TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

AĞRISIZ NORMAL DOĞUM ( EPİDURAL ANALJEZİ )

Epidural nedir? 

Epidural, alt omurgadaki sinirlerden beyne giden ağrı sinyallerini engelleyerek doğum öncesi ve doğum sırasında ağrıyı hafifleten bir anestezi türüdür. Prenses doğum nedir sorusunun cevabı hamile anneler tarafından doğum hakkında en çok araştırılan konulardan biridir. Epiduralli normal doğum sırasında epidural uterus, vajina ve pelvis bölgesinde ağrının büyük ölçüde veya tamamen kaybolmasına (analjezi) neden olur. Ağrısız doğuma prenses doğum adı verilmektedir. Anestezinin seviyesi, daha fazla veya daha az uyuşma sağlayacak şekilde ayarlanabilir. Bu sayede normal doğumlar deneyimi hastanın tercihlerine göre ayarlanır. Epiduralin amacı tam uyuşma oluşmadan ağrının giderilmesini sağlamaktır, anneyi rahatlatmak ve epiduralli doğum sırasında annenin aktif bir katılımcı olmasını sağlamaktır. Anne epidural sonrası kasılmaları çok az veya hiç ağrısız hisseder ve zamanı geldiğinde bebeği itebilir.


Epidural Analjezi Türleri

Genel olarak, üç tip epidural vardır:

Epidural kateter 

Anestezi ilacı, omurganın yakınındaki epidural boşluğa yerleştirilen bir kateter aracılığıyla verilir . Anestezi uzmanınız, işlem sırasında hissedebileceğiniz rahatsızlığı azaltmak veya ortadan kaldırmak için uyuşturucu ilaç kullanacaktır. Anesteziyologlar epidural analjezi uygulamada oldukça tecrübelidir ve önemli komplikasyonların görülme riski son derece nadirdir.   

Spinal enjeksiyon

Uyuşturma ilacı doğrudan omurilik sıvısına verilir, bu nedenle bu yöntem çok daha hızlı etki gösterir, ancak aynı zamanda etkisi de daha çabuk geçer. Anesteziyologlar genellikle spinal enjeksiyonu bir epidural kateter ile birleştirir, böylece ani bir ağrı kesici etkisi olur ve kateter yoluyla epidural boşluğa yerleştirilen ilaç sürekli ağrı kesici etkisi sağlayabilir. 

Spinal ve epidural anestezi benzerdir ve kolayca karıştırılabilir. İkisi arasındaki önemli farklılıklar şunları içerir:

  • Epidural ile spinal analjeziden (ağrı kesici) daha büyük ilaç dozu gereklidir.
  • Epidural kullanımında analjezinin başlangıcı ile spinal analjeziye göre daha yavaştır ve bu da kan basıncında daha kademeli bir düşüşe neden olur.
  • Epiduraller, vertebral kolon boyunca herhangi bir yerde (servikal, torasik, lomber veya sakral) yapılabilirken, spinaller genellikle ikinci lomber vertebral gövdenin altında gerçekleştirilir. 
  • Epidural yolla segmental analjezi veya anestezi elde etmek spinal yol kullanmaktan daha kolaydır.
  • Spinal enjeksiyon genellikle tek atımlık enjeksiyon olarak verilirken, epidural için verilen ilaçlar doğum sancıları ve doğum sırasında ayarlanıp ameliyat sonrası kateter aracılığıyla devam ettirilebilir.

Kombine spinal epidural (CSE). Spinal ve epidural analjezinin bu kombinasyonu sıklıkla “yürüyen epidural” olarak adlandırılır ve doğum analjezisi sağlamak için en yaygın kullanılan yöntemdir. Ağrının giderilmesi çok hızlı bir biçimde sağlanır ve analjezi durumu gerektiği kadar uzatılabilir. Hastalar vücudun alt yarısında biraz daha fazla hisse sahip olduğundan kişinin hareket etme ve pozisyon değiştirme özgürlüğü daha fazladır.  


Epidural Yapılırken Acı Hissedilir Mi?

Bazı kadınlar epidural alırken hiç bir rahatsızlık hissetmezken, bazı kadınlar ise ağrı hissettiklerini söylemektedir. Anesteziyoloğunuz bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturacaktır, bu nedenle yaklaşık 5-10 saniye boyunca bir batma hissi duyabilir ve ardından epidural kateter yerleştirildiğinde ağrı hissetmeden baskı hissedebilirsiniz.


Epidural Ne Kadar Hızlı Etki Gösterir ve Etkisi Ne Kadar Sürer?

Epiduralin etki etmesi genellikle 10-15 dakika sürer ve ilaç kateter yoluyla uygulandığı için, doğum boyunca gerektiği kadar verilebilir. Yani doğumunuz normalden uzun sürse bile epidural ağrı kesici almaya devam edebilirsiniz. 


Epidural Artıları ve Eksileri

Her tıbbi müdahalenin artı ve eksileri vardır, bu nedenle normal doğum sırasında epidural almayı düşünüyorsanız, konu hakkında bilgi sahibi olmak için olabildiğince çok şey öğrenmeniz sizin yararınızadır.

Epiduralin Artıları

  • Ağrı kesici etkisi. Epidural, doğum sırasında güvenli, etkili, iyi bir ağrı kesici seçimidir. 
  • Doğum sırasında annenin aktif kalabilmesi. Hem epiduralli sezaryen hem de epiduralli normal doğum sırasında epidural uyanık ve aktif olmanızı sağlar. 
  • Rahatlama. Özellikle ilk bebeğinizin doğumunda, süreç uzun sürebilir ve sürecin sonunda oldukça bitkin hissettirebilirsiniz. Epidural, normal doğum sırasında bebeği itme zamanı gelmeden önce dinlenmeniz, yeniden odaklanmanız ve enerjinizi geri kazanmanız için size fırsat sağlar. 
  • Bebek üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Narkotikler gibi yenidoğanlarda solunum sıkıntılarına neden olabilen bazı intravenöz ilaçların aksine, epidural bebeği etkilememektedir. 

Epiduralin Eksileri

  • Hareket sınırlandırma. “Yürüyen epiduraller’’ doğum sırasında daha fazla harekete ve daha fazla hisse izin verse de bu etki sınırlıdır. Çoğu kadın epidural aldıktan sonra aşırı hareket edebilecek durumda olmaz. Epidural aldığınızda, hareket kabiliyetinizi daha da sınırlandıran bir damar yolu ve bağlı olduğunuz bir fetal monitör olacaktır. 
  • Doğumun biraz daha uzun sürmesi. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, epidural alan kadınlar, almayanlara göre normal doğumun ikinci aşamasını (bebeğin itildiği kısım) daha uzun geçirmektedir. 
  • Doğum sonrası uyuşukluk. Epidural etkisinin tamamen geçmesi birkaç saat sürebilir, bu nedenle normal doğumdan hemen sonra kalkıp yürümek istiyorsanız epidural sizin için doğru karar olmayabilir. 
  • İdrar kateteri. Epiduralde kullanılan ilaç vücudunuzun alt kısmını uyuşturacağından, doğumun birkaç saatten fazla sürdüğü durumlarda idrar sondası takılması gerekebilir. Epiduralin etkisi geçtikten sonra kateter çıkarılacaktır.


Epiduralin Risk ve Uzun Vadede Olası Yan Etkileri

Özellikle hamileyken herhangi bir tıbbi karar vermek sizin için stresli olabilir. Epidural almanın genel riski son derece düşüktür. Standart bakım uygulaması takip edildiği sürece, epidural sonrası uzun vadeli yan etkilerin görülme olasılığı çok düşüktür.

Riskler ve yan etkiler arasında annede hipotansiyon (kan basıncında ani bir düşüş), titreme, mide bulantısı, enjeksiyon bölgesinde ağrı veya morarma ve çok nadiren kateterin yerleştirildiği bölgede kalıcı sinir hasarı sayılabilir. 200 doğumdan birinde post-dural baş ağrısı adı verilen tedavi edilebilir şiddetli bir baş ağrısı gelişebilir.


Epidural Analjezi Sık Sorulan Sorular

S: Epidural yaptırmam gerekiyor mu?

C: Hayır. Epidural doğum sırasında kullanılabilecek ağrı kesici bir seçenek olmakla birlikte, isteğiniz üzerine yapılır. 

S: Başka hangi ağrı kesici yöntemler mevcut? 

C: Bazı kadınlar için masaj ve nefes alma teknikleri yeterli olabileceği gibi ağrı kesici narkotik ilaçlar da mevcuttur, ancak epidural kadar etkili bir ağrı kesici etkisi sağlamayabilir. 

S: Epidural kimlere uygulanamaz? 

C: Kanama bozuklukları, epidural bölgesindeki enfeksiyonlar, omurga ameliyatı veya sinir sistemi hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar epidural kullanımını engelleyebilir. 

S: Epidural uygulanması ağrılı bir işlem midir? 

C: Epidural yerleştirilmeden önce cilt altına enjekte edilen lokal anestezik sizi epidural uygulaması sırasında daha rahat ettirir. Katater yerleştirme sırasında sırtınızda bir baskı hissi yaşayabilirsiniz. 

S: Epidural doğumu yavaşlatır mı? 

C: Bir epiduralin dozu ve zamanlaması, doğum sırasındaki ihtiyaçlarınıza göre dikkatle belirlenir. Aslında epidural, ağrıyı dindirerek ve pelvik kasları gevşeterek bebeğinizin doğumunu hızlandırabilir. 

Epidural ve spinallerin doğumu yavaşlatıp yavaşlatmayacağı konusunda tartışmalar bulunmaktadır.  Bu tekniklerin doğumun ikinci evresinin süresini (tam servikal genişlemeden bebeğin doğumuna kadar) birkaç dakika uzatması mümkündür. 

Obstetrik anestezinin zor olan tarafı, bebeğinizi itme yeteneğinizden ödün vermeden sizi olabildiğince rahat ettirmektir. İtme yeteneğini kaybetmemeniz için, epidural ilacın infüzyonunu yavaşlatılarak veya durdurularak, itme ve / veya kas gücü hissini yeniden kazanmanız sağlanabilir. Epidural kateter yerinde kaldığı için, gerektiğinde her zaman ek dozlar uygulanabilir.  

S: Epidural ne zaman yapılmalı?

C: Çoğu hasta, aktif doğum eylemine girdikten sonra epidural alabilecek haldedir. Doktorunuz, durumunuza bağlı olarak sizin için ilacı alacak en iyi zamanı belirlemeye yardımcı olacaktır. 

S: Epiduralin etki etmesi ne kadar sürer? 

C: Normalde epiduralin tam etki göstermesi 10 ila 15 dakika sürer. Doğum eyleminin aktif aşamasında epidural alan kadınlarda analjezi ( ağrısızlık hissi ) oluşması 20 dakikaya kadar sürebilir. 

S: Epidural tamamen uyuşturur mu? 

C: Epidural anestezinin amacı, bebeği dışarı itme yeteneğinin azalmasına yol açabilecek tam uyuşukluk durumunu oluşturmadan ağrıyı gidermektir. Çoğu hasta, ilacın ilk dozundan sonra uyuşma veya karıncalanma yaşar, ardından kademeli olarak uyuşma azalır, ancak ağrı kesici etki devam eder. Hastalar genellikle kasılmalarının farkındadır, ancak kasılmadan ağrı hissetmez. 

S: Epidural / spinal etkisi yeterince uzun sürer mi? 

C: Evet. Epidural kateterler, sadece bebek doğduktan sonra durdurulan sürekli bir ilaç infüzyonuna bağlanır. Nadir durumlar dışında, spinal anesteziklerin etkisi sezaryen için gereken süreyi büyük ölçüde aşar. 

S: Ya epidural işe yaramazsa? 

C: Anestezi ekibi, hastanın ilk ilaç dozuna verdiği yanıtı değerlendirecektir. Ağrı kesici etkisi tatmin edici değilse, epidural yeniden değerlendirilir. Seçenekler arasında ek ilaç verilmesi, kateterin ayarlanması veya kateterin değiştirilmesi yer alır. 

S: Ya sezaryana ihtiyacım olursa?

C: Sezaryenden sırasında kullanılacak anestezi seçiminde bir çok faktör etki göstermekte, ancak genellikle prosedür epidural veya spinal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Acil bir durum nedeniyle hızlı doğum yapılması gerekiyorsa genel anestezi kullanımı gerekebilir. 

S: Bu ilaçlar bebeğimi etkileyecek mi? 

C: Doğum için kullanılan ilaçlar güvenlidir ve normalde bebeği etkilemez. Omurga ve epidural ilk birkaç dakika annenin kan basıncının düşmesine neden olabilir, ancak bu sırada anestezi uzmanınız ve hemşireniz yaşamsal belirtilerinizi dikkatle takip eder ve gerekli durumlarda kan basıncı düşüşüne karşı tedavi uygular.

S: Epiduralin (veya spinalin) riskleri ve yan etkileri nelerdir? 

C: Bazı kadınlarda güçlü bir baş ağrısı gelişebilir. Diğer komplikasyonlar arasında etkisiz anestezi, düşük tansiyon, titreme ve mide bulantısı bulunur. Son çalışmalar, sırt ağrısının epidural anestezinin bir yan etkisi olmadığını göstermektedir. 

Ağrısız Normal Doğum ( Epidural Analjezi ) Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız