TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

PROPOLİS NEDİR? FAYDALARI VE YAN ETKİLERİ

PROPOLİS NEDİR? FAYDALARI VE YAN ETKİLERİ

Arı propolis özü nasıl üretilir?

Bal arıları, yaprak döken ağaçlardan, özsu akışlarından ve diğer botanik kaynaklardan topladıkları reçine ve özsulardan propolis yaparlar. Kovanda reçineler mum, enzimler ve bal ile karıştırılır; ve karışım arı kolonisinin sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu dahil birçok kullanım için stoklanır.

Propolisin arılar için birçok faydası olsa da insanlar için de oldukça faydalıdır. Propolis, sayısız olanaklarından yararlanmak için ticari olarak uygun bir çözücü ile ekstrakte edilir; genellikle berrak bir alkol türü.

Ekstraksiyonu, toplanan propolisin çözücü içinde çözülmesini ve ardından çözeltinin süzülmesini içerir. Bunu yapmak, istenen bakterisidal bileşikleri korurken, propolis kaynağındaki inert materyali ortadan kaldırır.

Propolisin İçeriğinde Neler Var?

Propolis, uçucu yağlar, vitaminler gibi biyolojik olarak aktif maddelerin gıda zincirlerinin bir parçası olarak doğal olarak oluşan ve yararlı sağlık yararları sağlayan diğer organik bileşiklerin doğal bir kaynağıdır. En önemlilerinden bazıları aşağıda özetlenmiştir:

Fenolik bileşikler

Propolis, en eski antiseptik ajanlardan bazıları olarak işlev gören fenolik asitler ve polifenoller bakımından yüksek içeriğe sahiptir. Bu bileşikler, propolis özüne bağışıklık sistemini koruyan ve mikroorganizmalara karşı hareket eden doğal bir antibiyotik özelliği kazandırır.

Terpenoidler

Terpenoidler, antimikrobiyal aktiviteyi güçlendiren güçlü antifungal niteliklere sahip oldukça aromatik bileşiklerdir. Doğal özlerdeki varlığı, enflamatuar aracıların ifadesini azaltmaya, cilde nüfuzu artırmaya ve enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olur.

Flavonoidler

Propoliste bulunan flavonoidler, vücut hücrelerini potansiyel olarak hastalığa yol açabilecek oksidatif hasardan korumaktan sorumludur.

Enzimler

Propolis, farklı enzimatik reaksiyonları hızlandıran, hücre metabolizmasını, kan dolaşımını ve ayrıca kolajen liflerinin oluşumunu destekleyen tükürük ve enzimatik salgıların bir karışımına sahiptir.

Arı propolis özünün sağlığa faydaları

Önlemenin ötesinde, propolisin iyileştirici maddeleri nedeniyle çeşitli hastalıkların tedavisinde birçok uygulaması vardır. Kanıtlanmış bir antiseptik, antienflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antimikotik, antifungal, antiülser, antikanser ve immünomodülatör doğal içerik olarak propolis, daha bir alternatif veya mevcut ilaç formlarına tamamlayıcı olabilir.

Antibakteriyel ve antifungal nitelikler

Propolis ekstraktının antifungal aktivitesinin farklı mantarlara karşı son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır. En yaygın antimikrobiyal uygulamalardan biri, üst solunum yollarının solunum ve grip benzeri enfeksiyonlar gibi soğuk algınlığı sendromları için formülasyonudur.

 Dermatolojik ve diş bakımı

Diş ve ağız sağlığı için doğal bir biyomateryal olarak propolis özü, supragingival plağı, çürükleri önlemek ve diş eti iltihabı, periodontitis ve stomatitleri tedavi etmek için ağız gargaralarında ve diş macunlarında büyük ölçüde kullanılır.

Propolisin çoğunluğu ağızdan kullanılmasına rağmen, propolisin bir cilt tedavisi olarak popülaritesi artmaktadır. Bu inanılmaz doğal madde, akne, komedonlar, uçuk, yanıklar ve egzama gibi yaraların ve cilt koşullarının iyileşmesine yardımcı olmada etkilidir.

Antioksidan özellikler

Propolis özü, tüm farklı formlarında vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Bu radikaller, seviyeleri çok yükselirse hastalığa ve yaşlanmaya neden olabilen bileşiklerdir. Bu nedenlerden dolayı propolis özü, kozmetik, gıda ve ilaç takviyelerinde cilt gençleştirici ve hücre yenileyici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Anti-inflamatuar mekanizmalar

Propolisten ekstrakte edilen terpenoidler, güçlü anti-inflamatuar ajanlardır, bu da onu, her ikisi de iltihaplanmadan kaynaklanan gastrointestinal bozuklukları önlemek ve yüksek tansiyonu düşürmek için etkili bir formül haline getirir. Ayrıca, osteoklastogenezi inhibe ederek ve osteoblastogenezi teşvik ederek, sağlıklı dokuyu teşvik eder ve kemik sağlığını korur.

Antidiyabetik özellikler

Propolis, insan vücudu üzerinde glukoz ekspresyonunu azaltıp ve insüline duyarsız diyabetin tedavisi için potansiyel bir ajan olarak hareket ederek.antidiyabetik bir etki oluşturur.

Propolis Hangi Hastalıklara Yararlıdır?

Propolisin aşağıdaki sağlık koşullarda etkili olduğu bazı çalışmalarda raporlanmıştır:

  • Uçuk. Propolis merhemi uygulamak, iyileşme süresini hızlandırmaya ve uçuğun neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Genital uçuk. Propolis merhem uygulamak, herpes simplex virüs tip 2'nin (HSV-2) neden olduğu tekrarlayan genital lezyonların iyileşmesini iyileştirebilir. Bazı araştırmalar, lezyonları geleneksel tedavi olan %5 asiklovir merhemden daha hızlı ve daha eksiksiz iyileştirebileceğini öne sürüyor.
  • Ağız ameliyatı. Propolis ağız gargarası kullanmak, iyileşmeyi iyileştiriyor ve ağız ameliyatından sonra ağrı ve şişliği azaltıyor gibi görünüyor.

Aşağıdaki sağlık koşullarında propolisin etkili olduğuna dahil kanıtlar bulunsa da sayı olarak bu kanıtlar yetersizdir:

  • Aft. Erken araştırmalar, propolisin günlük olarak ağızdan alınmasının aft salgınlarını azalttığını göstermektedir.
  • Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu. İlk araştırmalar, 7 gün boyunca günlük propolis alımının H. pylori enfeksiyonunu azaltmadığını göstermektedir.
  • Giardiasis adı verilen bir tür bağırsak enfeksiyonu. Erken araştırmalar, belirli bir propolis almanın, tinidazol ilacından daha fazla insanda giardiasisi iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
  • Küçük yanıklar. Cilde propolis uygulamak, küçük yanıkların tedavisine ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Pamukçuk (orofaringeal kandidiyaz). Erken araştırmalar, Brezilya yeşil propolis özünün 7 gün boyunca günde dört kez kullanılmasının takma dişleri olan kişilerde ağızda pamukçuk oluşumunu önleyebileceğini düşündürmektedir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları. Propolisin soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye veya süresini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var.
  • Vajinal şişlik (vajinit). Erken araştırmalar, vajinal olarak 7 gün boyunca %5 propolis solüsyonu uygulamanın, vajinal şişmesi olan kişilerde semptomları azaltabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
  • Kanser yaraları.
  • Tüberküloz.
  • Enfeksiyonlar.
  • Burun ve boğaz kanseri.
  • Bağışıklık tepkisinin iyileştirilmesi.
  • Ülserler.
  • Mide ve bağırsak bozuklukları.
  • Yaralar.
  • Enflamasyon.
  • Diğer durumlar.

Bu durumlarda propolis kullanımının etkinliğini değerlendirebilmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Propolisin Yan Etkileri Nelerdir?

Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.

Propolis Kullanımında Özel Durumlar

  • Hamilelik ve emzirme: Hamile veya emziren kişilerde propolis almanın güvenilirliği hakkında yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
  • Astım: Bazı uzmanlar propolisin içindeki bazı kimyasalların astımı daha da kötüleştirebileceğine inanıyor. Astımınız varsa propolis kullanmaktan kaçının.
  • Kanama koşulları: Propolisteki belirli bir kimyasal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolis almak, kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırabilir.
  • Alerjiler: Bal, kozalaklı ağaçlar, kavaklar, Peru balzamı ve salisilatlar gibi arı yan ürünlerine alerjiniz varsa propolis kullanmayın.
  • Cerrahi: Propolisteki belirli bir kimyasal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolis almak ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan 2 hafta önce propolis almayı bırakın.