TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

HAMİLELİK ŞEKERİ NASIL DÜŞER?

HAMİLELİK ŞEKERİ NASIL DÜŞER?

Genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftasında yapılan şeker yüklemesi testinde ortaya çıkan gebelik şekeri, gebeleri korkutur. Lakin, hamilelik sürecinde beslenme düzenine dikkat ederek hamilelik şekerini kontrol altına almak mümkündür. 


Gebelik sürecinde sağlık ve doğru beslenen anne hem bebeğinin hem de kendi sağlığını koruyabilir. Şeker yüklemesi testinden sonra gebelik şekeri yüksek çıkan gebeye özel bir diyet listesi düzenlenir. Bu listeye sadık kalınırsa gebelik şekeri tehlike oluşturmadan düşürülebilir. 



Gebelik Şekerinde Yüksek Olan Gebe Nasıl Beslenmeli?


Sağlıklı ve sorunsuz bir doğum için annenin sağlıklı, dengeli beslenmesi önemlidir. Hamilelik şekeri yüksek çıkan anne adaylarının fazla kilo riski mevcut olabilir. Bu yüzden gebenin önce beslenme programı düzenlenmesi gerekir. Normal diyabette olduğu gibi gebelik diyabetinde de karbonhidrat ve şeker tüketimi kısıtlanmalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenine geçilmesi gerekmektedir. 


Kan Şekerinizi Yükseltecek Besinlerden Kaçının 


Hamilelik şekeri riskiniz varsa beslenme düzeninizden basit şekeri çıkartmanız gerekiyor. Çünkü basit şeker kan şekerini çok hızlı yükseltir ve bu da gebelik diyabetinizi tetikler. Burada kast edilen basit şekerler ise; bal, çay şekeri, marmelat ve reçel olarak sıralanabilir. Bunlar yerine yüzden kan şekerinizi yavaş şekilde yükseltecek lifçe zengin besinleri tüketebilirsiniz. Beslenme programınıza kepekli pirinç, kepekli makarna, yulaf ve çavdar gibi tam tahıllı besinleri dahil edebilirsiniz. 


Hamilelik Şekeri Nasıl Düşürülür?


Gebelik diyabetinde beslenme düzeni şekeri düşürmek için önemlidir. Bazı gebelik şekeri yüksek annelerin ise doktorlarının uyguladığı tedavi kapsamında reçete edilen ilaçları kullanmaları gerekebilir. 


Beslenmenize Dikkat Edin


Her insanda olduğu gibi gebelik şekeri şüphesi olan hamileler içinde sağlık ve dengeli beslenme kan şekeri seviyesini düzenler. Beslenme çizelgesi, gün içerisinden 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde uzun açlıklara yol açmayacak şekilde hazırlanabilir. Özellikle gebelerin ara öğünleri kaçırmamaları tavsiye edilir. Çünkü ana öğün aralı uzadıkça kan şekerinde dengesizlikle yaşanabilir. Bu yüzden ana öğünlerin arasında düzenli şekilde ara öğünler eklenmelidir. 


Egzersiz Yapın, Hareket Edin 


Gebeliği tehlikeye atmayacak şekilde düzenli egzersizler yapmak kan şekerini düşürür ve insülin direncini iyileştirir. Düzenli yürüyüşler, hafif egzersizler ve doktorun izin verdiği sporlar yapılabilir. 



Doktorunuzun Verdiği İlaçları İhmal Etmeyin


Gebelik şekeri yüksek çıkan ve doktoru ilaç yazan bazı gebeler, ilaçları kullanma konusunda tereddütte kalabiliyor. Bu durumda gebelik şekeri kontrol altına alınamıyor ve annenin de bebeğinde hayatını tehdit edebiliyor. Bu yüzden doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli şekilde kullanmaya özen gösterin. 


Kilonuzu Kontrol Altına Alın 


Gebelik boyunca istemeden onlarca kilo alınabilir. Bu durumun önüne geçmenin en kolay yolu ise doktorunuzun verdiği beslenme listesine uymaktadır. Fazla kilo alarak kendinizin ve bebeğinizin sağlığını tehdit etmemek için bir diyetisyenle görüşebilirsiniz. Gebelik sürecinde gereğinden fazla alınan kilolar gebelik şekerinin yüksek çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden kilonuzu kontrol altında tutmaya özel göstermeniz gerekir.