Bal arıları, yaprak döken ağaçlardan, özsu akışlarından ve diğer botanik kaynaklardan topladıkları reçine ve özsulardan propolis yaparlar. Kovanda reçineler mum, enzimler ve bal ile karıştırılır; ve karışım arı kolonisinin sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu dahil birçok kullanım için stoklanır.
Propolisin arılar için birçok faydası olsa da insanlar için de oldukça faydalıdır. Propolis, sayısız olanaklarından yararlanmak için ticari olarak uygun bir çözücü ile ekstrakte edilir; genellikle berrak bir alkol türü.
Ekstraksiyonu, toplanan propolisin çözücü içinde çözülmesini ve ardından çözeltinin süzülmesini içerir. Bunu yapmak, istenen bakterisidal bileşikleri korurken, propolis kaynağındaki inert materyali ortadan kaldırır.
Propolis, uçucu yağlar, vitaminler gibi biyolojik olarak aktif maddelerin gıda zincirlerinin bir parçası olarak doğal olarak oluşan ve yararlı sağlık yararları sağlayan diğer organik bileşiklerin doğal bir kaynağıdır. En önemlilerinden bazıları aşağıda özetlenmiştir:
Propolis, en eski antiseptik ajanlardan bazıları olarak işlev gören fenolik asitler ve polifenoller bakımından yüksek içeriğe sahiptir. Bu bileşikler, propolis özüne bağışıklık sistemini koruyan ve mikroorganizmalara karşı hareket eden doğal bir antibiyotik özelliği kazandırır.
Terpenoidler, antimikrobiyal aktiviteyi güçlendiren güçlü antifungal niteliklere sahip oldukça aromatik bileşiklerdir. Doğal özlerdeki varlığı, enflamatuar aracıların ifadesini azaltmaya, cilde nüfuzu artırmaya ve enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
Propoliste bulunan flavonoidler, vücut hücrelerini potansiyel olarak hastalığa yol açabilecek oksidatif hasardan korumaktan sorumludur.
Propolis, farklı enzimatik reaksiyonları hızlandıran, hücre metabolizmasını, kan dolaşımını ve ayrıca kolajen liflerinin oluşumunu destekleyen tükürük ve enzimatik salgıların bir karışımına sahiptir.
Önlemenin ötesinde, propolisin iyileştirici maddeleri nedeniyle çeşitli hastalıkların tedavisinde birçok uygulaması vardır. Kanıtlanmış bir antiseptik, antienflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antimikotik, antifungal, antiülser, antikanser ve immünomodülatör doğal içerik olarak propolis, daha bir alternatif veya mevcut ilaç formlarına tamamlayıcı olabilir.
Propolis ekstraktının antifungal aktivitesinin farklı mantarlara karşı son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır. En yaygın antimikrobiyal uygulamalardan biri, üst solunum yollarının solunum ve grip benzeri enfeksiyonlar gibi soğuk algınlığı sendromları için formülasyonudur.
Diş ve ağız sağlığı için doğal bir biyomateryal olarak propolis özü, supragingival plağı, çürükleri önlemek ve diş eti iltihabı, periodontitis ve stomatitleri tedavi etmek için ağız gargaralarında ve diş macunlarında büyük ölçüde kullanılır.
Propolisin çoğunluğu ağızdan kullanılmasına rağmen, propolisin bir cilt tedavisi olarak popülaritesi artmaktadır. Bu inanılmaz doğal madde, akne, komedonlar, uçuk, yanıklar ve egzama gibi yaraların ve cilt koşullarının iyileşmesine yardımcı olmada etkilidir.
Propolis özü, tüm farklı formlarında vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Bu radikaller, seviyeleri çok yükselirse hastalığa ve yaşlanmaya neden olabilen bileşiklerdir. Bu nedenlerden dolayı propolis özü, kozmetik, gıda ve ilaç takviyelerinde cilt gençleştirici ve hücre yenileyici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Propolisten ekstrakte edilen terpenoidler, güçlü anti-inflamatuar ajanlardır, bu da onu, her ikisi de iltihaplanmadan kaynaklanan gastrointestinal bozuklukları önlemek ve yüksek tansiyonu düşürmek için etkili bir formül haline getirir. Ayrıca, osteoklastogenezi inhibe ederek ve osteoblastogenezi teşvik ederek, sağlıklı dokuyu teşvik eder ve kemik sağlığını korur.
Propolis, insan vücudu üzerinde glukoz ekspresyonunu azaltıp ve insüline duyarsız diyabetin tedavisi için potansiyel bir ajan olarak hareket ederek.antidiyabetik bir etki oluşturur.
Propolisin aşağıdaki sağlık koşullarda etkili olduğu bazı çalışmalarda raporlanmıştır:
Aşağıdaki sağlık koşullarında propolisin etkili olduğuna dahil kanıtlar bulunsa da sayı olarak bu kanıtlar yetersizdir:
Bu durumlarda propolis kullanımının etkinliğini değerlendirebilmek için daha fazla kanıt gereklidir.
Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.