فا
TRENAR RU
بیماران بین المللی

PROSTAT KANSERİ TANI VE TEDAVİSİ

PROSTAT KANSERİ TANI VE TEDAVİSİ

PROSTAT

Prostat kanseri nedir?

Prostat kanseri, prostatta kötü huylu bir tümördür. Tedaviniz , tümörün belirli özellikleri, genel sağlığınız, kişisel tercihleriniz ve doktorunuzun tavsiyeleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

Çoğu prostat kanseri yavaş gelişir ve semptomlara neden olmaz. Hızlı büyüyen prostat kanseri daha az görülür. Prostat kanserine yakalanma riski yaşla birlikte artar. Prostat kanseri teşhisi için ortalama yaş 69'dur.

Tanı araçlarındaki gelişmeler ve daha uzun yaşam beklentisi nedeniyle, artık daha fazla prostat kanseri tespit edilmektedir. Prostat kanseri, Avrupa'da erkeklerde en sık görülen kanserdir. 

Hastalığın evreleri

Prostat kanserinin farklı aşamaları vardır. Tümör prostatla sınırlıysa ve yayılmamışsa buna lokalize prostat kanseri denir. Lokal olarak ilerlemiş prostat kanserinde, tümör prostattan dışarı seminal veziküller, mesane boynu veya prostatın etrafındaki lenf düğümleri gibi çevre dokulara doğru büyümüştür. Kanser uzaktaki lenf düğümlerine veya diğer organlara yayılmışsa buna ilerlemiş veya metastatik prostat kanseri denir.

Prostat kanserinin belirtileri

Çoğu durumda, semptomlara iyi huylu prostat büyümesi (BPE) veya bir enfeksiyon neden olur. Prostat kanseri semptomlara neden oluyorsa, bu genellikle hastalığın ilerlediğinin bir işaretidir. Bu nedenle, fark ettiğiniz semptomlara neyin neden olabileceğini anlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.

Belirtiler şunları içerebilir:

• İdrar sıklığı veya zayıf idrar akışı gibi idrar semptomları

• İdrarda kan

• Ereksiyon sorunları

• İdrarını tutamamak

• Bağırsak kontrolü kaybı

• Kalça, sırt, göğüs veya bacaklarda ağrı

• Zayıf bacaklar

Kemik ağrısı, kanserin vücuda yayıldığının bir işareti olabilir. Bu, metastatik hastalık olarak bilinir.

Prostat kanseri teşhisi

PSA testi

Prostat durumlarını teşhis etmek için en sık kullanılan araçlardan biri, prostat spesifik antijen (PSA) seviyesini kontrol etmek için bir kan testi olan PSA testidir. PSA seviyesi çok yüksekse, bu prostattaki hücrelerin alışılmadık şekilde davrandığını gösterebilir. Bunun nedeni prostattaki bir tümör olabilir, aynı zamanda prostat tahrişi (spor, cinsel ilişki, idrar sondası), enfeksiyon veya prostatın iyi huylu büyümesi olabilir.

Parmakla rektal muayene

Doktorunuz prostatın boyutunu, şeklini ve kıvamını hissetmek için parmağınızla rektal muayene yapacaktır.

Görüntüleme

Bazı durumlarda tarama yaptırmanız tavsiye edilebilir. Ultrason, CT taraması , MRI taraması ve kemik taraması gibi farklı tarama türleri mevcuttur .

Bu araçların hiçbiri prostat kanseriniz olup olmadığı konusunda kesin bir cevap vermeyecektir. Doktorunuz, prostat kanseri olma riskinizi tahmin etmek veya herhangi bir kanserin yayılıp yayılmadığını belirlemek için yaşınız ve aile geçmişinizle birlikte test sonuçlarını kullanacaktır.

Biyopsi

Risk yüksekse, prostat dokusu biyopsisine ihtiyacınız olabilir . Bu test, tümörünüz olup olmadığını doğrulamak için yapılır. Biyopsiler, rektum duvarından (trans-rektal biyopsi) veya testisleriniz ve anüs arasındaki deriden (trans-perineal biyopsi) alınabilir. Biyopsinin alınma şekli, bölgenizde bulunan tekniklere bağlı olacaktır. Biyopsi sırasında prostat dokusundan örnekler alınır. Kan pıhtılaşmasını önlemek için ilaç kullanıyorsanız, işlemden önce ilacı almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla görüşün. Biyopsi öncesi doktorunuz size antibiyotik verecektir.

Biyopsiniz rektumdan yapılırsa lokal anestezi alırsınız. Trans-perineal biyopsiler genel veya lokal anestezi altında yapılabilir, ancak yine bu, nerede yaşadığınıza ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Daha sonra doktor rektum veya perinenizden prostata bir iğne sokarDoku örnekleri, gelecekteki tedaviyi belirlemeye yardımcı olmak için bir patolog tarafından analiz edilir.

Prostat biyopsisinden sonra idrarınızda veya menide biraz kan olabilir. Ateşiniz yükselirse, derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.

Biyopsi güvenilir bir tanı aracı olmasına rağmen, prostattaki bir tümörün gözden kaçması mümkün olabilir.

Prostat kanserinin tedavisi

Lokalize prostat kanserinin tedavisi

Lokalize prostat kanseri, prostatla sınırlı olan ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmayan bir tümörü ifade eder. Büyüklüğüne ve prostatın neresinde olduğuna bağlı olarak T1 veya T2 tümör olabilir.

T1, tümörün dijital rektal muayene (DRE) sırasında hissedilemeyecek veya taramada görülmeyecek kadar küçük olduğu anlamına gelir. T1 tümörler bir biyopsi ile doğrulanır ve patoloğun analizine göre a, b veya c olarak atanır.

Bir T2 tümörü, prostat kanserinin bir DRE sırasında hissedilebileceği, ancak yine de prostatla sınırlı olduğu anlamına gelir. Doktorunuz ayrıca tümörün boyutuna ve prostatın bir veya daha fazla lobunda olup olmadığına bağlı olarak bu aşamaya a, b veya c atayacaktır (Şekil 1 ve 2).

 Şekil 1: Bir T1-prostat tümörü, dijital rektal muayene sırasında hissedilemeyecek kadar küçük veya taramada görülmeyecek kadar küçük.

 Şekil 2: Bir T2-prostat tümörü prostat ile sınırlıdır.

Lokalize prostat kanseri için tedavi seçenekleri

Doktorunuzun karar vereceği farklı tedavi seçeneklerini bulunmaktadır.

Konservatif tedavi

Konservatif tedavi, hastalığınızın ilerlemesinin yakından izlendiği bir tedavi türüdür. Prostat kanserinde bu, aktif gözetim veya gözetim altında bekleme yoluyla yapılabilir.

Radikal prostatektomi

Radikal prostatektomi, lokalize prostat kanseri için cerrahi bir tedavi seçeneğidir. Amaç prostatın tamamını ve seminal vezikülleri çıkarmaktır.

Radyasyon tedavisi

Doktorunuz ayrıca radyasyon tedavisi önerebilir. Bu terapi kanser hücrelerine zarar verir ve onları öldürür. Harici ışın radyasyon tedavisi veya brakiterapi ile tedavi edilebilirsiniz. Düşük Gleason skorunuz ve az idrar semptomunuz varsa doktorunuz brakiterapi önerebilir.

Yeni deneysel teknikler: Ablasyon tedavisi

Ameliyat, radyasyon ve konservatif tedavinin yanı sıra size aşağıdaki gibi ablasyon tedavisi (fokal terapi olarak da adlandırılır) önerilebilir:

• Prostatın kriyocerrahi ablasyonu (CSAP)

• Yüksek Yoğunluklu Odaklı Ultrason (HIFU)

Tümör hücreleri doğrudan hedeflendiği için prostatta veya alt idrar yolundaki diğer dokularda fazla hasar olmamalıdır. Bu teknik hala araştırılmaktadır. Böbrek ve üreter taşları çok yaygındır, ancak Avrupa'daki hasta sayısı için doğru bir rakam elde etmek zordur. Yüksek yaşam standardına sahip ülkelerde böbrek ve üreter taşlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinden kaynaklandığına inanılıyor.

Böbrek veya üreter taşları rahatsızlık vermeden geçebilir ancak hastalar hastalığı bildikleri en acı verici deneyimlerden biri olarak ifade ederler.