum genellikle geçici saç dökülmesine neden olur.
Skatrisyel alopesi. Yara bölgeleri saçın tekrar uzamasını engelleyebilir. Yara izi yanıklardan, yaralanmalardan veya radyasyon tedavisinden kaynaklanabilir. Bununla birlikte lupus, bakteriyel veya fungal cilt enfeksiyonları, liken planus, sarkoidoz, tüberküloz veya cilt kanseri gibidiğer nedenlerle oluşan yaralar da saç dökülmesine neden olabilir.
Trichotillomania (saç çekme). Saç çekme, saç dökülmesine neden olabilir. Bu durum küçük çocuklarda daha yaygındır.
Saç Dökülmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Tıbbi geçmişe ve fizik muayeneye ek olarak, derinin biyopsisi kellik tipini ve / veya nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Enfeksiyon şüphesi varsa alınan örnekten kültür yapılabilir . Trikogram denilen saç teli mikroskopik incelemesi yapılabilir. Dermoskop ile saçlı deri ve saç büyütülerek dijital inceleme yapılabilir.
Saç Dökülmesi Tedavisi ?
Doktorunuz, aşağıdakilere dayanarak sizin için en iyi tedaviyi planlayacaktır:
Yaşınız
Genel sağlık durumunuz ve tıbbi geçmişiniz
Durumun seviyesi
Belirli ilaçlar, prosedürler ve tedavilere karşı toleransınız
Saç dökülmesinin ne kadar süreceğinin tahmini
Bazı saç dökülmesi türlerinin tedavisi yoktur. Bazı saç dökülmesi türleri tedavi edilmeden kendiliğinden geçer. Saç dökülmesi çözümü için araştırmalar devam etmektedir. Varolan tedaviler şunları içerebilir:
Saç büyümesini destekleyen bazı ilaçlar (minoksidil ve finasterid gibi)
Kortikosteroid enjeksiyonları (alopesi areata veya saç dökülmesine neden olan diğer iltihaplı hastalıkları tedavi ederken)
Saç dökülmesine neden olan durumu veya hastalığı tedavi etmek
Saç ekimi
Cilt kaldırma ve greftler
Saçlar için vitamin
Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir Hakkında Bizimle İletişime Geçin