İnfantil Kolik (Bebeklerde Gaz Sancıları)
İnfantil kolik sağlıklı gelişen bebekte genellikle doğumun ikinci haftasında ortaya çıkan, günün belirli saatinde (öğleden sonra veya akşam) meydana gelen hiçbir nedene bağlanamayan ağlama krizleridir.genelde yaşamın üç ile dördüncü aylarında azalır.
Gaz Sıkışması Neden Olur?
Gaz sıkışması neden olur sorusunun cevabı bilinmemektedir. Ancak en muhtemel neden bebeğin sinir sistemi veya sindirim sisteminin olgunlaşmamış olmasıdır. Gaz sancısı olan bebeklerin duyu sinirleri barsak gerilmesine duyarlıdır ve reseptörleri ağrıya daha duyarlıdır. Anne diyetindeki bazı yiyecekler (soğan ,sarımsak, lahana, brokoli, asitli çeşitli içecekler, turunçgiller, süt, çikolata, kahve, vb.) bağırsak gazlarını artırarak barsak gerilmesine neden olur ve bebeğin şikayetini artırabilir. Kolik bunun sonucu da olabilir..İnfantil kolik yenidoğan bebeklerin bağışıklık sisteminin de henüz olgunlaşmamış olması ile ilişkili olabilir.
Gaz Sancısının Belirtileri:
Aniden başlayan yüksek sesli ağlama, bacaklar karına çekilmiş, eller yumruk yapılmış, karın şiş ve gergindir. Ağlama birkaç dakika sürdükten sonra sonlanır. Birkaç dakika sonra aynı nöbet tekrarlar. Yaklaşık bu şekilde nöbetler üç saat sürer. Bazen bağırsaktaki gazların ve gaitanın çıkarımı ile bebek sakinleşir.
Kolikli bebeklerde genellikle aylık kilo alımı normaldir ve bebek kolik atakları dışında mutlu ve sağlıklı görünümdedir.
Gaz Sancısı Tedavisi:
Farmakolijik ve nonfarmakolojik açıdan gaz sancısına kesin çözüm maalesef yoktur. Tedavide en önemli basamak bebeğin fiziksel ve gelişimsel olarak normal olduğunun kanıtlanması ve ailenin ikna edilmesidir. Aile öncelikle koliğin bebek yaklaşık 3-4 aylık olduğunda , en geç 6 ayını doldurduğunda geçeceği , endişe etmemelerini ve sabırlı olmaları hususunda bilgilendirilmelidir. Anne ve babanın psikososyal stres durumu değerlendirilmelidir. Ağlamaların çok şiddetli ve uzun süreli olması anneyi gerer ve kızmaya başlar. Bazen babada bu duruma katılabilir. Anne veya babadan biri çocuk istismarı diye adlandırılan vurma, yatağa atma çimdikleme gibi eylemler gerçekleştirilebilir. Ailenin bebek bakımı konusunda eğitilmesi de uygun olacaktır. Annelere emzirirken sadece meme başının değil aerolanın da bebeğin ağzına yerleştirilmesi gerektiği ve her beslenme sonrasında gazın çıkarılması öğretilmelidir. Yatay pozisyonda biberonla beslemek ve beslenme sonrası bebeğin gazının çıkarılmaması infantil kolik oluşumuna neden olmaktadır. Anne sütüne devam sağlanmalıdır. Anne sütü probiyotik ve prebiyotik içeriği ile sinbiyotiktir. Annenin diyetinden gaz yapıcı yiyeceklerin çıkarılması denebilir. Bebeği arabada gezdirme veya hissi yaşatan oyuncaklar ile gezdirmek, karnına ılık havlu koymak, masaj yapmak (lavanta yağı, adaçayı yağı vb), bebeği yüzü koyun yatırmak(yanında olmak şartyla), şarkı söylemek, ılık banyo yaptırmak, bebeği kucağa alarak sırtına hafif masaj uygulayarak sıvazlamak, bebeğin kucakta ya da beşikte sallanması bebeğin yanında ritmik ses çıkaran elektirik süpürgesi ya da saç kurutma makinası açmak bebeğin ağlamasını azaltmaktadır.
Gaz Sancısı İlaç Tedavisi:
1.Simetikon içeren gaz damlası barsakta gaz oluşumunu ve çıkmasını kolaylaştırır. Aile yarar görürse ilaca devam önerilir.
2.probiyotik içeren damlalar, barsak florasını değiştirerek mukozadaki dengeyi olumlu yönde etkiler, barsak olgunlaşmasına katkı sağlar, mikrobik dengeyi düzenler
3. Bitkisel damlalar veya çaylar (papatya, rezene, meyankökü,anason, melisa) gaz çıkarma ve gaz sancısı azalmasına yardımcı olabilir.
ETKİSİ KESİN KANITLANMIŞ YALNIZCA BİR İLAÇ VARDIR…. O DA ZAMANDIR. ANCAK İNFANTİL KOLİK GAZ SANCISI DEMEDEN DİĞER BENZER ŞİKAYET YAPAN DURUMLARIN DIŞLANMASI GEREKİR, AYRICA EŞLİK EDEN BAŞKA ŞİKAYET HALİNDE MUTLAKA ÇOCUK HEKİMİNİZE BAŞVURUN!
UZM. DR. SONGÜL TARKAN
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI